Fiyatı Uçtu, Ayçiçek Yağı Diye Bakın Ne Satıyorlar! - Son Dakika
Ekonomi

Fiyatı Uçtu, Ayçiçek Yağı Diye Bakın Ne Satıyorlar!

Fiyatı Uçtu, Ayçiçek Yağı Diye Bakın Ne Satıyorlar!

Ayçiçek yağında yaşanan rekor fiyat artışı, zeytinyağının ardından ayçiçekte de tağşişi patlattı.

07.07.2015 09:08  Güncelleme: 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayçiçek yağında yaşanan rekor fiyat artışı, zeytinyağının ardından ayçiçekte de tağşişi patlattı. Fiyatı daha düşük olan kanola, keten, soya ve pamuk yağları ayçiçeği ambalajında satılarak tüketici kandırılıyor.

SAHTECİLİK PATLADI

Mutfakların olmazsa olmazı ayçiçek yağında rekor fiyat artışı tüketiciyi üzüyor. Türkiye'deki hammadde yetersizliği, ithalatta uygulanan yüksek vergiler ve dolar artışı ayçiçek fiyatlarının son bir yılda yüzde 35 artmasına neden oldu. Fiyat artışı beraberinde, tağşişi de patlattı. Sektör temsilcileri, 'ayçiçek diye kanola, keten, soya ya da pamuk karışımlı ürün tüketiyor olabilirsiniz' uyarısında bulundu.

UCUZ YAĞLAR KARIŞTIRILIYOR

Bitkisel yağ sektörünün öncü üreticilerinden Küçükbay Grup YönetimKurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, fiyat artışıyla birlikte zeytinyağında yaşanan tağşişin ayçiçekte de had safhaya ulaştığına dikkat çekti. Küçükbay, "Ham yağ olarak ayçiçekten yüzde 35 daha ucuz olan kanola, keten, soya ve pamuk yağı ayçiçek yağlarına karıştırılıyor" dedi.

YÜKSEK VERGİ YÜKÜ

Türkiye'nin ayçiçek ham yağ ihtiyacının üçte ikisini ithalettiğine değinen Küçükbay, yerli üreticiyi koruma maksatlı uluslararası piyasalardaki fiyatlara eklenen yüksek vergi oranlarının tüketiciyi zora soktuğunu belirtiyor. Küçükbay, "Yerli üretim gerekli miktarlarda olmadığı için ithalat kaçınılmaz oluyor. Uluslararası piyasalarda CIF bir ton bedeli 850 dolar olan ham ayçiçek yağı için 540 dolar vergi ödüyoruz. Bu hesapla maalesef ürünün üzerinde yüzde 65 gibi çok yüksek bir vergi yükü bulunmaktadır. Halkımızın temel gıdalarının başında gelen ayçiçek yağı için bu vergi oranı çok yüksektir. Acilen makul seviyelere düşürülmesi gerekir." dedi.

KANOLA KETEN SOYA VE PAMUK YAĞI

Ayçiçek tohumunda ithal verigisi yüzde 40'ları bulurken kanola tohumu ithalatındaki vergi oranının sadece yüzde 10 olduğunu belirten
Ahmet Küçükbay, "Pamuk ve kanola yağı ile ayçiçek yağı arasında tonda 1.200 TL'ye varan fiyat farkı var. Bu da yüzde 40'a denk geliyor. Neticede hilebazlar zeytinyağında olduğu gibi ayçiçeğinde de tağşişe başvuruyor" tüketiciyi kandırıyor." diye konuştu.

EN FAZLA BÜYÜK AMBALAJDA

"1 ya da 2 litrelik ambalajlarda tağşişçiler dikkatli davranıyorlar. Ev dışı tüketimde 5, 10 ve 18 litrelik ambalajlarda tağşiş olayı had safhada" açıklamasında bulunan Küçükbay, tüketiciyi özellikle büyük boy ambalajlar konusunda uyardı, 5, 10 ve 18 litrelik
ayçiçek ambalajlarında kanola, keten, soya ve pamuk yağı karışımlarının yüksek olduğuna dikkat çekti. "Halbuki bu cins yağlar kendi ambalajında daha ucuz, gerçek piyasa değerinde satılmaktadır." dedi.

"YERLİ ÜETİCİYE DESTEK ARTIRILMALI "

Ahmet Küçükbay, tağşişin önüne geçmek için alınacak tedbirlerhakkında şu önerilerde bulundu: "Ayçiçek yağı üretimini artırmak için kilo başına doğrudan desteğin en az 60 kuruşa çıkarılması ve ithal vergilerinin de diğer tohum ve ham yağlar seviyesine çekilmesi
gerekir. Yerli üretimi desteklersek hem fiyatları düşürmüş hem de tağşişin önüne geçmiş oluruz. Müstahsil de bunu beklemektedir."

