MİT TIR'ları Haberleri Nedeniyle Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül Tutuklandı - Son Dakika
Güncel

MİT TIR'ları Haberleri Nedeniyle Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül Tutuklandı

MİT TIR'ları haberleri nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül tutuklandı.

26.11.2015 21:24  Güncelleme: 00:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MİT TIR'ları soruşturması kapsamında tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

TUTUKLANMA GEREKÇESİ

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, gazetede, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdikleri gerekçesiyle haklarında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı.

SİLİVRİ'YE GÖNDERİLDİLER

Soruşturmayı yürüten savcılıkça tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Dündar ve Gül'ün sorgusu sona erdi. Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmalarına karar verdi. İki gazeteci daha sonra Silivri Cezaevi'ne nakledildi.

Mahkemeden çıkarıldıktan sonra sağlık kontrolüne götürülen Dündar ve Gül'ü getiren araçlar, 23.30 sıralarında Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne giriş yaptı.

BERBEROĞLU: TUZAK SORULAR SORDULAR

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği'nde yapılan duruşmada, Dündar ve Gül'e, "devletin güvenliğini düşünmediniz mi" dendiğini, tutuklamaya zemin hazırlayacak tuzak sorular sorulduğunu açıkladı.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasının ardından, kararı öğrenen kişiler mahkeme salonunda "Özgür basın susturulamaz" şeklinde slogan attı. Dündar ve Gül, kararın açıklanmasının ardından duruşma salonunda bulunanlara el sallayarak veda etti. O anlar, Can Dündar ve Erdem Gül'ün arkadaşları tarafından cep telefonuyla kaydedilerek, sosyal medyada paylaşıldı.

ÖRGÜT VE TERÖR SUÇLAMASI

Dündar ve Gül, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'a ''şüpheli'' sıfatıyla yaklaşık 2 saat ifade vermişti.

İfade işlemlerinin ardından Başsavcıvekili Fidan, Dündar ve Gül'ü, ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'', ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak'' ve ''silahlı örgüte üye olmamakla birlikte bilerek veya isteyerek yardım etmek'' suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN "BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK" DEMİŞTİ

Can Dündar ve Genel Yayın Yönetmeni olduğu Cumhuriyet Gazetesi hakkında dava açan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT'e ait TIR'lara ilişkin görüntülerin yayınlanmasının bir yerde "ajanlık ve casusluk faaliyeti olduğunu" söylemişti.
Haziran ayında TRT yayınına katılan Erdoğan, "Bunlarla ilgili avukatıma talimatı verdim, davayı anında açtım. Bu haberi özel haber olarak yapan kişi de öyle zannediyorum ki bunun bedelini ağır ödeyecek" demişti.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde, 29 Mayıs'ta MİT'e ait yardım tırlarıyla ilgili yayımlanan fotoğraflı haber üzerine, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" suçlarından, Dündar ve Gül hakkında soruşturma başlattı.

Başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu da 2 Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Can Dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

CHP'Lİ TANAL: BASINA DARBE YAPILMIŞTIR

Dündar ve Gül'ün tutuklamalarını değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Basına darbe yapılmıştır. Buradaki yargılama hukukun yargılanmasıdır, adaletin yargılanmasıdır. Adalet arayanların, özgürlük arayanların, demokrasi arayanların herhangi bir fikir ayrımı yapmadan birleşmesi lazım." dedi.

Tanal, "Burada bulunan basın mensupları, Basın Kanunu'nun 26. Maddesini çok iyi bilirler. Derki; basınla ilgili işlenen tüm suçlarda 4 ay içinde dava açılması gerekir. Eğer 4 ay içinde dava açılmamışsa o kişi yargılanmaz. Netice itibariyle Can Dündar'ın ve Erdem Gül'ün MİT TIR'ları ile ilgili haber 29 Mayıs ve 12 Haziran'da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmıştır. Yayınlandığı tarihte o gün, adına saray mı dersiniz ne dersiniz, buradaki basın suçları ile ilgili savcılığa bir nüshası teslim edilir. O tarihten itibaren süre başlar. 4 ay içinde dava açılmadıktan sonra muhakeme şartı yoktur. Onun için dava şartı olmayan, özel talimatlarla, özel emirlerle burada bir soruşturmanın başlatılması, tutuklama kararı verilmesi hukukun katlidir. " ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dilekçesini hatırlatan Tanal, "Şunu herkes bilsin; bugün bu emri verenlerin adil yargılanmasını yine isteyeceğiz, mutlak surette yargılanacaklar. Herhalde Cumhurbaşkanı 'devlet benim' diyor. Bu şekilde şikayet dilekçesini vermekle devletin sırrı mı, yoksa Recep Tayyip Erdoğan'ın sırrı mı ihlal edildi? Bu davaların takipçisi olacağız, bu suçu işleyenler mutlak surette yargılanacaklar." şeklinde konuştu.

MİT TIR\'ları Haberleri Nedeniyle Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül Tutuklandı

Son Dakika Güncel MİT TIR'ları Haberleri Nedeniyle Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül Tutuklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (54)

  • Mmt: Olması gereken buydu 43 82 Yanıtla
  • huzur: isabetli bir karar. 50 34 Yanıtla
  • 42konya42: Ne kadar güzel bihaber sayılarının artmasını bekliyoruz 37 35 Yanıtla
  • ef 16: nerde hainlik varsa hemen arkasinda chp hdp var inadiniza baskanlik 42 29 Yanıtla Trabzon61: Netde bir chp li varsa senin.... ..... 1 2
  • Ou: Helal olsun 43 27 Yanıtla
  • Denisss: Yazıklar olsun 33 14 Yanıtla
  • Vatandaş: Süper haber 21 25 Yanıtla
  • bjk: doğru karar içimiz dışımız hain türkiye iyi ayakta duruyor allah devletimeze zeval vermesin. 29 17 Yanıtla
  • Gazprom: akp hükümeti ateşle oynuyor 21 21 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement