Gaib'in Ocak-haziran Dönemi İhracatı 4 Milyar Dolar - Son Dakika
Ekonomi

Gaib'in Ocak-haziran Dönemi İhracatı 4 Milyar Dolar

Gaib\'in Ocak-haziran Dönemi İhracatı 4 Milyar Dolar

2015 yılı Ocak-Haziran ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu dönemde GAİB’in 4 milyar 159 milyon 4 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, diğer birlikler adına yapılan 350 milyon 800 bin kayıtla birlikte bu rakamın 4 milyar 509 milyon 805 bin dolar olduğunu açıkladı.

01.07.2015 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015 yılı Ocak-Haziran ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu dönemde GAİB'in 4 milyar 159 milyon 4 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, diğer birlikler adına yapılan 350 milyon 800 bin kayıtla birlikte bu rakamın 4 milyar 509 milyon 805 bin dolar olduğunu açıkladı.

Ocak-Haziran dönemiyle ilgili ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Gaziantep'ten yapılan ihracatın Haziran ayında bir önceki yıla oranla yüzde 4,4 artışla 536 bin 595 bin dolar olduğunu ifade ederek, "Birliklerimizce 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde, 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 8,2'lik düşüşle toplam 4 milyar 159 milyon 4 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 350 milyon 800 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 10,3'lük düşüşle 4 milyar 509 milyon 805 bin dolar olmuştur" dedi.

İHRACATTA ORTADOĞU BİRİNCİ SIRAYI KORUDU

Ocak-Haziran 2015 dönemlerine ait yapılan ihracatta bölge ve ülke bazındaki değerlendirmelere de dikkat çeken Başkan Çıkmaz, GAİB'in yaptığı ihracatın yüzde 60,5'lik bölümünün Ortadoğu ülkelerine gerçekleştiğini ifade ederek, "Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 60,5 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 15,6 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 11,1 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 183 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir" ifadelerini kullandı.

Tekstil ve halı sektörünün en fazla ihraç edilen ürünler kaleminde birinci sırada yer aldığını da belirten Başkan Çıkmaz, "Ayrıca, halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur" dedi.

İHRACATTA GAZİANTEP FARKI HAZİRAN ARTIŞ YÜZDE 4,4

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif ili Gaziantep'in ihracatta Haziran verilerine göre önemli bir fark oluşturduğuna da dikkat çeken Çıkmaz, Gaziantep'in bir önceki yıla oranla yüzde 4,4'lük artışla Haziran ayında 536 bin 595 dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde 3 milyar 95 milyon 591 bin dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Gaziantep Haziran 2015 verilerine göre bir öncesi yıla oranla ihracatını yüzde 4,4 arttırmış ve 536.595 dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Sektörel bazda bakıldığında ise Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gaib'in Ocak-haziran Dönemi İhracatı 4 Milyar Dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı
    18:39 BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,69 değer kazanarak 9.142,40 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,38, holding endeksi yüzde 0,16 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,47 ile bilişim, en çok kaybettiren yüzde 1,23 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. ABD'de kişisel tüketim harcamaları şubatta yüzde 0,8 artış kaydetti. Fed'in faiz indirimine ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

  • Havza OSB'de Alan Genişlemesi İçin İnceleme Yapıldı
    18:37 Havza OSB'de Alan Genişlemesi İçin İnceleme Yapıldı

    Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse, Havza OSB'de alan genişlemesi yapılacak sahada inceleme gerçekleştirdi. Havza OSB'nin mevcut alanı 1 milyon metrekareden 10 milyon metrekareye çıkarıldı. Havza OSB, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak.

  • Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi
    18:34 Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi

    Martı TAG ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası arasında görülen dava 19 Temmuz'a ertelendi. Duruşma sonrası Martı TAG Kurucusu Oğuz Alper Öktem, 'Martı TAG uygulamamız aynen devam etmektedir, erişim engeli söz konusu değil. İstanbul'un en büyük ulaşım camiasıyız, davamızı kazanacağız' dedi.


Advertisement