Gelenekten Geleceğe: Kaat-I Sanatı - Son Dakika
Yerel

Gelenekten Geleceğe: Kaat-I Sanatı

Gelenekten Geleceğe: Kaat-I Sanatı

Gaziemir Belediyesi, Cumhuriyet Semt Evleri’nde düzenlediği yeni kurslarla, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanat dallarını yeniden canlandırıyor.

20.11.2014 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziemir Belediyesi, Cumhuriyet Semt Evleri'nde düzenlediği yeni kurslarla, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanat dallarını yeniden canlandırıyor. Belediyenin düzenlediği Kaat-ı Sanatı kursu sayesinde, bu sanatın yeni temsilcileri yetiştiriliyor, sanat gelecek kuşaklara aktarılıyor.

"Her mahalleye bir belediye" sloganıyla hayata geçirdiği Cumhuriyet Semt Evleri'nde düzenlediği kurslarla kadınları ekonomik ve sosyal hayatın içine çeken Gaziemir Belediyesi, düzenlediği yeni kurslarla unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel sanat dallarını yeniden canlandırıyor. Belediyenin unutulmaya mahkum olmuş sanatlara tekrar hayat verme, gelecek kuşaklara aktarma çalışmaları Kaat-ı Sanatıyla devam ediyor.

TARİHİN TOZLU SAYFALARINDAN MODERN DEKORLARA

Asırların izini taşıyan ve son günlerde kitap sayfalarından çıkarak dekoratif eserler tasarlanmasında kullanılan Kaat-ı Sanatı, Gaziemir Belediyesi'nin düzenlediği kurs sayesinde daha çok kişiye ulaşıyor. Kaat-ı, kağıt üzerine çizilmiş yazı, ya da desenin keskin aletlerle dantel gibi oyularak bir başka zemin üzerine yerleştirilmesiyle üç boyutlu görüntü elde etme sanatı olarak tanımlanmaktadır. 15 yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yaygınlaşmaya başlayan ve zamanla geleneksel el sanatları arasındaki yerini alan Kaat-ı, son yıllarda tekrar gözde oldu.

GELENEKSEL SANATLARA YENİ TEMSİLCİLER

Yıllardır el sanatları eğitmenliği yapan Fadime Börekçi, Urla Halk Eğitim Merkezi'nde Kaat-ı eğitimi veren Ertuğrul Özkasnaklı ile tanışınca bu sanata merak satıyor. Ertuğrul Özkasnaklı'dan bu sanatı öğrenen Börekçi, kendini geliştirdikten sonra bu sanat dalının yaygınlaşması için Gaziemir Belediyesi Cumhuriyet Semt Evleri'nde kurs vermeye başlıyor. Kaat-ı Sanatını 'Motifleri kesip farklı bir zemin üzerine kat kat yapıştırarak üç boyutlu resim elde etme sanatı' olarak tanımlayan Börekçi, kurslar aracılığıyla bu sanatı daha çok insana öğretmeyi amaçladığını söyledi.

HEM STRES AT, HEM PARA KAZAN

Kaat-ı Sanatı için gereken malzemelerin kolay bulunduğunu söyleyen Börekçi, "İnsanların bu sanat sayesinde meydana getirdikleri eserlerle hem evlerinin duvarlarını süslüyor hem de ürünleri satıp para kazanma şansı yakalıyor. Bu sanatla uğraşanlar psikolojik olarak rahatlayarak, stresten de kurtuluyor" diye konuştu. Kaat-ı Sanatının zahmetli, uzun uğraş ve sabır gerektiren bir sanat dalı olduğunu ve bir eserin yapımının 3-4 ay zaman aldığını belirten eğitmen Fadime Börekçi, sanatın yoğun el işçiliğiyle yapılmasına rağmen ürünlerin yeterli ilgiyi görmemesinden yakınıyor. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gelenekten Geleceğe: Kaat-I Sanatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement