F-35'te Türk Füzesi Kullanılacak - Son Dakika
Güncel

F-35'te Türk Füzesi Kullanılacak

Türkiye, 9 ülkenin katılımıyla üretilen F-35 savaş uçağı projesinde Türk yapımı SOM füzesinin kullanılması için görüşmelere başladı.

21.10.2014 14:22  Güncelleme: 14:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin proje ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının uzun menzilli seyir füzelerinin Türkiye'de üretilmesi için yarın bir anlaşma imzalanıyor.

FÜZELER F-35'LERE UYARLANACAK

Roketsan ile ABD'li Lockheed Martin firması arasındaki anlaşmaya göre Türkiye'de üretilen SOM füzeleri ilk etapta F-35'lere uyarlanacak. Daha sonra seri üretime geçilerek füzeler Türkiye üzerinden F-35 kullanıcısı ülkelere pazarlanacak. Konuya ilişkin iş birliği anlaşması ROKETSAN ile Lockheed Martin Füze ve Atış Kontrol bölümü arasında Ankara'da imzalanacak.

OTOBÜSÜN CAMINDAN İÇERİ GİRMİŞTİ

SOM-J olarak adı verilen projede füzenin boyutları yüzde 25 civarında küçülecek. Uçağın gövde içindeki silah taşıma noktasına yerleştirilecek füze ile F-35'in görünürlük özelliğinin korunması sağlanacak.

Atış testleri Hava Kuvvetleri'nin hem F-4E hem de F-16 savaş uçaklarından başarıyla yapılan SOM Füzesi en son Konya'da yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda denenmişti. SOM füzesinin B1 modeli, 300 kilometre uzaklıkta Antalya civarından uçaktan ateşlenmiş, Konya'daki atış sahasında hedef olan otobüsün planlandığı gibi üst camından girerek patlamıştı.

9 ÜLKENİN ORTAK PROJESİ

Eski nesil avcı uçaklarından dört kat daha fazla etkili ve havadan havaya mücadele kabiliyeti yüksek. 1990 yılında tasarlandıktan sonra, ABD ve İngiltere'nin başını çektiği bir konsorsiyum tarafından hayata geçirildi.

Projede, 2002'de dahil olan Türkiye'nin de içinde olduğu toplam 9 ülkenin ortaklığı bulunuyor. Rutin kontrolün yapıldığı sırada bir uçağın motorunda problem tespit edilmesi üzerine ABD Savunma Bakanlığı tarafından bir süre uçuşları askıya alındı.

ABD'nin Texas eyaletinde 2005 yılından beri yapımı devam eden uçağın A, B ve C serilerinin yeni kabiliyetleri geçen günlerde New York'ta basına tanıtıldı.

F-35\'te Türk Füzesi Kullanılacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel F-35'te Türk Füzesi Kullanılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Son Dakika: Bu haberde vatan hainlerine kapak olsun. 45 6 Yanıtla
  • DeliKadir: ÇOK ŞÜKÜR HERTÜRLÜ SAVAŞA HAZIRIZ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE 37 7 Yanıtla
  • türkiye kalk ayaga: Helal size devam 34 5 Yanıtla
  • CUMALİ: hıh BÖYLE ŞEYLERLE GELİN İŞTE, ARGEYE DESTEK ARTIRILMALIDIR, GELECEK YÜZYIL TÜRKÜN YÜZYILIN OLACAK ALLAHIN İZNİYLE 31 2 Yanıtla
  • cahel: kimin cahil bir ırk olduğunu gavurların bile tarih kitaplarını açıp okursanız anlarsınız PKK domuzları ;-) 28 1 Yanıtla
  • BOYACI: YALAN HABER ararştırdım milleti kandırmayın ya oysa sevinmiştim . . . 0 6 Yanıtla

Advertisement