Festival Başladı - Son Dakika
Güncel

Festival Başladı

Festival Başladı

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali" meşalenin yakılması ve kortej yürüyüşü ile başladı.

19.09.2014 13:29  Güncelleme: 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Festival Parkı'nda düzenlenen törene Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Sarı, Nejat Koçer, Şamil Tayyar, Derya Bakbak, Halil Mazıcıoğlu, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı (GTB) Ahmet Tiryakioğlu, sivil toplum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şahin, açılışta, festivalin önemine dikkat çekerek, sıradan bir festival olmadığını söyledi. Fıstığın kültür, gelenek, ekonomi ve sofraların baş tacı olduğunu vurgulayan Şahin, "Fıstık bizim alın terimiz, duamız, aşımız, yuvamızın neşesi ve en önemli geçim kaynağımız. O yüzden biz daha fazla nasıl fıstık üretebiliriz diye çalışıyoruz. Bu noktada milletvekillerimiz, oda başkanlarımız ve Ankara'daki büyüklerimiz ellerinden gelen çabayı gösteriyor. Yıllık 120 bin ton olan üretimi 300 bin tona çıkarma hedefindeyiz. Bu hedef doğrultusunda fidan desteği başta olmak üzere sulamadan enerji teminine kadar her alanda uğraş veriyoruz. Biz fıstığı daha fazla nasıl üreteceğiz, nasıl daha fazla katma değer elde edebiliriz diye düşünürken, daha da önemlisi bu ürünü daha fazla nasıl uluslararası piyasaya taşıyacağız sorusunun cevabını arıyoruz."

Gaziantep Valisi Erdal Ata da kentin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan önemli bir yerleşim bölgesi olduğunu aktardı.

Sanayisi, ticareti, kültür ve turizminin yanında mutfağı ve Antep fıstığı ile tanınan Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından üretilen fıstığın önemini anlatan Ata, festivalin Antep fıstığının tanıtımına önemli katkı sunacağına dikkati çekti.

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ

Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı ise festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Gaziantep'in temel ürünü Antep fıstığı için uluslararası festivalin bir yenisinin düzenlenmiş olmasının bundan sonraki aşamalar içinde büyük bir önem arz ettiğine vurgu yapan Sarı, "Gaziantep, fıstık üretiminde Amerika ve İran'dan sonra dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Bu başarıda Gaziantep Milletvekilleri ve Başkanımız Fatma Şahin'in önemli katkıları var" diye konuştu.

GSO Başkanı Eyüp Bartık, festivalin önemine değinerek, bu tür etkinliklerle Gaziantep fıstığını biraz daha ön plana çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'nin ciddi katkıları olduğuna vurgu yapan Bartık, "Bu katkının her geçen gün daha da büyüyeceğine inancım tamdır" şeklinde konuştu.
GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da aylardır festivalle ilgili çok ciddi çalışmalar olduğunu belirterek, büyük emek verildiğini dile getirdi.

Antep fıstığının yıllardır, hatta tarihinde hiç bu kadar üst düzeyde yönetilmediğini vurgulayan Tiryakioğlu, "Üst düzey ilgi görmemişti. Yıllardır üstünde çalıştığımız Antep fıstığı sorunları ancak bu yıl özel bir destekle, özel gücümüzle Ankara'da resmi olarak sorunlarımız gündeme girmiş oldu" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından festival ateşini yakan ve vatandaşlarla kortej yürüyüşüne katılan protokol, daha sonra stantları gezdi.

Ayrıca protokol, Romanya, Endonezya, Gürcistan, KKTC, Rusya, Taşköprü, Lefkoşa, Mekedonya, Çek Cumhuriyeti ile Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yöresel halk dansları topluluklarının gösterilerini izledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Festival Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla Ortaca'da Kuvvetli Rüzgar ve Sağanak Sonucu Evde Hasar Meydana Geldi
    13:24 Muğla Ortaca'da Kuvvetli Rüzgar ve Sağanak Sonucu Evde Hasar Meydana Geldi

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde kuvvetli rüzgar ve sağanak nedeniyle bir evin çatısı zarar gördü. Yapılan incelemede evde kısmen zarar meydana gelirken, belediye ekiplerince vinçle müdahale edilerek yıkılan çatı kaldırıldı. Bodrum ilçesinde de gece boyunca aralıklarla etkili olan sağanak ve kuvvetli rüzgar nedeniyle ilçe merkezindeki bazı rögarlarda taşma meydana geldi. Bazı mahallelerde de elektrikler kesildi, Cevat Şakir Caddesi'nde de trafik lambasında hasar meydana geldi. Yaşanan olumsuzluklara belediye ekiplerince müdahale edildiği öğrenildi.

  • Hidroelektrik Santral Kanalına Düşen İneğin Sahibi Bulundu
    13:23 Hidroelektrik Santral Kanalına Düşen İneğin Sahibi Bulundu

    Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde hidroelektrik santralinin su kanalına düşen bir ineğin sahibi, kulak küpe numarası sayesinde tespit edildi. İneği sudan çıkaran köy muhtarı, hayvanın ayaklarında yaralar olduğunu belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla ineğin sahibine ulaşıldı ve hayvan ailesine teslim edildi.

  • Kastamonu'nun Abana ilçesinde olta balıkçıları sezonu açtı
    13:23 Kastamonu'nun Abana ilçesinde olta balıkçıları sezonu açtı

    Kastamonu'nun Abana ilçesinde olta balıkçıları sezonun açılmasıyla birlikte istavrit avına başladı. İlk avlarının boy olarak da iyi olduğunu belirten balıkçılar, ilerleyen günlerde bol miktarda istavrit avlayabileceklerini umut ediyor.

  • Kırklareli'nde tarihi binada çıkan yangın kontrol altına alındı
    13:19 Kırklareli'nde tarihi binada çıkan yangın kontrol altına alındı

    Kırklareli'nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi binada çıkan yangın itfaiye ekiplerince kontrol altına alındı. Yangın sonucunda can kaybı olmazken, maddi hasar meydana geldi.

  • Adıyaman'da toplu konut inşaatında çıkan yangın kontrol altına alındı
    13:16 Adıyaman'da toplu konut inşaatında çıkan yangın kontrol altına alındı

    Adıyaman merkezinde devam eden toplu konut inşaatında çalışan işçilerin kaldığı prefabrikte çıkan yangın, AFAD ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.

  • Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya
    13:16 Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya

    Ardahan'ın Posof ilçesi, 36 milyon lira borcuyla gündemde. Belediye Başkanı Erdem Demirci, borcun karşılığı olmadığını ve şeffaf bir belediyecilik anlayışıyla yöneteceklerini söyledi.

  • Real Madrid, Barcelona'yı mağlup ederek liderlik farkını açmak istiyor
    13:15 Real Madrid, Barcelona'yı mağlup ederek liderlik farkını açmak istiyor

    İspanya La Liga'nın 32. haftasında Real Madrid ile Barcelona arasında oynanacak olan 'El Clasico' mücadelesi öncesinde lider Madrid ekibi, galibiyetle puan farkını 11'e çıkarmayı hedefliyor. İki takım arasında oynanan 256 maçta Real Madrid 104 kez galip gelirken, Barcelona ise 100 kez kazandı.


Advertisement