Giresun'da Çevrecilerden Hes Eylemi - Son Dakika
Güncel

Giresun'da Çevrecilerden Hes Eylemi

Giresun\'da Çevrecilerden Hes Eylemi

Giresun'un Aksu Deresi üzerine yapılan ve yapılması planlanan Hidroelektrik Santralleri'ne (HES) karşı Aksu Vadisini Koruma Platformu tarafından Dereli İlçesi'nde eylem gerçekleştirildi.

03.08.2014 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun'un Aksu Deresi üzerine yapılan ve yapılması planlanan Hidroelektrik Santralleri'ne (HES) karşı Aksu Vadisini Koruma Platformu tarafından Dereli İlçesi'nde eylem gerçekleştirildi.

Dereli'nin Şebinkarahisar yolu üzerindeki Kotana mevkisinde biraraya gelen platform üyeleri, kemençe eşliğinde ellerinde 'Su hayattır satılamaz', 'Andır galsın Hes'ler', 'Dereler özgür akacak', 'Suyumuzu vermiyoruz', 'HES'tirin gidin', 'Aksu bizim, su bizim, köy bizim' yazılı pankartlarla yürüyerek tepkilerini dile getirdi.

Daha sonra bir HES inşaatının önünde platform üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Bülent Aslan, yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki Aksu Vadisi'nde bazıları tamamlanmış, bazıları da devam eden toplam 18 HES projesinin uygulanacağını belirtti. Aksu Vadisi'nde dereler ve kaynak sularının doğal akış yatağından alınarak borulara hapsedildiğini kaydeden Aslan şunları söyledi:

"Bölgemizde yapılmakta olan HES'lerle hem doğa yağmalanıyor, hem dereler borulara hapsediliyor, hem de iletim hatlarının altında kalan 30 metre genişliğinde ve kilometrelerce uzunluğunda orman yok ediliyor. Binlerce canlının yuvaları dağıtılıyor ve onbinlerce kırmızı benekli alabalık yok ediliyor. Aksu Deresi inşaat atıkları nedeniyle doğal renginde akamıyor ve artık canlı barındırmıyor. Tüm akarsularımıza yönelik HES ve baraj planlamaları ile sularımızı elimizden almak istiyorlar. Suya erişim tüm canlılar için kutsal bir haktır. Yaylalarımızın pınarları ile beslenip bağrındaki şelaleler, çağlayanlar, maden suları gibi özellikli su oluşumları ile denize özgürce akan Aksu Deresi, tüm canlılar için yaşam kaynağıdır. Yaylalarımıza, fındık bahçelerimize, derelerimize, ormanlarımıza ve su kaynaklarımıza sahip çıkacağız. Aksu Vadisi'nde HES istemiyoruz. Aksu'yu boğdurtmayacağız."

Eylem, platform üyelerinin kemençe eşliğinde oynadığın horonların ardından sona erdi. - Giresun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Giresun'da Çevrecilerden Hes Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement