Fed'den İletişim Cambazlığı" - Son Dakika
Ekonomi

Fed'den İletişim Cambazlığı"

Ekonomist Özlem Bayraktar Gökşen: "FOMC bildirisinde 'kayda değer' ifadesi korunmuş gibi gözükse de artık yeni bir ifade ile yatırımcıları tanıştırıyor ve sözle yönlendirme çerçevesinde 'sabırlı' ifadesini masaya getiriyor" Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Uluhan: "Fed, önümüzdeki birkaç.

18.12.2014 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomist Özlem Bayraktar Gökşen, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bildirisini "iletişim cambazlığı" olarak nitelendirirken "FOMC'un, dün akşam yayınlanan bildirisinde 'kayda değer' ifadesi korunmuş gibi gözükse de artık yeni bir ifade ile yatırımcıları tanıştırıyor ve sözle yönlendirme çerçevesinde 'sabırlı' ifadesini masaya getiriyor" dedi.

AA muhabirine, FOMC toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunan Gökşen, değerlendirmeler çerçevesinde para politikası sıkılaştırma sürecinin başında "sabırlı" davranılacağını, söz konusu yönlendirmenin daha önceki bildirilerdeki "varlık alım programının bitişinden kayda değer vakit sonra ilk sıkılaştırma adımı atılacağı" söyleminin paralelinde olduğunu ifade etti.

Gökşen,  FOMC'un "söylemde radikal bir değişiklik yapıyor" sinyalini vermemek için oldukça yumuşak bir geçişi uygun gördüğünü aktararak, toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jannet Yellen'ın, "yeni dil kullanımının politika tercihlerindeki bir değişikliği ifade etmediğini" söylediğini anımsattı.

Basın toplantısı esnasında katılımcıların sıkılaştırmanın zamanlaması konusunda oldukça ısrarlı soruları olduğunun görüldüğünü belirten Gökşen, şunları kaydetti:

"Yellen ise sonuç olarak ilk faiz artırımının birkaç toplantı sonrasında yapılabileceği sinyalini verirken, beklentilerin artık yıl ortasına oldukça yoğunlaştığı görüldü. Israrlı soruların devamında ise Yellen 'veri bağımlısı' sürecin aynı hızda devam ettiğini, daha önceden belirlenmiş bir faiz artırımı tarihi olmadığını ve veriler beklenenden iyi gelirse daha erken bir zamanda, aksi yöndeki bir gerçekleşmede ise daha geç bir zamanlamada ilk sıkılaştırma adımının atılabileceğini belirtti."

"Enflasyon tarafında güvenli duruş devam ediyor"

Özlem Bayraktar Gökşen, ekonomik aktiviteye ilişkin değerlendirmelerde önemli bir değişiklik olmadığına işaret ederek, enflasyon konusunda çok daha güvenli bir yerde durdukları mesajının alındığını vurguladı.

Enerji ve ithalat fiyatlarındaki düşüş nedeniyle manşet enflasyonda beklenen önemli gerilemeye rağmen, bildiride bunun etkisinin geçici olacağı ve enflasyonun uzun vadeli trendine yaklaşacağı beklentisinin korunduğunu anlatan Gökşen, Yellen'ın basın toplantısı sırasında manşet enflasyon konusundaki düşüş beklentilerini yinelediğini, çekirdek enflasyon tarafındaki gelişmeleri biraz daha ön plana çıkararak orada daha itidalli bir gidişat olacağını ifade ettiğini söyledi.

Gökşen, FOMC'un yenilenen projeksiyonlarına bakıldığında ise PCE enflasyonda eylül ayındaki toplantıda belirlenen 2014 yılı için yüzde 1,5-1,7 aralığının, yüzde 1,2-1,3 aralığına revize edildiğini belirterek, "Aşağı yönlü revizyonun 2015 yılı için de oldukça ciddi noktada olduğu görüldü: yüzde 1,6-1,9'dan yüzde 1,0-1,6 aralığına revizyon... Ancak çekirdek PCE tarafında beklentilerin önemli bir değişiklik içermediği ve beklenen patikanın devamının işaret edildiği görülüyor. Bu çerçeve ise, enerji fiyatlarındaki şokun etkisinin geçici olacağı ve özellikle 2016 yılı ile beraber çekirdek enflasyonla aynı patikaya gelineceği beklentisinin hakim olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Yellen'ın petrol fiyatlarındaki düşüşün ABD tüketicisi için bir vergi düşüşü gibi algılanabileceği yolunda yorumlar yaptığını ve buna benzer yorumların daha önce Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer tarafından da yapıldığını anımsatan Gökşen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir diğer önemli soru ise önemli FOMC kararlarının, bildiri sonrasında basın toplantısı olan tarihlerde alınıp alınmadığı yolundaki soruya Yellen'ın cevabı oldukça netdi. Aynı cevabın Ben Bernanke tarafında da daha önceki dönemlerde verildiği hatırlanabilir. Her FOMC toplantısının aynı önemde olduğunu belirten Yellen, gerekirse ayrıca bir basın toplantısı yapılacağını açıklayabileceklerini söyledi. Dünkü toplantı ile ilgili bir diğer önemli unsurun da karara ret verenlerinin sayısının 3'e çıkmış olmasıydı. Buna göre, Fisher, ekonomik aktivitedeki gidişatın FOMC üyelerinin değerlendirmelerinin çok daha üzerinde ilerlediği yorumunu yaparken, diğer bir deyişle şahin nedenlerle ret verirken, Narayana Kocherlakota düşük enflasyona göre yüzde 2'lik enflasyon hedefi kredibilitesinin düşüşüne dikkat çekiyor. En son olarak Charles Plosser sıkılaştırmanın ilk adımına ilişkin zamanlama ile ilgili sözle yönlendirmenin yapılmaması gerektiği yorumunu yaparak ret oyu verdi."

