Gençler Arasında Ölüm Saçan Bonzainin Şarkısı da Varmış - Son Dakika
Güncel

Gençler Arasında Ölüm Saçan Bonzainin Şarkısı da Varmış

Gençler Arasında Ölüm Saçan Bonzainin Şarkısı da Varmış

5)psikolog ORHAN KESKİN, BU ŞARKI, BİLİNÇ ALTINA İŞLER, SONRASI ÖLÜM TÜRKİYE'de son dönemde, özellikle gençler arasında kullanımı hızla yayılan ve ölümlere neden olan bonzai denilen sentetik uyuşturucu için, 'Pau Ayhan' adıyla tanınan İzmirli yerel şarkıcının şarkı bestelediği ortaya çıktı.

05.08.2014 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

5)psikolog ORHAN KESKİN, BU ŞARKI, BİLİNÇ ALTINA İŞLER, SONRASI ÖLÜM

TÜRKİYE'de son dönemde, özellikle gençler arasında kullanımı hızla yayılan ve ölümlere neden olan bonzai denilen sentetik uyuşturucu için, 'Pau Ayhan' adıyla tanınan İzmirli yerel şarkıcının şarkı bestelediği ortaya çıktı. Düğünlerde istek üzerine defalarca çalınıp, söylenen şarkıyı tesadüfen dinleyen Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, tehlikeye işaret edip, şarkının bilinç altına işlediğini, özelilkle alt gelir grubundaki gençler arasında, eğlenceli melodinin özendirici bir durum olduğunu dile getirdi. Roman derneğinden de şarkının, düğünlerde çalınmaması çağrısı geldi.Kimsayal maddelerden elde edilen sentetik uyuşturucu türü olan olan, esrara benzeyen bonzai, kısa sürede Türkiye'de büyük yaygınlık gösterdi. Fiyatının da ucuz olmasından dolayı kullanımı hızla yayılan bonzai yüzünden, son günlerde, özellikle sıklıkla kullanan gençler arasındaki ölüm olaylarında da artış oldu. Bonzaiden ölümlerin artmasıyla birlikte, insanlar yaşanan tehlikenin farkına varıp, toplumsal gösteriler de düzenlemeye başladı ve yetkililere önlem almaları çağrıları yaptı. ŞARKISI EN ÇOK ÇALINANLARDAN

İzmirli yerel şarkıcılardan Pau Ayhan'ın da, 2013 yılı içerisinde bonzai için şarkı yaptığı ortaya çıktı. Özellikle düğünlerde şarkıya olan isteğin çok fazla olduğu, bir gecede defalarca çalındığı, vatandaşların da oynayarak müziğe eşlik ettikleri öğrenildi. İzmir'in semt isimlerinin ve bonzai kullanımının ardından insanda yarattığı etkinin anlatıldığı şarkı; Elimde patladı bonzai Gezerken Altındağ Mersinli Çamdibi şahit hakim bey Kafamda herşey yok incesi Zulalala zulalala bonzai Yeşilova Çamdibi patlahi Abe kara seni kara ver şekeri Ayık ol ayam var gideri Hadi bakalım çocuklar sağlam dönüyoruz Limonda limon portakal Gitme be bugün bizde kal Ne ekşi ne tatlı sormadan Yormadan gülüm yormadan Zulalala zulalala bonzai Yeilova Çamdibi patlahi Abe kara seni kara ver şekeri Ayık ol ayam var giderim sözlerinden oluşuyor. TESADÜFEN DİNLEDİ TEHLİKEYİ FARKETTİ

Zaman zaman gittiği restoranlarda düzenlenen düğünler sırasında çalınan Bonzai şarkının sözleri, Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin'in de dikktatini çekti. Şarkıyı internet üzerinden indirip sözlerini ve melodisini inceleyen Keskin, varolan tehlikenin de farkına vardı. Bu şarkının özellikle ikinci ergenlik ödenimi olan, 13 ile 26 yaş arasındaki alt gelir grubundaki gençler için büyük tehlike oluşturduğunu dile getiren Orhan Keskin, Bazı durumlarda bilinçaltı büyük etki altında kalır ve insanları kendisine kodlanran durumlara yönelmesini sağlar. Bazı şarkılar özellikle bazı yerlerde çalınır ve insanların istenilen yöne kayması sağlanır. Eskiden bazı şarkılar, intihara sürükleyici şekildeydi. İşte bu şarkı da bilinçaltına işleyip, eğlenceli ve hızlı melodisiyle, gençleri bonzai kullanımına yönlendiriyor, özendiriyor. Şarkıdaki 'Elimde patladı bonzai', 'zulala', 'ayık kal' gibi sözler bulunuyor, bilinçaltına bonzaiyi adeta kazıyor. Şarkı merak ve ilgi uyandırıyor. Son bir ayda bile çok sayıda kişiyi öldürdüğü belirtilen son derece tehlikeli bu uyuşturucuyu akla getirip özendiren bir şarkının olması ve her yerde çalınması kabul edilebilir değil. Bonzai bedenleri zehirleyip esir alırken, şarkısı da zihinleri zehirliyor. Diğer etkenlerle elbette bu hapın kullanılmasında önemli ama müzikle yapılan bu yolda önemli bir etkiye sahip dedi. AİLE İÇİ ŞİDDET VE DİLENDİRMEK ÖNEMLİ BİRİ SEBEP

Bonzai satıcılarının özellikle ergenlik çağındaki gençleri kullandığını, aile içi şiddet yaşayan, küçük yaşlardan itibaren çalıştırılan yada dilendirilen kişilerin buna eğilimli olduğunu da söyleyen Orhan Keskin, Ergenliğin bu son evresi, kendini topluma ispat etmeye çalışan gençlerin aşırılıklara en yatkın olduğu dönemdir. Bonzai satıcıları işte bu yüzden bu çağdakileri hedef alıyor, tuzağa da çoğunlukla sorunlu ve orta ya da alt gelir grubu ailelerin çocukları düşüyor. Aile içi şiddet görmüş, küçük yaşlarda çalıştırılmaya veya dilenciliğe zorlanmış gençler de risk grubunda. Ergenler arasında özentiyle ve taklitle başlıyor, kimyasal özelliği yüzünden hızla bağımlı hale getirip ölüme götürüyor. Fertleri arasında bağların zayıf olduğu aileler başta olmak üzere tüm anne ve babalar bu tehlikeye karşı uyarılıp bilinçlendirilmeli. Eğer gençler, hal ve hareketleriyle gerçek dünyadan kopuk görünümdeyse acilen yardım istenmeli dedi. ROMAN DERNEĞİNDEN DE, BERZER TEPKİ GELDİ

İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da, yerel Roman sanatcının besteleği şarkının özendirici bir tarafının olduğuna dikkat çekti. Yerel sanatçılarla konuşup şarkıyı düğünlerde çalmamalarını isteyeceklerini söyleyen Cıstır, Bonzai şarkısını çalmamaları için yerel sanaçılara tavsiyelerde bulunacağız. Özendirici olmasın diye. İyi niyetle yaplan bir şarkı ama maksadını aşan bir sonuca kadar gitti. Arıca bu şarkının yasaklanması için pozisyonumuzu alacağız, önce yerel sanatçılarla konuşacağız. Ayrıca ilgili kurumlardan da yasaklanması talebinde bulunabiliriz dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gençler Arasında Ölüm Saçan Bonzainin Şarkısı da Varmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı
    09:29 Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine operasyon: 9 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp çetesine yönelik yapılan operasyonda 1'i firari hükümlü toplam 9 kişi tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, çete üyelerini yakalamak için çalışma başlattı. Operasyon sonucunda çete üyeleri yakalandı ve aramalarda ruhsatsız tabanca, mermi ve ziynet eşyaları ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    09:24 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.


Advertisement