TAĞİŞİN DENETİMİ VE CEZASI NE OLMALI?

Ahmet Küçükbay, tağşiş denetimi ve cezalandırılması konularında şugörüşlerini bildirdi: "Bilhassa küçük ve sadece dolum yapan işletme şartları göz önünde alındığında haksız ticari kazanç ve tüketiciyi aldatma gibi amaç gütmeyen azami yüzde 3 gibi bir bulaşma riski göz önünde bulundurulup tolerans kabul edilebilir. Bu oranı aşan durumlarda (5,10 ve18 litre ambalajlı yağların kontrollerinde yüzde 100'e varan oranda farklı yağlar çıktığı görülmektedir.) üretici firmaya birincide 10, ikincide 20, üçüncüde 30 misli para ve meslekten men edilme gibi cezalar uygulanmalıdır ki caydırıcı hale gelsin. Aksi halde bu işlere tevessül eden hilebazlar bu haksız kazançtan ve halkımızı aldatmaktan asla vazgeçmezler."dedi

"HAKSIZ REKABET KAN KAYBETTİRİYOR"

Sektörde önemli miktarda vergi kaybı ve haksız rekabete sebep olan iki konuya dikkat çekmek isteyen Küçükbay, özellikle boya sanayyiinde kullanılmak üzere yapılan vergisiz ham ayçiçek yağı ithalatı ve Bosna-Hersek'ten yapılan vergisiz ithalatların sektördeki dengeleri alt üst ettiğini belirtti. "Özellikle boya sanayiinde kullanılmak üzere her yıl artan tonajlarda ham ayçiçek yağı, vergiden muaf şekilde ithal ediliyor. 2014 yılı için bu miktar 64 bin tondu. Bu hesapla devletin 1 yıllık ithalatta almadığı vergi tutarı 35 milyon dolardır. Halbuki boya sanayi için sadece yem sanayinde kullanımı serbest olan soya yağı veya gıdada çok tercih edilmeyen ve daha ucuz olan keten yağları kullanılabilir. Neden ayçiçek? Bu araştırılması gereken bir konudur" diyen Küçükbay, 'olabilecek suistimallere karşı teknik sanayi kullanım amaçlı da olsa ham ayçiçek yağ ithalatında gıdada alınan ithalat vergisi ne ise o uygulanmalıdır' görüşünde.

Bosna-Hersek'ten yapılan ve gümrük vergisinden muaf bırakılan hamveya rafine ayçiçek yağ ithalat miktarının aylık 5 bin tonlarayaklaştığına işaret eden Ahmet Küçükbay, "Bosna'da yetişen bumiktarlarda bir ürün yok muhtemelen komşu ülkelerden alınıp Türkiye'ye ihraç ediliyor. Bu ithalatlar da sektörde fiyat dengelerini bozmakta haksız rekabete ve vergi kayıplarına sebep olmaktadır. Bu konunun da iyi incelenmesi gerekir" dedi. (Kaynak:Milliyet)

Son Dakika Ekonomi Fiyatı Uçtu, Ayçiçek Yağı Diye Bakın Ne Satıyorlar! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • ÇORÇİL: Cennet ülkemi cehenneme çevirenler, Allah ınızdan bulun,kuruyun,yok olun, bitin artık. ... vatandaş her zaman zam vergi kira taksit için çalışıyor. . Biraz da kendine ve ailesine çalışsın 28 0 Yanıtla
  • Harbi zaza : Bu devlet ne iş yapar hirsizliktan rüşvet. yemekten zaman bulamiyorlar denetlemeye 17 6 Yanıtla
  • Parentez: Özellikle gıda da sahtekarlık yapanı direk asarım bana kalsa. 18 1 Yanıtla
  • Radamel falcao: Kendi pisliklerinde boğulurlar inşallah bu Aziz Mübarek Ramazan Ayında insanların sağlığıyla kim oynuyorsa Allah beterin beterini yaşatsın inşallah 14 0 Yanıtla
  • urfa: türkiye..yalan dolan...türkiye 8 0 Yanıtla
  • ttt: Sahtekar halklar toplulugu turkiye.kardesim bu devletin isi denetim ve vergi toplamaktir ama devlet karayollariyla uyrasir su isleriyle ugrasir.devlet kuculmedikce hicbirsey duzelmez 5 0 Yanıtla
  • Parentez: Özellikle gıda da sahtekarlık yapanı direk asarım bana kalsa. 5 0 Yanıtla
  • Kahin: Alçaklar 4 0 Yanıtla
  • Koçero: Avrupanın kotasını kabul edip her işi paraya dökenler utsnsın.. 4 0 Yanıtla
  • bu sahtekarlığı yapanları.....: yaptıkları o sahte yağlarla seveceksin... 3 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement