Gediz'de İşsiz Kalan Kömür İşçileri Yardım Kuruluşlarına Başvuruyor - Son Dakika
Güncel

Gediz'de İşsiz Kalan Kömür İşçileri Yardım Kuruluşlarına Başvuruyor

Gediz\'de İşsiz Kalan Kömür İşçileri Yardım Kuruluşlarına Başvuruyor

Kütahya'da, Torba Yasa sonrası kömür madenlerinde çalışan 2 bin 500 işçiden sadece 200'ü işlerine devam edebilirken, işten çıkarılanlar yardım kuruluşlarına başvuruyor.

12.12.2014 12:37  Güncelleme: 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, bir zamanlar toplam 2 bin 500 kişinin istihdam edildiği 10 kömür ocağından pazar kaybı nedeniyle 700'e kadar düşen işçi sayısı Torba Yasa'nın kabulünden sonra yaşanan işten çıkarmalar ve ücretsiz izne çıkarılanlarla şu an 200'e kadar geriledi. Üretimdeki düşüş nedeniyle daha önce iki madenin kapılarına kilit vurduğu ilçede son olarak 6 maden şirketi de üretimini durdurdu. Son olarak işten çıkartılan 500 kömür işçisi perişan olduklarını belirterek yetkililerden yardım istedi. Gediz'in Gökler Beldesinde bulunan kömür havzasında 1954 yılından beri linyit kömürü üretimi yapan KİAŞ Kömür İşletmeleri, Gediz Madencilik, Soylu Kömür İşletmeleri, Güneşler Madencilik, Cengiz Madencilik, Kretase Madencilik, Netma Madencilik, Güney Madencilik, Akkuş Madencilik ve Yüksel Madencilikte kömürün pazar kaybı yüzünden üretim düşüşü yaşanırken, bir zamanlar 2 bin 500 civarı olan işçi sayısı da 700'e kadar indi. Geçen 13 Mayıs'ta Soma'daki maden patlamasında 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye derinden sarsılırken, hükümetin çıkardığı Torba Yasa ile getirilen yeni düzenlemeler karşısında bazı maden işletmeleri işçi çıkarmaya bazıları da bir bir kapanmaya başladı. Bu durumdan Gediz'in Gökler kömür havzasındaki kömür madenleri ve bu madenlerde çalışan işçilerde olumsuz yönde etkilendi. Gediz'deki kömür madenlerinden Cengiz Madencilik ve Kretase Madencilik dışında 8 işletmede kömür üretimi durduruldu. Son işten çıkarmalar ve ücretsiz izne göndermelerle 500 madenci daha işsiz kaldı. Şu an ilçedeki iki madende çalışan madenci sayısının toplam 200 olduğu bildirildi.

YARDIM ALACAK DURUMA DÜŞTÜK

Bu işletmelerin en eskilerinden olan Gediz Madencilik A.Ş., yaklaşık 4 ay önce 125 işçisini ücretsiz izine göndererek çalışmayı durdurdu. Mağdur durumda olan işçiler, kış ortasında perişan olduklarını belirtti. 2014 Eylül ayından itibaren ücretsiz izinli olduklarını söyleyen kömür işçisi Eyüp Gürpınar, içinde bulundukları zor durumu şu şekilde dile getirdi

İşveren, 'müfettişler tarafından ocağımız kapatıldı' diyor. 125 işçiye ücretsiz izin verildi, olumlu bir cevap verilmiyor şu anda. 2000 yılından bu yana Gediz Madencilikte çalışıyorum. Bu güne kadar hiçbir şekilde çocuklarım için bile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım istemiş değilim. Arkadaşlarımda öyle. Bugün hepimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım bekliyoruz. Üç çocuğumu bugün okuldan almak zorunda kalacağım. Çünkü onları okutabilecek durumda değilim. Aile durumumuz bozuk, kredilerimiz ödenmiyor. Ailelerde parasızlıktan dolayı tartışma ve kavgalar başladı. Aldığımız maaş 1120 liraydı. Soma faciasından sonra devlet asgari ücret iyileştirmesi yaptı 1700-1800 liraya çıktı. Ama bu iyileştirmeden tek bir kuruş yararlanamadan ocaklarımızda iş durduruldu. Devlet, bize iş bulsun. 1995 yılından beri sigortalı işçi olarak çalışmaktayım. O günden beri benden işsizlik ödeneği kesiliyor. Şu anda şirketimiz bize çıkış vermediğinden dolayı 3-4 aydır ne işsizlikten yararlanabiliyoruz ne de şirketten yararlanabiliyoruz dedi.

DEVLET BİZE SAHİP ÇIKSIN

İşçi Yakup Gürpınar da, Devletimiz bize arka çıksın. Bizim şu an hiçbir gelirimiz yok, mağdur durumdayız. Ne yapılması gerekiyorsa bir an evvel yapılmasını istiyoruz dedi.

İşçilerden Mehmet Özdoğan ise Cumhurbaşkanımızdan, başbakanımızdan yardım istiyoruz. Evde çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Huzursuzluk içerisindeyiz, işsiziz, evde ekmeğe sürecek yağımız dahi yoktur diye konuştu.

İşçi Harun Eker de Gediz Kaymakamlığı'na, Kütahya Valiliği'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve Kütahya milletvekillerine seslerini duyurmak istediklerini belirterek, bu işin çözüme kavuşturulmasını istedi. Eker, kahve köşelerinde boş vakit geçirmekten bıktıklarını da ifade etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gediz'de İşsiz Kalan Kömür İşçileri Yardım Kuruluşlarına Başvuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement