Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu

Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu

Geleceğin Gücü Girişimciler (G3) Forumu Başkanı Gülden Yılmaz, girişimciliğin altın kuralının doğru iş planından geçtiğini belirterek, "Girişimciler gelir ayağı ve pazarlama ayağı çok iyi tanımlanmış bir plan yapmalı" dedi.

20.11.2015 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geleceğin Gücü Girişimciler (G3) Forumu Başkanı Gülden Yılmaz, girişimciliğin altın kuralının doğru iş planından geçtiğini belirterek, "Girişimciler gelir ayağı ve pazarlama ayağı çok iyi tanımlanmış bir plan yapmalı" dedi.

Bu yıl 5'incisi  düzenlenen G3 Forumu, Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve GATE ev sahipliğinde, Vodafone ana sponsorluğu ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu desteğiyle gerçekleştirildi.

Türkiye'nin 81 ilinden gelen 600'ü aşkın katılımcı, 10'ar kişilik masalarda mentorlarla buluştu. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ndan Acun Medya Yönetim Kurulu Başkanı Acun Ilıcalı'ya kadar alanında uzman 90 iş insanı, tecrübelerini girişimci ve girişimci adaylarıyla paylaştı.

G3 Forumu kapsamında gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Yılmaz, bugüne kadar yuvarlak masalarda 4 bin 500 girişimci ve girişimci adayını 250 mentor ile buluşturduklarını söyledi.

Forumu bu yıl "Neden olmasın?" sloganıyla hayata geçirdiklerini aktaran Yılmaz, "Katılımcılar yuvarlak masalarda alanında başarı yakalamış mentorlarla bire bir temas kurma imkanı yakaladı. Geniş bir iletişim ağı kurup, bilgi alıp kafalarındaki sorulara cevap buldular" dedi.

Bugün gerçekleştirdikleri G3'te 392 erkek, 318 de kadın ağırladıkları bilgisini veren Yılmaz, etkinliğe ilk kez katılanların sayısının 596 olduğunu, 141 kişinin daha önce de katıldığını dile getirdi.

Katılımcıların 310'unun girişimci, 312'sinin ise girişimci adayı olduğunu anlatan Yılmaz, katılımcılar arasında 88 de profesyonel çalışan olduğunu ifade etti.

Katılımcıların yaşları ile ilgili de bilgi veren Yılmaz, "15-18 yaş arası 37 kişi, 19-25 yaş arası 294 kişi, 26-35 yaş arası 202 kişi, 35 yaş ve üstü olan ise 164 kişi" şeklinde konuştu.

Katılımcılar arasında "Paraya ulaşamıyorum" diyenin hiç olmadığını vurgulayan Yılmaz, genelinin ortak probleminin kurdukları işlerini geliştirmek olduğunun altını çizdi.

Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Girişimciliğin altın kuralının doğru iş planından geçtiğine inanıyorum. Girişimciler gelir ayağı ve pazarlama ayağı çok iyi tanımlanmış bir plan yapmalı. Girişimciler dogmaları sorgulayarak, kalıpları kırarak, ezber bozarak, yaptığı işe ve dünyaya bakarlarsa iş fırsatlarını daha iyi görebilirler. Bir fikir bir girişim başarısız olabilir ama senin olman için bir sebep yok, denenmemişi deneyebilirsin, farklılaşarak öne çıkabilirsin. Neden olmasın?"

- Akın: "Kendinizi geliştirmekten kaçmayın"

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise girişimcilik konusunun Türkiye'de her zaman birinci planda olması gerektiğini belirterek, girişimcilere ve gençlere yatırım yapmanın orta ve uzun vadeli bir iş olduğunu söyledi.

Sabancı, "Amacımız gençlere girişimciliğin bir alternatif olduğunu anlatabilmek ve onları 'sen neden bir girişimci olamayasın' diye düşündürebilmek. Artık sadece fikir sahibi olmak yetmiyor. Girişimcilerin bir iş planının olması, icra etme ve risk alma iç güdüsü olması gerekiyor" diye konuştu.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, kendi işini yapmak isteyenlerin için en önemli şeyin "tecrübe" olduğunu kaydetti.

"Çünkü tecrübe ile fiziki gücün kesiştiği nokta, sizin girişimciliğinizin patladığı nokta olacaktır" diyen Akın, yeni neslin daha eğitimli ve bilgili geldiğinizi kabul ettiklerini dile getirdi.

Akın, "Kendinizi geliştirmekten kaçınmayın. Mutlaka yabancı dil ve diller öğrenin. Çünkü, artık lokal değil uluslararası iş adamlarına ihtiyaç var" dedi.

Özyeğin: "Güçlü ve zayıf yönlerinizde gerçekçi olun"

FIBA Holding  Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, gençlerin güçlü ve zayıf yönleri konularında gerçekçi olması gerektiğini belirterek, "Neyi bilmediğinizi bilin. Bunu bildiğiniz noktada ekibinizi zayıf yönlerinizi tamamlayacak kişiler ile güçlendirebilirsiniz, doğru mentorları seçebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Yemeksepeti kurucusu Nevzat Aydın, girişimciliği "Sahip olunan tutkuyu insanların hayatını değiştirecek iş fikirlerine dönüştürmek" şeklinde tanımladı.

Aydın, "Hedefiniz insanların yaşamlarına 'Bu olmadan önce ne yapıyormuşuz?' dedirtecek şekilde dokunmak olsun. Hayallerinizin peşinden koşun, kendinize büyük hedefler koyun, engellerin çözümü, ararsan mutlaka var" diye konuştu.

