Erdoğan: Çok Önemli Reformlara İmza Attık - Son Dakika
Politika

Erdoğan: Çok Önemli Reformlara İmza Attık

Erdoğan: Çok Önemli Reformlara İmza Attık

Başbakan Erdoğan, "12 yılda her alanda gerçekten büyük yatırımlar gerçekleştirdik, çok önemli reformlara imza attık." dedi.

08.03.2014 22:26  Güncelleme: 23:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "12 yılda her alanda gerçekten büyük yatırımlar gerçekleştirdik, çok önemli reformlara imza attık. Ancak bütün yatırımlarımız arasında ulaştırma yatırımlarının bizim nezdimizde çok ayrı bir yeri var" dedi.

Erdoğan, "Giresunlular Bağcılar'da Buluşuyor" programında yaptığı konuşmada, 21-22 Aralık'ta Ordu ve Giresun'da toplu açılış törenlerine katıldığını anımsattı.

Samsun'da havalimanında başladıkları programla, Trabzon havalimanına kadar il ve ilçeleri ziyaret ettiklerini belirten Erdoğan, "İlk gün Ünye, Fatsa ve Ordu'da vatandaşlarımızla kucaklaştık. Ordu'dan Giresun'a geçtik ve Giresun'da gerçekten tarihi bir manzara. Muhteşem bir miting gerçekleştirdik. Giresun, genciyle yaşlısıyla, erkeğiyle kadınıyla o meydanı, zaten büyük bir meydan yok malum, doldurdu. Fakat meydan büyük olmayınca, bir kısmı yolun altında, sokak aralarında kaldı ve biz orada trafiği keserek, Giresunlu kardeşlerimizle kucaklaştık" diye konuştu.

Giresunluların, o gün bir kez daha tarih yazdıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

" Görele'de aynı şekilde muhteşem bir manzarayla karşılaştık. Bu vesileyle bir kez daha Giresunlu kardeşlerime teşekkür ediyorum. Giresun ve Görele'de yaptığımız açılış törenlerinde, merkez ve ilçelerde yaptığımız eser ve hizmetlerin, yatırımların açılışını yaptık. Kamu ve özel  sektör yatırımlarından oluşan 136 milyon liralık eseri o gün Giresun'la buluşturduk. Ordu'dan Giresun'a helikopterle geçerken, havalimanı şantiyesine indik. Havalimanı şantiyesini inceledik. İşlerin hızlandırılmasıyla ilgili talimatı verdik. Artık Ordu-Giresun havalimanı hızla devam ediyor, inşallah bu yıl sonuna kadar bitecek. Tabi bu asırların hayaliydi aslında. Şimdi başkan tabi demir yolundan bahsetti. Geldik, bir defa Karadeniz sahil yolunu biz bitirdik. Şimdi havalimanı da yapıldı. 5 bin 950 metre uzunluğundaki Eğribel Tüneli ile ilgili YPK kararını da imzaladım. O da tamam, inşallah onun da çalışmasına başlanacak."

Giresun'u modern dünyayla buluşturacak adımlar

Erdoğan, yaptıkları çalışmalarla birlikte Giresun'u özellikle havalimanıyla modern dünya ile buluşturacak olan bu adımların, bu şehre ters göçü de getirebileceğini söyledi.

Sahil yoluyla İstanbul-Giresun arasındaki mesafeyi kısalttıklarını dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi de havalimanını tamamlayarak, İstanbul-Giresun arasını inşallah bir saatin altına düşüreceğiz. Kardeşlerim, bundan 50-60 yıl öncesine kadar Karadeniz'in İstanbul'a ulaşımı gemilerle sağlanıyordu. Düşünün ki Hopa'dan yola çıkan gemi bütün limanlara uğruyor, eh 3 günde, bizim gittiğimiz zamanlar İstanbul'dan Rize'ye 3 günde ulaşabiliyorduk. Fakat Hopa'dan alırsanız bu 5 güne ulaşabiliyordu. Gemiye binenler uzun yolculuk için yataklarını, yorgunlarını adeta ambarlara seriyor, çıkınlarını açıyor, kemençe eşliğinde uzun mu uzun bir yolculuğa hazırlanıyordu, öyle mi?"

Başbakan Erdoğan, hatta Ordu vapurunda doğanların nüfus cüzdanına doğum yerinin Ordu vapuru diye yazıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu tür yazılan vatandaşlarımız vardı, hala da var. Acısıyla, tatlısıyla çok şükür artık o günler geride kaldı. İstanbul'dan Giresun'a, oradan Hopa'ya kadar konforlu, güvenli bir karayolumuz var, demiryollarını elden geçiriyoruz. Değerli kardeşlerim, tabi bunlar kolay işler değil. Önce ekonomimizi gayet iyi bir noktaya taşıyacağız ve ondan sonra da inşallah bu asırların hayalini de gerçekleştireceğiz."

