Türkiye'de Daha Önce Görülmedi! Fatih'te "Böcek" Alarmı - Son Dakika
Yaşam

Türkiye'de Daha Önce Görülmedi! Fatih'te "Böcek" Alarmı

Fatih'te belediye ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, Türkiye'de daha önce varlığı bilinmeyen ve ağaçları kurutarak yok eden böcek türü tespit edildi.

06.07.2015 09:53  Güncelleme: 10:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih'te belediye ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, Türkiye'de daha önce varlığı bilinmeyen, verdikleri zararla ağaçları kurutarak yok olmasına sebep olan zararlı "Anoplophora Spp" isimli böcek tespit edildi.

Fatih'in Yedikule Mahallesi başta olmak üzere yakın bölgelerinde gözlenen zararlı böcekle mücadele etmek üzere Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şefliği çalışmalarını sürdürüyor.

Söz konusu böceklerin larvaları, ağaçların odun dokusundan beslendiği için ağaca zarar verip, ağacın tamamen kurumasına sebep oluyor. Ağacın gövdesinden çıkış yapan erginlerin oluşturduğu çıkış deliklerinden ya da erginlerin görülmesi ile böceğin varlığı daha kolay tespit ediliyor. Ergin çıkış delikleri 10-15 mm çapında olabiliyor.



TEHLİKE GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Zarar verdiği bitki türleri arasında; akçaağaç, atkestanesi, kızılağaç, huş ağacı, kızılcık, fındık, dağ muşmulası, alıç ağacı, kayın ağacı, elma ağacı, dut ağacı, çınar ağacı, kavak ağacı, kiraz ağacı, armut ağacı, söğüt ağacı, gül, karaağaç bulunuyor. Özellikle Yedikule bölgesinde rastlanan bu zararlı böcek park ve yeşil alanlarda, cami, okul ve diğer kamu kurumları ile apartman ve konutların bahçesinde gözlendi.

Zararlı böceğin tespit edildiği ağacın belirlenmesinin hemen ardından ağacın ilaçlanması ve devamında gözlenerek gerekiyorsa imha edilmesi gerekiyor. Mücadelesi için de vatandaşların konuya hassasiyet gösterip, anında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerine bilgi vermesi gerekiyor.



Göz ardı edilmesi durumunda ise Yedikule Mahallesi başta olmak üzere zararlı böceğin yayılarak çok sayıda ağaç ve çalı türünün zarar vermesinin söz konusu olduğu belirtildi. Geçen yıl içinde sadece Zeytinburnu sınırları içerisinde 150'nin üzerinde yetişkin ağacın bu sebeplerden dolayı uzmanların kontrolünde imha edilmek zorunda kaldığı ifade edildi.

AĞACI TAMAMEN KURUTABİLİYOR

Siyah renkte uzun antenlere sahip ve üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundaki böcekler 300 metreye kadar uçabiliyor ve zarar verdiği bölgenin 50 metre civarındaki diğer ağaçlarda da zarar verme ihtimali gözlenebiliyor. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözleniyor.

Türkiye\'de Daha Önce Görülmedi! Fatih\'te "Böcek" Alarmı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Türkiye'de Daha Önce Görülmedi! Fatih'te 'Böcek' Alarmı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (25)

  • napacan adımı: Suriyeliler getirmistir:)) 8 2 Yanıtla
  • Kınamayın: Yeni rant Alanları açmak Yada kapanan deniz manzarasını tekrar Görünür kılmak için kullanıldığı aşikâr 5 3 Yanıtla
  • KÜRDO: tehlıke büyükse dış güclerin işidir desem alay konusu olur ama gercek olan da odur 4 4 Yanıtla
  • haydar: O kadar suriyeliyi allrsan memletete girer tabibböcekler sen dinazor girmedigine dua et 5 3 Yanıtla
  • cici: geziciler nerde ??? 3 4 Yanıtla
  • T.c .: Bizim adanada erik kayısı sekerpare ağaç ların da var bunlardan ben 40 yaşındayım ve kendimi bildim bileli var daha yenimi fark ediyorsunuz. 5 0 Yanıtla
  • allahim: almanca ogretmenleri olarak atama istiyoruz 4 1 Yanıtla
  • Hacı: Bioterör ürünü 5 0 Yanıtla
  • Ahıskalı Türk : Çin mallarıyla gelmiştir 5 0 Yanıtla
  • Esin: Şimdi de böcekler moda oldu bakalım bir böcek furyası başladı gidiyor 5 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İstanbul'un gözde kıyılarından Yenikapı sahilinde çöp birikintileri oluştu
    16:24 İstanbul'un gözde kıyılarından Yenikapı sahilinde çöp birikintileri oluştu