Doğan Online Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, teknolojinin, gelecekte de iş yapış şekillerindeki değişimin en önemli belirleyicisi olmaya devam edeceğini belirterek, girişimcilerin teknolojideki gelişmelerin mümkün kıldığı yeni fikirleri kovalamak adına her zaman tetikte kalmaları gerektiğini vurguladı.

Girişimcilerin aynı zamanda neyi kaçırdıklarının muhasebesini de gerçek zamanlı olarak yapmaları gerektiğini aktaran Boyner, şöyle devam etti:

"İşinde yenilik peşinde koşmayanların eninde sonunda rekabette geride kalacağı, yeni girişimlerin daha cazip vaatlerine tarihte hiç olmadığı kadar kısa bir sürede yenik düşeceği bir 'global gerçeklik' çağı yaşıyoruz. Bu dijital çağın kilit girişimci niteliklerinin ise inovasyonu beslemek, vasat ile yetinmemek ve sorgulayıcı ve araştırmacı beyinlerden olan ekiplerle çalışmak olduğu inancındayım."

Aras: "Yeterince inan, iste, hayal et"

Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras, kadın girişimciliğini artırmak için öncelikle kadının kendine engel olmaması gerektiğini ifade ederek, "İddia ediyorum aynı zamanda hem çocuk emziren, hem yemek yapan, hem sunum yetiştiren, hem şirketin finansallarıyla uğraşan hem de telefona cevap veren kadın pek çok şeyi erkeklerden daha kolay yapabilir" dedi.

Bazı prangaların insanın zihninde olduğunu dile getiren Aras, yeterince inanıldığında, istendiğinde, işin tembelliğine kaçılmadığında, hayal edildiğinde her istenilenin gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Aras, Türkiye'de kadın girişimci oranının yüzde 8, erkek girişimci oranının ise yüzde 92 olduğunu kaydederek, "Bu ilk bakışta feci bir rakam gibi görünse de bence fırsatları kendi içinde barındırıyor. Haydi biraz cesaretle bu rakamları altüst edelim" ifadelerini kullandı.

Aslanoba Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba, dünyada son 2-3 yıldır mobilitenin ateşlediği yepyeni bir dijital devrim yaşandığını belirterek, girişimcilere özellikle ABD gibi gelişmiş pazarları takip etmesini önerdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği
    16:06 Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği

    Samsun'un 17 ilçesinde 113 kadın çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sağım makinesi verildi. Proje kapsamında kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtılırken, aynı zamanda eğitim de verildi. Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, kadınların hayvancılık sektöründe daha güçlü bir Türkiye için önemli bir rol oynadığını belirtti. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise projenin amacının kadın çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

  • Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu
    16:04 Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu

    Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 'Girişimcilik Buluşmaları' etkinliği gerçekleştirildi. Genç girişimciler, başarılı girişimcilerin deneyimlerini dinleyerek ilham aldılar.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki temmuz ayında yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracaklarını söyledi. Ayrıca, küçük esnafın prim gün sayısında yaşadığı adaletsizliği giderecek adımlar atacaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin içine düştüğü tutarsızlık ve kirlenmişlik halinin utanç verici olduğunu ifade etti.

  • 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak
    15:57 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak

    Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, yapılan çalışmalara göre Türkiye'nin 2030 yılından sonra su fakiri olan ülkeler arasında yer alabileceğini belirtti. Fındık, su kaynaklarının azalacağı, yağışların azalıp sıcaklıkların artmasıyla su stresi yaşayan bir ülke haline gelebileceğimizi ifade etti. Bu nedenle su verimliliği seferberliği başlatıldığını ve 114 eylem belirlendiğini söyledi.

  • Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi
    15:53 Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan tatil bölgelerinden şehir merkezine akın eden turistler, Perşembe Pazarı esnafının yüzünü güldürdü. Sezon başlamadan yaşanan turist hareketliliği sezonun iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı
    15:53 İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı

    İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, ilçedeki üreticileri çeşitli hastalıklara karşı tedbir almaları konusunda uyardı. Efe, kök boğaz hastalıkları, pas ve septoria hastalıkları ile böcek, yaprak biti zararı ve fare tespit edildiğini belirtti. Verim kaybı ve arazi bozulması riskine dikkat çeken Efe, çiftçilere arazilerini kontrol etmeleri ve hızla uygulama yapmaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi
    15:39 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Denetimlerde resmi evraklar, oturma düzeni ve kart okuma cihazları kontrol edildi. Uygunsuz araçlara cezai işlem uygulandı ve denetimler devam edecek.

  • Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı
    15:36 Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Samsun'da 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan yetkililer, kadınların üretim hayatının merkezinde yer aldığını ve bu projenin kadın çiftçilere destek sağlayacağını belirtti. Kadın üreticiler ise süt sağımını elle yapmanın zaman kaybına neden olduğunu ifade ederek, artık daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapacaklarını dile getirdi.

  • Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı
    15:35 Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

    Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması projesi kapsamında üreticilere 24 bin 200 kilogram adi fiğ tohumu ve 4 bin 720 kilogram yonca tohumu dağıttı. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin katıldı. Göktekin, yonca ve adi fiğ tohumunun hayvan beslenmesi için önemli olduğunu belirterek, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni etti.


Advertisement