Gökşen, FOMC bildirisi ve Yellen'in basın toplantısı sonrasındaki piyasa reaksiyonun oldukça farklı ve oynak olduğuna dikkati çekerek, "Sonuç olarak ise dolar endeksinde 89 seviyelerinin üzerine, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ise yüzde 2,10-15 aralığına gelindi. Dolardaki güçlenmenin avro/dolar paritesi üzerindeki etkisi ise 1,23 seviyelerine doğru ilerleyiş ile kendini gösterdi" diye konuştu.

FOMC bildirisinde, önceki bildirilere göre ufak yönlü değişiklikler olduğunu belirten Gökşen, bu durumu "iletişim cambazlığı" olarak nitelendirdi. Gökşen, "FOMC'un, dün akşam yayınlanan bildirisinde kayda değer ifadesi korunmuş gibi gözükse de artık yeni bir ifade ile yatırımcıları tanıştırıyor ve sözle yönlendirme çerçevesinde 'sabırlı' ifadesini masaya getiriyor" diye konuştu.

"Bundan sonra izlenecek para politikalarına yönelik kritik ipuçları verildi"

Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, yılın son FOMC toplantısında bundan sonra izlenecek para politikalarına yönelik kritik ipuçlarının verildiğini belirterek, "Piyasaların merakla beklediği makul süre terimi metinden çıkarılmazken, Fed'in süreci sabırlı izleyeceğinin altı çizilmiş oldu. Fed, önümüzdeki birkaç toplantıda faizlere dokunmazken, enflasyon ve işsizlik veri akışındaki iyileşme doğrultusunda adımlarını atacağının da sinyalini verdi" dedi.

Uluhan, bu toplantıda 2011 yılından bu yana ilk kez muhalif sayısının üçe yükseldiğini, Fed'in iki şahin üyesi Stanley Fisher ve Charles Plosser'ın son muhalif duruşlarını sergileyerek FOMC'a dramatik bir veda yaptıklarını belirterek, Fisher ve Plosser yerine 2015 yılında daha ılımlı üyeler atanacağını anımsattı.

Fed'in yeni üye yapısının daha güvercin ve piyasa dostu olacağını vurgulayan Uluhan, ayrıca Fed üyelerinin neredeyse tamamının faiz artırımının 2015 içerisinde başlamasına kesin gözüyle baktığını kaydetti.

Yellen'ın, küresel piyasalarda son dönemde yaşanan türbülansın petrol fiyatlarındaki sert düşüşe bağlı olduğunu açıkladığına işaret eden Uluhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm bu gelişmeler ışığında artık Fed'in 2015 duruşunun daha da netleştiğini söyleyebiliriz. Fed faiz artırımını başlatmak için enflasyondaki yüzde 2'lik hedefin tutmasını bekleyecek. Bu konuda açıklama yapan Yellen, yüzde 2 enflasyon hedefine 2015 son çeyreğinde ulaşabileceklerini söyledi. ABD ekonomisindeki toparlanmanın devamı ve toparlanma hızı ile diğer küresel etkenleri göz önünde bulundurduğumuzda faiz artırımının 2015 ortasında gerçekleşmesi zor olacaktır. Fed dünkü çizdiği orta yollu tablo ile faiz artırımını enflasyon hedefine ulaşmasına bağlı olarak 2015 yılının son çeyreğinde başlatacağının da sinyalini vermiş oldu. Piyasalar açısından Fed belirsizliği şimdilik ortadan kalkmıştır diyebiliriz. Fed politikaları orta ve uzun vade de piyasalar genelinde belirleyici olmaya devam edecektir. Kısa vadede ise petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve buna paralel Rusya merkezli türbülansın derinleşip derinleşmeyeceği gerçeği özellikle gelişmekte olan ekonomiler açısında daha etkili ve belirleyici olmaya devam edecektir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fed'den İletişim Cambazlığı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement