Fransız Mevkidaşından, Erdoğan'ın "Neden Kobani" Eleştirisine Yanıt - Son Dakika
Dünya

Fransız Mevkidaşından, Erdoğan'ın "Neden Kobani" Eleştirisine Yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşıyla yaptığı basın toplantısında "Neden Kobani?" eleştirisini yöneltti. Hollande, Erdoğan'ın bu çıkışını haklı bulduğunu belirtti.

31.10.2014 14:06  Güncelleme: 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi temaslarda bulunmak üzere Fransa'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı François Hollande'la görüştü.

Elysee Sarayı'nda resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan Hollande'la baş başa görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Erdoğan mevkidaşı François Hollande ile önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan konuşmasında ABD'nin başını çektiği koalisyon güçlerine "Peki niçin İdlib, Humus, Halep değil de Kobani. Şu anda Kobani'de sivil yok. Sadece iki bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor. Bu koalisyon güçlerinin niçin Suriye'nin diğer bölgelerinde attıkları adımlara karşı herhangi bir tavır alınmamıştır" eleştirisini yöneltti.

Fransız mevkidaşı Erdoğan'ın bu eleştirilerine hak verdiğini belirterek "Erdoğan çok haklı, sadece Kobani yok. Bizim için bir şehir daha var o da Halep. Elimizden geleni yaparak destek veriyoruz ÖSO'ya. Demokratik muhalefete destek veriyoruz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Fransa ile olumlu görüşmeler yaptık. Özellikle ikili ilişkilerimizde Türkiye-Fransa gayet iyi bir seyir izliyor. Savunma sanayine yönelik attığımız adımlar konusunda görüşmeler sürüyor. Japonya-Fransa-Türkiye olarak üçlü bir adımımız var. Bu nükleer enerji santralini bir an önce bitirmenin gayreti içerisindeyiz.

"DÜNYANIN SEYİRCİ KALMAMASI GEREKİR"

Özellikle Daiş (IŞİD) terör örgütünün işgalini görürsek, öbür tarafta Suriye'de işgal hareketlerinin devam ettiğini tespit etmiş olursak, dünyanın buna seyirci kalmaması gerekir ve her türlü uygulamaları yerine getirmesi gerekir. Bizim en başından beri 3 şartımız vardı. Bir uçuşa yasak bölge, iki güvenli bölge, üç eğit donat eylemi gerekmektedir.

"DİĞER İLLER DEĞİL DE NEDEN KOBANİ?"

Peki niçin İdlib, Humus, Halep değil de Kobani. Şu anda Kobani'de sivil yok. Sadece iki bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor. Bu koalisyon güçlerinin niçin Suriye'nin diğer bölgelerinde attıkları adımlara karşı herhangi bir tavır alınmamıştır. Hep anlattık ancak açıkçası yalnız kaldı.

''KOALİSYON GÜÇLERİ DEMOKRASİYİ SAVUNUYORSA...''

Terör estiren Esed rejimi var. Esed rejimini karşısına almayan 'acaba Esed giderse ne olur?' gibi düşünen bir anlayışın IŞİD'le mücadele etmesi mümkün değil. 'Esed giderse halk ne olur?' dememiz lazım. 'Yok demokrasiyi savunmuyor da bir tane otokrat gidecek, onun yerine de bir başka otokrat hazırlıyoruz' diyorsanı o zaman demokrasiyi konuşmamızın anlamı yok. Irak'ta ordu Şia mezhebine mensup insanlardan oluşuyor. Musul'u Daiş (IŞİD)'e bırakıp kaçtılar.

''IŞİD'E DESTEK VERMEDİK, VERMEYİZ''

Uluslararası medya, Türkiye'yi IŞİD'e destek veren ülke olarak gösteriyor. Bu ihanettir. Türkiye hiçbir zaman bir terör örgütüne destek vermemiştir. 1 milyon 600 bin insanı topraklarımızda barındıran biziz. Irak'tan 200 bin insan bizim topraklarımızda. Şu ana kadar 4,5 milyar dolar harcadık, dünyadan 400 milyon dolar geldi.

AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ

Fransa'dan üyelik konusunda yeşil ışık aldık bunun müjdesini de sayın Hollande verdi bize. Türkiye Avrupa müktesebatına en hazır ülkedir. Bazı bloke edilmiş fasıllar konusunda Türkiye hazırlığını yapmıştır. Bunlar rahatlıkla açılabilir. Fransa'nın daha önce bloke ettiği fasıllarla ilgili adım atılsın. 51 yıllık beklenti kolay değil, artık bunu kıralım, aşalım ve Türkiye-AB bütünleşsin istiyoruz.

François Hollande'ın açıklamasından başlıklar;

Kobani konusunda doğrudur. Sayın Erdoğan çok haklı. Başka şehirler IŞİD'in tehdidi altında. Bizim için anahtar bir şehir de var o da Halep. Ve bizler elimizden geleni yaparak destek veriyoruz özgür Suriye Ordusu'na. Demokratik muhalefete destek veriyoruz ki desteği verelim önemli şehir konusunda. Ama kobani de var. Gerçi boşaltıldı şehir yine de gerekli desteği vermek durumundayız.

AB ÜYELİĞİ

İkinci konu da Avrupa konusu. Kuşkusuz sadece Fransa'dan değil başka yerlerden de gelen blokajlar vardı. Ben gayet net olarak 22'nci ve 23'ncü başlıklar konusunda ilerleyebileceğimizi belirttim. Bu konularda da ilerleyebileceğimizi açık net şekilde dile getirdim. Türkiye ile olan ilişkiler ve genel yayınlanan rapor Avrupa'da olan ve dünyada olan her şeyi görüşüyoruz. İkili ilişkileri, bölgeyi görüşüyoruz. Hava ulaşım gıda sivil nükleer de önemli konular ama çok daha ileri götürebiliriz ikili ilişkilerimizi.

Madem basınla böyle bir görüşmemiz var. İklimle ilgili konferanstan da bahsetmek istiyorum. Fransa ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin de G-20 çerçevesinde düzenlediği toplantılar olacak.

Burkina Faso'da olanlara da değinmek istiyorum. Bazı toplantılar gösteriler oldu. Maksimum bir gerginlik yaşandı. Bunun yumuşamasına katkıda bulunmak istiyor Fransa. Bu bölgede çok şey oluyor. Terörle mücadele ediliyor, güvenlik konuları var. Ve Ebola virüsunun daha fazla yaygınlaşmasının önüne geçmeye çalışıyoruz.

Fransa bölge istikrarlarına katkıda bulunacak. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğüm sırada bana bir bilgi getirildi. Fransa'da çok vahim bir yangın olduğu söylendi. Çok şükür kimse yaralanmamış Henüz ne kadar zarar olduğunu bilmiyorum ama vahim bir zarar olduğunu duyuyorum. Paris'in tam ortasında çok büyük bir kaza, ağır bir yara bu.

1964'te inşa edilmesini istediği bir binaydı. Tadilat işlemleri vardı. Acaba tadilat işlemleri yüzünden mi çıktı bu yangın, an be an takip ediyorum Paris'in ortasındaki bu yangını. Ve başka kararları da birlikte alacağız.

Çünkü IŞİD'e ve teröre karşı en ufak bir tereddütlümüz yok. IŞİD'e karşı mücadele içindeyiz. Esad'a rejimi konusunda da tutumumuz çok belli.

Fransız Mevkidaşından, Erdoğan\'ın "Neden Kobani" Eleştirisine Yanıt
Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Fransız Mevkidaşından, Erdoğan'ın 'Neden Kobani' Eleştirisine Yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • yurtsever: erdoğan efendi kimse pyde gibi direnmedi , çökmedi teslim olmadı olmayacakta. . . 7 18 Yanıtla
  • jiyan: neyse devekuşu kafasını kuma gömmüş. . . . saklandığını sanırmış. . . . 14 6 Yanıtla
  • ergün: mikrofonzade katil fransa ile nerelerin müslümanlarını katletmenin planlarını yapıyor acaba 3 0 Yanıtla
  • Türkiye Diyanet Vakfı, Filistin'e yardım kampanyasına destekler artıyor
    16:11 Türkiye Diyanet Vakfı, Filistin'e yardım kampanyasına destekler artıyor

    Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından başlatılan 'özgür Filistin'in yanındayız' yardım kampanyasına her kesimden destek gelmeye devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlkokulu öğrencileri, Filistin için biriktirdikleri yardımı TDV Elazığ Şubesine teslim etti. Elazığ İl Müftüsü İrfan Üstündağ, kampanyaya desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

  • Buckingham Sarayı Önünde Sütyensiz Model Şaşkınlık Yarattı
    16:10 Buckingham Sarayı Önünde Sütyensiz Model Şaşkınlık Yarattı

    Londra merkezli ünlü moda markası Poster Girl için çalışan bir model, Buckingham Sarayı'nın önünde sütyensiz dolaşınca büyük ilgi uyandırdı. Modelin cesur davranışı, markanın sezon ortası indirimlerini tanıtmak için özel bir görevde olduğu halde tartışmalara neden oldu. Poster Girl markası ise olayı sosyal medya hesapları üzerinden tanıtarak marka bilinirliğini artırmaya çalıştı.

  • Bingöl'de trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş için tören düzenlendi
    16:09 Bingöl'de trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş için tören düzenlendi

    Bingöl'de meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş Alper Nuri Çil için Bingöl Havalimanında tören düzenlendi. Törene İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve diğer güvenlik güçleri katıldı. Çil'in cenazesi memleketi Afyonkarahisar'a gönderildi.

  • Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı
    16:05 Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Karıt köyü yakınlarında kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri operasyon düzenledi. Operasyonda 1 kişi suçüstü yakalanırken, kürek, kazma, çapa ve el dedektörü ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

  • Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde Uçak Kazası: Pilot Hayatını Kaybetti
    15:59 Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde Uçak Kazası: Pilot Hayatını Kaybetti

    Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde gösteri yapan bir uçak, Duxford Havaalanı'nda yere çakıldı. Kazada pilot Simon Riggs hayatını kaybetti. Uçakta başka kimsenin olmaması teselli kaynağı oldu. Kazanın ardından olay yerine hızla ulaşan itfaiye ve acil servis ekipleri enkazı söndürdü. Hava Kaza İnceleme Şubesi, olayı araştırmaya devam ediyor.

  • Brezilya, Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltıyı denize indirdi
    15:54 Brezilya, Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltıyı denize indirdi

    Brezilya, Denizaltı Geliştirme Programı (ProSub) kapsamında Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltı olan Tonelero'yu denize indirdi. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, denize indirme törenine katıldı. ProSub, Brezilya'nın en büyük ve en önemli uluslararası savunma işbirliği projesidir.

  • Sarıyer'de Uyuşturucu Çetesi Arasında Silahlı Çatışma: 1 Ölü, 1 Yaralı
    15:52 Sarıyer'de Uyuşturucu Çetesi Arasında Silahlı Çatışma: 1 Ölü, 1 Yaralı

    Sarıyer'de İsveç uyruklu bir çete üyesi ile husumetli olan bir kişinin öldüğü, bir kişinin yaralandığı silahlı çatışmanın güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Olayın, daha önce yaşanan bir saldırının devamı olduğu belirlendi. Polis, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı ve bir kişi tutuklandı.

  • Almanya'da çıkan yangında 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti
    15:45 Almanya'da çıkan yangında 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti

    Almanya'nın Solingen kentinde dün çıkan yangında aynı aileden 2'si çocuk, 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti. Alman makamları yangının kundaklama olabileceği ihtimali üzerinde duruyor ve soruşturma başlatacak. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, olayın nedenlerinin aydınlatılmasını ve şüphelilerin adalet karşısına çıkarılmasını beklediklerini belirtti.


Advertisement