TSK'dan İhraç Edilen Doktor, Geliştirdiği Kulak Yöntemi İle Dünyaya Umut Oldu - Son Dakika
Güncel

TSK'dan İhraç Edilen Doktor, Geliştirdiği Kulak Yöntemi İle Dünyaya Umut Oldu

28 Şubat darbe sürecinde TSK'dan ihraç edilen Op. Dr. Cevat Uçar'ın normale en yakın dış kulak yolunu oluşturan "Uçar Flebi" yöntemi başarıyla uygulanıyor ve dünyaya umut oldu.

25.02.2017 11:50  Güncelleme: 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Klinik Şefi olarak görev yaptığı İstanbul Deniz Hastanesinden 28 Şubat döneminde binbaşı rütbesiyle emekliye sevk edilen Op. Dr. Cevat Uçar'ın literatüre kendi adıyla geçen ve normale en yakın dış kulak yolunu oluşturan "Uçar Flebi" yöntemi, tüm dünyada başarıyla uygulanıyor.

Cevat Uçar, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, orta kulak boşluğunda bulunmaması gereken cilt epitelinin büyümesi şeklinde tanımlanan "kolesteatom"un, "beyin absesi", "yüz felci" ve "denge bozukluğu" şeklinde komplikasyonlar ortaya çıkarabildiğine değinerek, bunu önlemek için kulak zarı ve arkasındaki dokuların tamamen çıkartılması gereken bir ameliyat yapıldığını anlattı.

"DIŞ KULAK YOLU CEVİZ SIĞACAK KADAR GENİŞ HALE GELDİ"

Ameliyatın ardından dış kulak yolunun bir ceviz sığacak kadar geniş hale geldiğini vurgulayan Uçar, şöyle devam etti:

"Bu da istenmeyen bir durumdur; estetik görünmez, kulak yolunda başkalarının dikkatini çekecek kadar büyük bir delik vardır. Bu ameliyatı olan hastalar denize girdiğinde, banyo yaptığında baş dönmesiyle karşılaşabilir, ömür boyu kulak bakımı gereken ameliyat olduğu için bir kulak burun boğaz uzmanına bağımlı olarak yaşamak mecburiyetinde kalabilir, dış kulak yoluna uygulanabilecek işitme cihazları uygulanamayabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için yaklaşık 100 yıldır kıkırdak, kemik, deri, yağ, adale dokusu, sentetik, seramik maddeler bölgeye konulmuş. Bunların faydaları olduğu gibi genel olarak bazı problemleri de beraberinde getirebilmektedirler. Mesela kulak yolundaki boşluğu doldurmak için konulan dokular bünye tarafından reddedilebilmekte, enfeksiyona sebep olmakta veya oraya konulan canlı dokular zamanla çekilebilmekte, küçülebilmekte ve kaybolabilmektedir."

LİTERATÜRE KENDİ ADIYLA GEÇTİ: "UÇAR FLEBİ"

Uçar, dış kulak yolunda ameliyattan sonra ortaya çıkan boşluğu doldurmak için geliştirdiği yöntemi 20 yıldır uyguladığını ve yöntemin dünya tıp literatürüne de "Uçar Flebi" olarak geçtiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Kulak yolundaki ceviz büyüklüğündeki boşluğa yeni bir dış kulak yolu yaparak, normale en yakın dış kulak yolunu oluşturduk. Periost denilen kemik zarı ve altındaki küçük ince kemik parçalarından oluşan bu flebi ilk olarak uygulayan cerrah benim. Geliştirdiğim, 20 yıl önce başladığım 70'in üzerinde hastaya uyguladığım yerli bir yöntemdir. Başarıyla uygulanıyor ve hastalarımız herhangi bir problemle karşılaşmadan hızla iyileşiyor. Hastanın kendi dokusu olduğu için de flep çok kolay besleniyor ve hasta sorunsuz şekilde hayatına devam ediyor. Yöntem, 2006'da European Archives of Oto-Rhino-Laryngology dergisinde yayımlandıktan sonra bir hayli ilgi gördü, birkaç yıl içinde kitaplara referans olarak konuldu ve kronolojik kulak burun boğaz cerrahisi tarihinde yer aldı. Şu anda uluslararası merkezlerde de uygulanıyor. Geçen yıl aralık ayında Hindistan King George Üniversitesinden bir hekim 56 hastada uyguladığı 'Uçar Flebi'nin sonuçlarını 'kulak cerrahisi sorunlarında yeni bir umut' olarak sundu."

"ULASLARARASI HEKİMLER VİDEO VE DÖKÜMANLARINI TALEP EDİYOR"

Uluslararası merkezlerden hekimlerin kendisinden ameliyatın video ve dokümanlarını talep ettiğini söyleyen Uçar, "Bu dokümanlarla başlayan ve bu flebi bizden daha fazla sayıda uygulayan birçok merkez var. Sonuçlar da 'muhteşem' ya da 'eşsiz' olarak ifade ediliyor. Bu hastalık sosyoekonomik durumu zayıf topluluklarda daha yaygın görülüyor. Güneydoğu Asya, Çin ve Hindistan'da çokça hasta olduğu için, Uçar Flebi yaygın uygulanıyor. Örneğin Hindistan'da bir merkezde 1,5 yılda 22 hasta ameliyat edilmiş. Benim için yöntem hakkında 'kolay' nitelemesi, 'muhteşem' ya da 'eşsiz' ifadelerinden daha memnuniyet verici çünkü bu kolay yapılabilir bir ameliyat, sofistike değil, karmaşık değil, yöntemin bir avantajı da bu " diye konuştu.

"DEVLETİMİZİN VERDİĞİ İMKANLARI KENDİMİZİ YETİŞTİRMEK İÇİN DEĞERLENDİRDİK"

Op. Dr. Cevat Uçar, 1992'de Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisinden kulak, burun, boğaz uzmanı olarak mezun olduktan sonra İstanbul Deniz Hastanesinde 5 yıl Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Klinik şefi olarak görev yaptığını dile getirdi.

Çalıştığı süre boyunca çok sayıda ameliyat yaptığını kaydeden Uçar, şunları anlattı:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yaptığım süre içinde devletimizin bize verdiği imkanları hem kendimizi yetiştirmek hem askerlerimize hizmet açısından değerlendirdik. O esnada Türkiye'deki siyasi gelişmelerin yanı sıra tıbbi ve cerrahi gelişmeler de aynı hızla devam ediyordu. Ben, tıbbi ve cerrahi gelişmeleri takip ederek o hıza alışmaya, ulaşmaya çalıştım. Kulak cerrahisi, endoskopik sinüs cerrahisi, estetik burun cerrahisi gibi perifer askeri hastanelerde yapılmayan birçok ameliyatı Deniz Hastanesinde başarıyla uyguladık. Hekim ve asker olarak görevimizi en iyi şekilde icra ettik. Ancak askerlik görevinin icrası esnasında birtakım komplikasyonlar ortaya çıktı. O günkü şartlarda 28 Şubat'ın siyasi ve gergin ikliminden kaynaklanan birtakım sorunlarla Silahlı Kuvvetler'den sorgusuz, sualsiz atıldık. Askeri ve tıbbi olmayan gerekçelerle maalesef ihraç olunduk, binbaşı rütbesiyle. 1997 yılı Ağustos ayı Yüksek Askeri Şura'da emekliye sevk edildiğimde, 36 yaşındaydım."

"EMEKLİ HAKLARIMIZ İADE EDİLDİ"

Uçar, birçok ameliyatı iyi şekilde yapan bir hekim olduğu için özel bir hastanede çalışma olanağı bulduğunu belirterek, "Mesleğimi en iyi şekilde yine devam ettirdim. Allah'a şükür o dönemler geride kaldı. 2011 Anayasa Referandumu'ndan sonra bize emekli haklarımız hükümetimiz tarafından iade edildi, mağduriyetlerimizin önemli bir kısmı giderildi. Ancak halen tam olarak diğer devre arkadaşlarımızla aynı hakları elde etmiş değiliz, özlük haklarımızın bir kısmı elde edildi." dedi.

TSK\'dan İhraç Edilen Doktor, Geliştirdiği Kulak Yöntemi İle Dünyaya Umut Oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TSK'dan İhraç Edilen Doktor, Geliştirdiği Kulak Yöntemi İle Dünyaya Umut Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek'teki Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret etti
    18:37 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek'teki Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret etti

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret etti.

  • Çanakkale'de Toprak Kayması Sonucu 2 Kişi Hayatını Kaybetti
    18:31 Çanakkale'de Toprak Kayması Sonucu 2 Kişi Hayatını Kaybetti

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Kangırlı köyünde tarlada hayır çeşmesi için su kanalı açılırken meydana gelen toprak kayması sonucu Tahir Ödemiş ve Sefer Arslan hayatını kaybetti. Cenaze töreni köy camiinde yapıldı.

  • Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu Şüphelileri Yakalandı
    18:29 Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu Şüphelileri Yakalandı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde meydana gelen silahlı kuyumcu soygunuyla ilgili olarak yapılan yoğun çalışmalar sonucunda 3 şüpheli gözaltına alındı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, olayın şüphelilerinin yakalanmasında emeği geçen güvenlik güçlerine teşekkür ederek, Bulancak esnafına ve olayda yaralanan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

  • İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kapılarının ve gönüllerinin her zaman millete açık olduğunu söyledi
    18:27 İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kapılarının ve gönüllerinin her zaman millete açık olduğunu söyledi

    İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, seçildiği günden bu yana vatandaşları ve STK temsilcilerini kabul ederek, herkese eşit hizmet edeceklerini vurguladı. Başkan Kurnaz, İlkadım'ı gurur duyulan bir ilçe haline getirmek için çalışacaklarını belirtti.

  • Doruk Erolçevik, Suudi Arabistan'da dünya şampiyonu olarak Alanya'da coşkuyla karşılandı
    18:24 Doruk Erolçevik, Suudi Arabistan'da dünya şampiyonu olarak Alanya'da coşkuyla karşılandı

    Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Doruk Erolçevik, Alanya'da büyük bir karşılama ile karşılandı. Erolçevik, şampiyon olmanın heyecanını ve hedeflerini paylaştı. Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer tarafından da ziyaret edilen sporcu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tebrik edildi.

  • Engelli Vatandaş Tekerlekli Sandalyesiyle Taşıt Yolunu Kullanmak Zorunda Kaldı
    18:23 Engelli Vatandaş Tekerlekli Sandalyesiyle Taşıt Yolunu Kullanmak Zorunda Kaldı

    Avcılar'da, kaldırıma park edilen araçlar nedeniyle engelli bir vatandaş tekerlekli sandalyesiyle taşıt yolunu kullanmak zorunda kaldı. Merkez Cami Sokak'ta çok sayıda araç kaldırıma park ederek yaya yolunu kapattı. Bir engelli, tekerlekli sandalyeyle kaldırımı kullanamayınca taşıt yolunda ilerlemek zorunda kaldı. Bir motokurye trafiği durdurarak engelli vatandaşa yardım etti. Bir süre yolda ilerleyen engelli kişiyi arkasındaki araçlar bekledi. Duruma tepki gösteren engelli, 'Kaldırıma park eden sürücüler yüzünden buradan geçemedim. Şehirde yaşamasını bilmiyorlar.' dedi. Olayın ardından Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki trafik polisleri, kaldırımın üzerine araçlarını park eden sürücülere hatalı parktan 690 lira cezai işlem uyguladı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.


Advertisement