Giresun'u 150 yıllık bir hayalle buluşturacaklarının altını çizen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

" Tirebolu'dan geçecek olan Trabzon- Erzincan demiryolu hattı proje çalışması devam ediyor. Bu hattın ÇED raporları çıktı. Şimdi proje için kolları sıvıyoruz. 6 kilometre uzunluğundaki çift tünelli Eğribel geçitinde çalışmalar süratle devam ediyor. İnşallah hem tünelleri hem yolları tamamlayarak, Giresun- Şebinkarahisar arasını 89 kilometreye düşürecek, yaz-kış ayrımını da ortadan kaldıracağız. Kardeşlerim, bütün bu ulaştırma yatırımlarına yıllık 3 milyon kapasiteli havalimanı da bu sene eklendiğinde Giresun, Karadeniz'in parlayan yıldızı, inşallah bir dünya markası şehir konumuna yükselecek."

"Hasretlere son verdik"

Başbakan Erdoğan, "12 yılda her alanda gerçekten büyük yatırımlar gerçekleştirdik, çok önemli reformlara imza attık. Ancak bütün yatırımlarımız arasında ulaştırma yatırımlarının bizim nezdimizde çok ayrı bir yeri var" dedi.

Yaptıkları yollarla, açtıkları havalimanlarıyla, hızlı tren hatlarıyla, demir yolu hatlarıyla inşa ettikleri tünel, köprü ve viyadüklerle en başta sevenleri birbirine kavuşturduklarını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"En başta hasretlere son verdik. Türkiye'nin tüm illerinde olduğu gibi Karadeniz'de de çocuklar büyüdüklerinde okuyacak lise bulamıyor, üniversite bulamıyor, çalışacak iş bulamıyordu. Gençlerimiz mecburen şehirlerini terk ediyor, uzak diyarlara gidiyor, anneleri babaları derin bir hasretle maalesef baş başa bırakıyorlardı. İşte biz iki önemli iş yaptık, bir, şehirlerimizin asırlık ihtiyaçlarını karşılayarak bu göçün önüne geçmeye, şehirlerimizi kendilerine yeter hale getirmeye başladık. 81 vilayetimizde yeni derslikler açtık. Yeni anaokulları, ilk ve ortaokullar, liseler açtık. Giresun'da üniversitemiz var mıydı? Üniversiteyi biz açtık, artık üniversitemiz var. Aynı zamanda şehirlerimizde yatırımların artması, sanayinin, ticaretin, tarımın gelişmesi için her türlü desteği sağladık."

Erdoğan, gençlerin şehirlerini terk etmesinin, gurbete gitmesinin sebeplerini tek tek ortadan kaldırdıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"İkincisi de gurbette olanların kavuşturulmasının mücadelesini verdik. Ulaştırma yatırımlarıyla uzakları yakın eyledik. Şimdi Giresunlu hem Ordu-Giresun havalimanından istifade edecek, isterse Trabzon Havalimanı'ndan da istifade edecek, alternatifli öyle bir avantaj var. Aynı şekilde Ordu, hem Samsun Havalimanı'ndan istifade edecek, hem de Ordu-Giresun Havalimanı'ndan istifade edecek, alternatifleri var. Yani her an çok alternatifli bir şekilde halkımız, onunla olmazsa onunla bunu sağlayacak. Sevenleri birbirinden ayırmamak, uzakları yakın etmek, hasretleri tüketmek bizim AK Parti hükümetlerinin 12 yıla vurduğu en güçlü damga oldu."

Başbakan Erdoğan, durmayacaklarını, "Bu kadar yeter", "İşimiz artık bitti", "Yorulduk" demeyeceklerini kaydederek, Türkiye'de daha yapılacak çok işin olduğunu söyledi.

Aşık Veysel'in "Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece" şeklindeki dizesini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İlk planda hedefimiz 2023. Önümüzdeki 9 yıl içinde daha çok çalışarak, daha bir azimle, kararlılıkla çalışarak, inşallah 2023 hedeflerini tek tek tutturacağız. Arkasından çocuklarımıza bir vizyon bırakacağız. Bir miras bırakacağız. 2053 hedeflerine koşmalarını isteyeceğiz. Niye? Çünkü, 1453 İstanbul'un fethi. Onun için 2053 çok önemli. Onun ardından torunlarımız, biz görmeyeceğiz ama şu yavrular görecek.... 2071 hedeflerine onların koşmasını isteyeceğiz."

