Füze İhalesinde Türkiye'ye Sıkı Markaj - Son Dakika
Ekonomi

Füze İhalesinde Türkiye'ye Sıkı Markaj

Füze İhalesinde Türkiye\'ye Sıkı Markaj

Füze ihalesinde Çin'in rakipleri Türkiye'yi caydırma çabasına girdi.

17.04.2014 09:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Çin ile sözleşme görüşmelerine başladığı, ‘uzun menzilli hava savunma füzesi’ ihalesinde ABD ve Avrupalı savunma şirketlerinin Türkiye’yi kararından vazgeçirme çalışmaları sürüyor.

Çin’in rakibi olan savunma şirketlerinin, askeri ve diplomatik temaslarının yanında Türkiye’nin büyük savunma firmalarıyla da görüşerek “Devleti bu karardan vazgeçirin” telkininde bulunduğu kaydedildi. 

RAKİPLER İÇİN SON TARİH 30 NİSAN

Türkiye’nin rakip firmalara tanıdığı yeni teklif süresi ise 30 Nisan’da dolacak. 26 Eylül 2013’de yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında Türkiye uzun menzilli füze ihalesi için Çin ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı aldı. 

ABD, NATO ve Avrupa’dan Türkiye’nin Çin kararına yönelik eleştirileri  sürerken rakip firmalar da  ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TAI gibi büyük savunma şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşüyor.

ABD VE AVRUPALILAR TEHDİT EDİYOR

Edinilen bilgilere göre Türkiye’nin büyük savunma firmalarının kapısını çalan ABD’li Raytheon, Lockheed Martin ile Avrupalı MBDA, Eurosam temsilcileri, “Türkiye, Çin’den füze alırsa bazı alanlardaki ortaklıklarımız biter” notunu iletti. 

Teklif yenileme çalışmalarının da olduğunu aktaran yabancı firmalar, ortak üretime de Çin kadar olmasa bile girebileceklerini kaydetti. 

TÜRKİYE İLE OLAN ORTAKLIKLAR SORGULANACAK

Türkiye’nin milyar dolarlık askeri projelerinde ortak olan firmalar, yakın zamanda netleşecek Çin füzesi kararına göre ortaklık paylarını tekrar gözden geçireceklerini bildirdi. Türkiye’nin bu firmalarla savaş uçaklarından helikopterlere kadar geniş yelpazede ortaklıkları bulunuyor.

Patriot füzelerini üreten ABD’li Raytheon şirketi, füzelerin en önemli parçalarından birini ASELSAN’a ürettiriyor. Patriot füzelerinin “Antenna Mast Group (AMG)” adı verilen parçaları Türkiye’de üretiliyor.

SÜRE YİNE UZUYOR

Füze ihalesinde Çin ile masaya oturan Türkiye, 31 Ocak’a kadar beklediği yeni teklif verme süresini 3 ay daha uzatmıştı. 

Milli Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, 30 Nisan’ın ardından tekrar bir süre uzatımının gündeme gelebileceğini kaydetti. Uzun menzilli Füze ihalesinde 3.4 milyar dolarla 1. sırayı alan Çin’in FD-2000 sisteminin ardından 2. sırada Avrupa’nın Eurosam SAMP/T, 3. sırada ise ABD’nin Patriot füzeleri yer alıyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Füze İhalesinde Türkiye'ye Sıkı Markaj - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • SEBAHATTİN: 1975 ' RAHMETLİ ECEVİT KIBRIS'a MÜDAHE EDERKEN HEMEN UÇAK PARÇALINI VERMEYİZ VE VERMEDİLER AMBARGO KOYU VERDİLER ALMANYA NEYMİŞ EFENDİM LOPAR TANK LARINI BEN İZİN VERMEDEN KULLANAMAZSIN HEM PARANI VER HEM AMBARGO devlet büyükelrine sesleniyorum sakın ha bu ŞEYTANLARA UYMAYIN ne yapalım kardeşim Ortaklığımız Sorgulanacakmış sorgulansın Avrupa Birliğine ALMAYA KALKARKEN KAPIDA BEKLETİYORLAR Bizim bu bölgede Bir Söz var KELEME GELDİMİ KITIR KITIR SAMANA GELDİMİ MÖ...........DERLER. demek ki iyi Yoldayız. 29 1 Yanıtla
  • doğrucu davut: sırf batıya inat füze sistemini ÇİN den alalım. şimdiye kadar biz çatladık birazda onlar çatlasın:)))) 18 0 Yanıtla
  • SEBAHATTİN: BİRAZ CICIK KABACA OLACAK AMA ŞİMDİDEN OKUYANLARDAN ÖZÜR DİLERİM BU ŞEREFSİZLERDEN HİÇ BİR ŞEY ALMADAN KENDİMİZ ÜRETELİM MÜHENDİSLERİMİZE GÜVENELİM. KANIMIZI EMDİKLERİ YETER YETER YETER ARIK. 13 0 Yanıtla
  • MÜCAHİT: hadi ordan derler avrupaya yav arkadaş ERDOĞAN A helal olsun allah ondan razı olsun Avrupa yı dize getirecek biraz uzun sürecek çünkü düşmanımız dışarıdan çok içeride var önce bunları tespit edeceksin temizleyeceksin sonra kimse duramaz önümüzde 8 1 Yanıtla
  • Sabuncu: Cinden mal alma .Alirsanda Elektronik guvenlik , ozel programlarin kendimize ait olmasi lazim .Cunku savas zamaninda sattan ozel sinyaller gondererek fuzeyi bloke edebilirler. Sonrada biz yapmadik deyip inkar ederler.Bu gibi konulara cok dikkat edilmeli. 1 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement