Ferrari Halka Arz Edilecek - Son Dakika
Ekonomi

Ferrari Halka Arz Edilecek

Ferrari Halka Arz Edilecek

Fiat Chrysler'in CEO'su Sergio Marchionne'in beş yıllık iddialı planı çerçevesinde şirket, Ferrari'yi de gelecek yıl halka arz etmeyi planlıyor.

30.10.2014 14:52  Güncelleme: 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eric Sylvers'ın The Wall Street Journal Türkiye'de yayımlanan haberi, efsane spor arabanın halka arz planlarının ayrıntılarına odaklanıyor.

Ferrari'nin halka arz planı, Rusya ve Brezilya gibi gelişen pazarlarda otomobil sanayisinin zorluklar ile karşılaştığı ve Avrupa'daki iyileşmenin çok net olmadığı bir ortamda geliyor.

Ancak yatırımcılar bu habere sevindi. Fiat Chrysler'in hisseleri Milan borsasında yüzde 13, New York borsasında ise yüzde 12 değer kazandı.

1 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMAN GETİRECEK

Analistlerin tahminine göre Ferrari'nin halka arzı şirkete 1 milyar dolarlık bir finansman getirebilir. Yine de şirketin değerlenmesi yatırımcıların Ferrari'yi bir otomobil üreticisi ya da bir lüks ürün şirketi mi şeklinde görmesine bağlı olarak değişebilir.

Fiat Chrysler Ferrari'nin yüzde 90'ına sahip iken geri kalan hisseler kurucu Enzo Ferrari'nin elinde bulunuyor. Gelecek yıl Haziran'da yapılması planlanan halka arza Ferrari hisselerinin yüzde 80'inin dahil edilmeyip Fiat Chrysler hissedarlarına dağıtılacak.

Halka arz açıklaması ayrıca başkan Luca Cordero di Montezemolo'nun 23 yıldır sürdürdüğü görevini bırakmasından altı hafta sonra geldi. Konuya yakın kaynaklara göre Montezemolo Ferrari'nin halka arzına karşı çıkıyordu.

Kendisi ayrıca Ferrari'nin yıllık üretiminin 7 bin araç civarında sınırlandırılması konusunda da katı bir tutum sergiliyordu. Ancak Marchionne bu rakamın 10 bine çıkarılabileceği ipucunu verdi.

Chrysler'in 2009 yılındaki iflası ardından şirketi yeniden hayata döndürme görevini başarıyla yerine getiren Marchionne yeni bir zorlu görev ile daha karşı karşıya.

Bu kez Marchionne, birleşme ile ortaya çıkan Fiat Chrysler'i daha fazla araç satan rakipler karşısında daha iyi rekabet edecek pozisyona getirmeye çalışıyor.

'FERRARI SATILIK DEĞİL'

Bu yöndeki kilit adım Fiat Chrysler'in Mayıs ayında açıkladığı 5 yıllık plan oldu. Bu plana göre geçen yıl 4.4 milyon adet olan toplam araç satışı 2018'e kadar 7 milyon adete çıkarılacak. Bu planı açıklaması sırasında Marchionne, Ferrari'nin satılık olmadığını da belirtmişti.

Marchionne ayrıca şirket dışı tahminlere göre Ferrari'nin değerinin 5.5 milyar civarında olmasına rağmen kendisinin bu değerin çok daha fazla olduğunu düşündüğünü de söylemişti.

Aynı zamanda Marchionne şirketin araştırma ve geliştirme ile yeni modellerin sermayesi için 60.7 milyar dolar ayıracağını da dile getirmişti.

Marchionne bu revizyon için operasyonlardan gelen nakit parayı kullanmayı planladıklarını ve ayrıca tahvil arzı yapabileceklerini de ifade etmişti.

Çarşamba günü Marchionne 2.5 milyar dolarlık dönüştürülebilir tahvil satışı açıklarken Fiat Chrysler'in kendisine ait 100 milyon hisseyi satabileceğini söyledi.

Bu hisselerin şu anki değeri 1.1 milyar dolar civarında. Buralardan gelecek fonlara ek olarak Ferrari'nin halka arzından elde edilecek nakit, değişiklikler için şirkete temel sağlayacak.

Fiat, otomobil endüstrisinde çapına kıyasla en fazla borç yüküne sahip şirketlerden birisi durumunda bulunuyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Ferrari Halka Arz Edilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • FERRO: O ZAMAN BİZ DE FERRARİ ALABİLECEZ Mİ 9 1 Yanıtla
  • SEDAT: elin ülkesi uzaya çıktı biz halen 800 tl askari ücretle çalışıyoruz bu düznle alsak alsak ancak ya şahin doğan ya serçe falan alabiliriz 7 0 Yanıtla
  • ne güldüm ya: alıyım bi ferrari tayyo dimi puahahaha 3 2 Yanıtla
  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.

  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz' ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı sitem eden her vatandaşın sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, " "Emeklilerimizi hak ettiği refah seviyesine biraz daha yaklaştıracağız. Milletimize asla bugüne kadar yalan söylemedik.


Advertisement