"Dik dur eğilme, bu millet seninle" şeklinde slogan atılması üzerine Erdoğan, "Bizden böyle bir şey bekliyor musunuz? Biz Allah'tan başka kimsenin önünde eğilmeyiz, bunu böyle biliniz. Sadece Rabbimizin karşısında eğiliriz. Başka kimsenin asla. Hele hele sizle beraber olduğumuz sürece, sizle beraber yürüdüğümüz sürece hiç endişeniz olmasın. Biz ne dedik: Kefenimizi giyerek bu yola çıktık. Onun için beraber yürüyeceğiz. Onun da ardından inşallah bu mücadeleyi, bu kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Hayalleri gerçeğe ulaştırdık"

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kardeşlerim, tabi bu bir öz güven meselesi. Bu öz güvenin arkasında Allah'ın izniyle sizler varsınız. Şunu unutmayın, değerli kardeşlerim: 12 yıl önce bizim hedef olarak gördüğümüz seviyelerin birileri hayalini dahi kuramıyordu. İşte bugün hayali dahi kurulamayan o seviyelere ulaştık. Hayalleri tek tek hedefe, hedefleri de tek tek gerçeğe ulaştırdık. Şimdi, çok daha büyük hedeflerimiz, çok daha büyük hayallerimiz var. Burada bir kez daha açık ve net söylüyorum: Türkiye'yi bu kutlu yürüyüşünden hiç kimse alıkoyamayacak. Bu aziz milletin istikbal yürüyüşüne hiç kimse engel olamayacak. Allah'ın izniyle, milletimizin desteği ve hayır duasıyla önümüze çıkan tüm engelleri aşacak, tüm hendekleri atlayacak, Türkiye'yi tek tek zincirlerinden, prangalarından koparacak, geleceği inşa edeceğiz."

Türkiye üzerine kirli hesaplar yapanların, alçakça hesaplar yapanlar ve haince hesaplar düzenleyenlerin bir şeyi unuttuklarını kaydeden Erdoğan, "Bu ülke, dualar üzerine kurulmuş bir ülkedir. Bu ülke, şehitlerin kanı üzerine kurulmuş bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti, aziz milletin fedakarlığıyla binlerce yıla sari bir devlet kültürünün üzerine bina edilmiş bir ülkedir. Her karışında şehitlerimizin kanı olan bu ülkeyi hiç kimse, hem de montaj kasetlerle, son derece kirli oyunlarla, planlarla yıpratamaz, bu ülkenin istikametini bozamaz" dedi.

Erdoğan'ın bu sözleri üzerine salonda "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganı atıldı.

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nda, "Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda/Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda/Canı, cananı bütün varımı alsın da Hüda/Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda" şeklindeki kıtasını hatırlatan Erdoğan, "Olay bu" diye konuştu. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine salonda bir grup, "Ya Allah, bismillah, Allahu ekber" şeklinde bağırdı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erdoğan: Çok Önemli Reformlara İmza Attık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır
    19:15 CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçim sürecinde bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarına ilişkin, bu iddiaların araştırılacağını ve gerekli disiplin süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Yücel ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerilime değinerek Türkiye'nin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceğini sordu ve Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimi yükseltecek politikalara karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, emeklilere ekonomik büyümenin yansımamasını eleştiren Yücel, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yücel, ayrıca Adalet Bakanı'nın yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu söylemesine karşılık, CHP'nin hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığını vurguladı. Haberde ayrıca, bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarının araştırılacağı ve disiplin sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerindeki Olaylar İçin Müfettiş Görevlendirildi
    19:03 Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerindeki Olaylar İçin Müfettiş Görevlendirildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mardin ve Diyarbakır Belediye Meclislerinin açılışında yaşanan olaylara ilişkin mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde İstiklal Marşı'nın okunmadığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Türk bayrağının kaldırıldığı iddiaları üzerine müfettişler görevlendirildi. Diyarbakır Belediyesi'nin Türk bayrağını kaldırması sosyal medyada büyük tepki çekti.

  • AYM Başkanı Zühtü Arslan: Hak eksenli yaklaşım Anayasa Mahkemesi'nde hakim paradigmadır
    18:43 AYM Başkanı Zühtü Arslan: Hak eksenli yaklaşım Anayasa Mahkemesi'nde hakim paradigmadır

    Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, anayasa mahkemelerinin temel görevinin hak ve özgürlükleri korumak olduğunu belirterek, "Hak eksenli yorum ve yaklaşım bugün Anayasa Mahkemesinde hakim paradigmadır. Bu değişimi, dönüşümü biz hep birlikte gerçekleştirdik." dedi. AYM Yüce Divan Salonu'nda düzenlenen veda törenine Arslan'ın yanı sıra Yüksek Mahkemenin yeni Başkanı Kadir Özkaya, AYM üyeleri ve personeli katıldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Niğde'de 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklandı
    18:33 Niğde'de 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklandı

    Niğde'de yapılan bir operasyonda, bir kamyonda yapılan aramada 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi ve 1 şüpheli tutuklandı. Niğde Valisi Cahit Çelik, operasyonu gerçekleştiren polislere teşekkür ederek, il genelinde kaçakçılık suçlarına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.


Advertisement