    İstanbul'un gözde kıyılarından Yenikapı Sahili'nde, denizin bir kısmı çöp birikintileriyle kaplandı. Pet şişe, poşet ve diğer çöplerin suyun üzerinde kaldığı görüldü. Vatandaşların yürüyüş yaptığı ve bisiklet sürdüğü sahildeki çöp birikintisi cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Bozkurt Belediyesi Sebze Pazarında İftar Programı Düzenledi
    16:23 Bozkurt Belediyesi Sebze Pazarında İftar Programı Düzenledi

    Bozkurt Belediyesi, binlerce kişinin katılımıyla sebze pazarında iftar programı düzenledi. İftar yemeği sonrası semazen gösterisi, Karagöz ve Hacivat Gölge oyunu, ve illüzyon gösterileri yapıldı. Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, etkinlikte yaptığı konuşmada birlikte unutulmaz bir akşam yaşadıklarını belirtti.

  • Küçükçekmece'de Tekstil Fabrikasında Yangın Çıktı
    16:20 Küçükçekmece'de Tekstil Fabrikasında Yangın Çıktı

    Küçükçekmece'de bulunan bir tekstil fabrikasının deposunda bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 45 dakikalık müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangında yaralanan veya can kaybı yaşanmazken, fabrikanın deposunda maddi hasar meydana geldi. Yangının çıkış nedeni ise araştırılıyor.

  • Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, vatandaşları dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi
    16:15 Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, vatandaşları dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi

    Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları bilgilendirmek amacıyla ortak çalışma başlattı. İl Müftüsü Mehmet Taşcı tarafından verilen cuma namazı öncesi yapılan vaazda, siber dolandırıcılık konusunda bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, polisler de cami avlusunda vatandaşlara dolandırıcılığa karşı alınabilecek önlemleri içeren broşürler dağıttı.

  • Giresun'da trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
    16:12 Giresun'da trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi ise yaralandı. Kazada, İlyas Kır yönetimindeki araç, direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi sonucu üst geçidin ayağına çarptı. Yaralılar hastanede tedavi altına alındı.

  • Depremin Vurduğu Hatay'da Yeni Evler Teslim Ediliyor
    16:00 Depremin Vurduğu Hatay'da Yeni Evler Teslim Ediliyor

    Hatay'da yaşanan deprem sonrası evi yıkılan Osman Kara, TOKİ tarafından inşa edilen yeni evinin anahtarını alarak mutluluğunu dile getirdi. Hatay'da TOKİ tarafından yapılan konutlar, depremzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor.

  • Giresun'da kamyonetin beton ayağa çarptığı kazada 1 ölü, 2 yaralı
    15:41 Giresun'da kamyonetin beton ayağa çarptığı kazada 1 ölü, 2 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde meydana gelen kazada, kamyonetin üst geçidin beton ayağına çarpması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak ağır yaralanan bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Avcılar Ak Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu: +1 Kat İmar Hakkı ile Mülk Sahipleriyle Uzlaşacağız
    15:25 Avcılar Ak Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Küçükoğlu: +1 Kat İmar Hakkı ile Mülk Sahipleriyle Uzlaşacağız

    AK Parti Avcılar Belediye Başkan adayı Abdullah Küçükoğlu, yerel seçimler öncesinde 100 günde 1000'den fazla programa katılarak seçmenlerle buluştu. Küçükoğlu, Avcılar halkının değişim istediğini belirterek, seçimlerde büyük bir farkla kazanacaklarını ifade etti. Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Küçükoğlu, +1 Kat imar hakkı vaadiyle deprem riski taşıyan binaları yenilemek için mülk sahipleriyle uzlaşacaklarını söyledi.

  • İstanbul'da iş yerinde öldürülen kişinin sırrı çözüldü: Anneme sarkıntılık yaptığı için öldürdüm
    15:17 İstanbul'da iş yerinde öldürülen kişinin sırrı çözüldü: Anneme sarkıntılık yaptığı için öldürdüm

    İstanbul Bahçelievler'de bir iş yerinde yanan cesedin, annesine sarkıntılık yaptığı için öldürülen 39 yaşındaki Mustafa Bayraktar'a ait olduğu belirlendi. Olayla ilgili 22 yaşındaki B.D. gözaltına alındı. B.D.'nin ifadesinde cinayeti işlediğini ve cesedi yok etmek için yaktığını söyledi. Soruşturmanın ardından 3 kişi adliyeye sevk edildi.

  • Adana'da Camilerde Siber Dolandırıcılık Uyarısı
    15:12 Adana'da Camilerde Siber Dolandırıcılık Uyarısı

    Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Adana İl Müftülüğü ile işbirliği yaparak camilerde 'siber dolandırıcılık' konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Adana İl Müftüsü Mehmet Taşçı, merkezi sistemle kentteki camilere gelen yaklaşık 383 bin kişiye vaaz vererek, internet ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı uyarıda bulundu. Ayrıca Taşçı, sahte ilanlar ve telefon dolandırıcılığı konusunda da dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.


Advertisement