Fındık Üreticisinin Gözü "Hava"Larda - Son Dakika
Güncel

Fındık Üreticisinin Gözü "Hava"Larda

Türkiye'de geçen Mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle ürünleri ciddi zarar gören fındık üreticileri, aynı mağduriyeti bu yıl da yaşamanın endişesini yaşıyor ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz: "Bölgede etkili olan kar yağışı fındığa olumlu yönde yansıdı.

25.01.2015 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAYATİ AKÇAY - Türkiye'de geçen Mart ayında etkili olan zirai don nedeniyle ürünleri ciddi zarar gören fındık üreticileri, aynı mağduriyeti bu yıl da yaşamanın endişesini yaşıyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yılın ilk günlerinde gecikmeli de olsa kar yağışının fındığın erken karanfil ve yaprak açmasına engel olduğunu söyledi.

Bölgede kar yağışının başlamasından önce mevsim normallerinin üzerinde sıcak bir havanın hakim olduğunu ve bunun da fındık için risk oluşturduğunu belirten Karadeniz, riskin son günlerde artan hava sıcaklığıyla sürdüğünü ifade etti.

Kar yağışının fındığa olumlu yansımalarının olduğunu ancak havanın ilerleyen günlerde de mevsim normallerinde olmasını beklediklerini kaydeden Karadeniz, şunları kaydetti:

"Fındık özellikle şubat ayından itibaren tozlanma yapar ve karanfil açar. Ancak bundan bir süre önce hava sıcaklıkları 15 dereceye kadar çıktığı için fındıkta yalancı bahar karşısında kısmen karanfil açtı. Bu tabii ki ciddi bir risk. Çünkü erken açacak karanfil olası bir don karşısında etkilenebilirdi. Ancak son günlerde etkili olan kar yağışı bu riski de ortadan kaldırmış oldu. En azından erken karanfil ve tozlanmasının önüne geçti. Normal şartlarda fındık şubat ayının başından itibaren karanfil açmaya başlar ve şubat sonu ile mart ayının ilk yarısına kadar devam eder. Fındık üreticileri açısında bu kar yağışının sevindirici olduğunu biliyoruz. Bölgede etkili olan kar yağışı fındığa olumlu yönde yansıdı."

Sıcaklık artı, risk devam ediyor

Son günlerde artan hava sıcaklıklarının fındıkta yeniden risk oluşturmaya başladığını vurgulayan Karadeniz, "Temennimiz ve arzumuz soğuk havanın önümüzdeki günlerde de sürmesi. Aksi durumda fındık için yeni bir risk gündeme gelebilir. Şu günlerde hava sıcaklığı gündüz 12-13 derecelere kadar çıkıyor. Bu da fındık için risk demek. Çünkü fındık yalancı bahara aldanarak erken yaprak açıyor. Açan bu yaprak daha sonra olası ani ısı düşüşlerinde zarara uğruyor. Temennimiz bu tür şeylerin olmaması. Her şeye rağmen yine endişeliyiz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Karadeniz, bölge halkının geçen yıl zirai dondan canı yandığını, bu nedenle gelişmeleri yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Fındık üreticisi endişeyle takip ediyor

Öte yandan geçen yıl Mart ayının sonlarında etkili olan zirai dondan ürünleri zarar gören bölge çiftçileri, havanın durumunu endişeyle takip ediyor.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, son kar yağışının fındığa az da olsa yaradığını belirterek, son 10 gündür hava sıcaklığının artmasından endişe ettiklerini söyledi.

Bütün fındık üreticilerinin gelişmeleri endişeyle takip ettiğinin altını çizen Cörüt, "Üreticinin canı geçen yıl yandı. Aynı mağduriyeti bu yıl da yaşamak istemiyor. Bu nedenle gelişmeleri yakınen izliyor. Herkes gibi bütün çiftçilerimizin de isteği ve arzusu kar yağışının zamanında yağmaya devam etmesi" diye konuştu.

Cörüt, olası don karşısında, imkanı olan üreticilerin fındık bahçelerini sigortalatmaları önerisinde bulunarak, "Geçen yılı hep birlikte yaşadık. Artık bazı şeylerden ders çıkarmak gerekiyor. Üreticilerimiz her zirai donda mağdur olmak istemiyorsa ürünlerini mutlaka sigortalatmaya gayret etsin" ifadesini kullandı. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fındık Üreticisinin Gözü 'Hava'Larda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement