Ezidiler, Bayramlarını Buruk Kutladı - Son Dakika
Güncel

Ezidiler, Bayramlarını Buruk Kutladı

Türkiye'ye sığınan Ezidiler, her yıl aralık ayının 15'inde tutulan 3 günlük orucun ardından "Cejna Ezi" bayramına topraklarından uzakta buruk kutladı.

19.12.2014 16:29  Güncelleme: 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın Sincar bölgesinde terör örgütü IŞİD'in saldırıları sonucu Türkiye'ye sığınan Ezidiler, her yıl aralık ayının 15'inde tutulan 3 günlük orucun ardından "Cejna Ezi" bayramına topraklarından uzakta buruk karşıladı.

Siirt Belediyesi tarafından kurulan Duderan Şengal Kampında kalan Ezidilere, inançları gereği her yıl aralık ayının 15'inde tuttukları 3 günlük orucun ardından Cejna Ezi bayramını kutladı.

Bu yıl terör örgütü IŞİD'in saldırıları nedeniyle topraklarından göç etmek zorunda kalan Ezidiler, IŞİD'in saldırılarının devam etmesi, bazı Ezidi kadınlarının IŞİD'in elinde olması ve olumsuz yaşam koşulları nedeniyle daha önce coşkuyla kutladıkları bayramı buruk bir şekilde karşıladı.

Kendi topraklarındayken, bayramdan önce başlayan bayram hazırlıklarını bu yıl yapmayan Ezidiler, sadece çocuklarını güzel giydirdikten sonra misafirlere şeker ikramında bulundu.

Bayram dolayısıyla güzel giyinen Ezidi çocuklar, aileleri ziyaretin ardından biraraya gelerek çeşitli oyunlar oynadı.

Kampta kalan Naif Seydo, daha önce kendi topraklarında bayramı büyük bir coşku ve dayanışma duygusuyla kutladıklarını belirterek, "Bayram sabahı her evde tavuklar, horozlar kesilir, çeşitli yemekler yapılırdı" diye konuştu.

Bu yıl bayramı buruk karşıladıklarını anlatan Seydo, sadece ibadetleri gereği oruçlarını tuttuklarını, geçmiş yıllar gibi bayramı kutlayamadıklarını söyledi.

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince Ezidilerin için kurulan kampı, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, DBP Diyarbakır il Başkanı Ali Şimşek, Sur, Kayapanır, Bağlar ve Yenişehir belediye başkanları ziyaret etti.

Bazı kadınların topraklarından uzakta bayramı buruk kutlamaları nedeniyle gözyaşlarına hakim olamadığı ziyaret sırasında, çocuklara şeker dağıtıldı. Ziyarette, bir grup kadının çember oluşturarak, yaşadıkları trajediyi ve buruk karşıladıkları bayramları için ağıtlar yaktığı görüldü.

Irmak, "Bayramı kutsal topraklarınızdan uzakta kutlamak zorunda kaldınız. Ama emin olun ki önümüzdeki yıl bayramı kendi topraklarınızda özgürce kutlayacaksınız" ifadelerini kullandı.

Batman

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca köyüne yerleşen 180 Ezidi aile, bayramlarını kutladı. Ezidiler, kutlamaların buruk geçtiğini belirterek, bayram sevinci yaşayamadıklarını bildirdi.

Bayramın barış ve kardeşliğe vesile olmasını dileyen Yusuf Tağay, 3 gün boyunca tuttukları orucun ardından bayramı karşıladıklarını belirtti. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ezidiler, Bayramlarını Buruk Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement