Eskişehir 'Vurma' Demedi! Kararı Pilot Verdi - Son Dakika
Güncel

Eskişehir 'Vurma' Demedi! Kararı Pilot Verdi

Türkiye'nin, Rusya'ya ait SU-24 uçağını verilen emirle mi yoksa F-16 pilotunun inisiyatifiyle mi düşürdüğü sorusunu aydınlatacak önemli ayrıntılar ortaya çıktı.

26.11.2015 07:31  Güncelleme: 08:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hürriyet gazetesi, Türkiye'nin Rusya'ya ait SU-24 uçağını angajman kuralları çerçevesinde verilen emirle mi yoksa F-16 pilotunun inisiyatifiyle mi düşürdüğü sorusunu aydınlatacak önemli ayrıntılara ulaştı. Buna göre, Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'ndan, sınırı geçen uçak için 'Vurma' emri almayan Türk pilot, angajman kuralları kapsamında verilen yetkisini kullandı.

TELSİZ KONUŞMALARI 7-24 İZLENİYOR

Türkiye- Suriye hattında devriye uçuşu yapan Türk F-16'larının tüm telsiz konuşmaları Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'nda 7 gün 24 saat düzenli izleniyor.

Önceki günkü olayda da Eskişehir'deki komutanlığın radarlarında Rus savaş uçağının Türkiye Hava Sahası'nı ihlal edecek şekilde uçuşu ve Türk F-16 pilotunun Rus uçağına yaptığı, "Himeymim (uçağın çıkış yaptı yer) 020 radial 26 mil pozisyonunda bulunan bilinmeyen hava trafik unsuru. Burası devriyedeki Türk Hava Kuvvetleri. Türkiye Hava Sahası'na yaklaşıyorsunuz. İstikametinizi hemen güneye çevirin" uyarısı, izlenip dinlendi. Eskişehir'deki komutanlıktan 'Vurma' emri gelmediği için pilot, angajman kuralları kapsamında verilmiş tam yetkiyi kullanarak Türkiye Hava Sahası'nı ihlal eden uçağa havadan havaya füzeyi ateşledi.

RUSYA UYARILMIŞTI

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rusya'yla gerek diplomatik gerek askeri heyetler düzeyinde 3, 5, 6, 7 ve 15 Ekim'de yapılan görüşmeler Rus uçaklarının Türkiye Hava Sahası'nı ihlal etmeleriyle ilgiliydi. Türkiye'nin 4 uyarısı dikkate alınmayınca 15 Ekim'de Genelkurmay Başkanlığı'nda üst düzey askeri yetkililer arasında yapılan 5. görüşmede, Türk Hava Kuvvetleri'nin "Angajman kurallarını en sıkı şekilde uygulayacağı" uyarısı kararlı şekilde iletildi. "Rusya Federasyonu yetkilileri ile ihlaller konusunda yapılan görüşmeler" başlığını taşıyan bilgi notunda, "Yüz yüze görüşülerek diğer askeri konuların yanısıra özellikle Rusya Federasyonu uçaklarının hava sahamızı ihlalleri vurgulanıp, angajman kurallarının en sıkı şekilde uygulanacağı ikaz edilmiştir" denildi. Son uyarıdan sonra Rusya'nın önceki güne kadar Türkiye Hava Sahası'nı ihlal edecek boyutta bir uçuş yapmadığı bildirildi.

5 GÖRÜŞME KİMLERLE YAPILDI

- 3 Ekim'de Rusya'nın Ankara Büyükleçisi Andrey Karlov Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar Gün'le.
- 5 ve 6 Ekim'de Rusya Büyükelçiliği Savunma Ataşesi ile Genelkurmay Kararagahı'nda.
- 7 Ekim'de Rusya Büyükelçiliği Siyasi Müsteşar Vekili Aleksandr Kantemirov ile Genelkurmay Karargahı'nda.
- 15 Ekim'de 1 tümgeneral ve 8 subaydan oluşan 9 kişilik Rusya heyeti ile Tümgeneral Fatih Sert başkanlığındaki Türk heyeti Genelkurmay Karagâhı'nda.

SINIRA 18 F-16

Türk Hava Kuvvetleri, Rus uçağının düşürülmesinden sonra Suriye hudutunda devriye uçuşu yapan F-16 sayısını 18'e çıkardı. Genelkurmay Başkanlığı önceki gün hudut hattında devriye uçuşu yapan uçak sayısını 18 olarak açıkladı. Daha önce en fazla 14 F-16 devriye görevi üstlenmişti. Genelkurmay, denizde de "Dört adet bot ile Türkiye-Suriye deniz yan hududunda kontrol görevi icra edilmektedir" bilgisini paylaştı. (Kaynak: Hürriyet)

Eskişehir \'Vurma\' Demedi! Kararı Pilot Verdi

Son Dakika Güncel Eskişehir 'Vurma' Demedi! Kararı Pilot Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (42)

  • zazana: delikanlı olun işi pilota yığmayın. bu ne korkakca haber. 35 7 Yanıtla
  • Tatar: Sonuçta vurduk ve uçak düştü gerisi teferruat pilotumuzdan Allah razı olsun bizi gururlandırdı 30 8 Yanıtla
  • misafir: pilotu harcayacaklar.oglum ne haddinize rus uçağı dusurmek... 13 18 Yanıtla
  • VAN ERCIS: ONCE VATAN DIYECEGIZ ARKADASLAR. NE MUTLU TURKUM DIYENE (OSMANLIYIZ) BEN TURK VATANDASI KÜRT KOKENLIYIM VATAN MEVZUBAIZSE HEPIM BIR BUTUNUZ BIZLER ULUBATLI HASANLARIZ BIZLER BADDAL GAZIYIZ BIZLER FATIH SULTAN MEHMET HANIZ BIZLER MUSTAFA KEMALIN ASKERLERIYIZ KORKU BILMEYIZ 20 3 Yanıtla
  • Cevap: Davutoğlu EMRİ DİREK ben verdim demişti.Neyin kafası lan bu hiçbirinize güvenmiyorum sizin.Alayınız sahtekarsınız. 18 4 Yanıtla
  • kara: helal olsun sana pilot seni çok seviyoruz 20 1 Yanıtla
  • turkey: helal olsun o pilotA 13 7 Yanıtla
  • sinan yılmaz : putin istese türkiyeyi 48 saatte dümdüz eder fazla havalanmayın 3 15 Yanıtla
  • Bahattin: Delikanlı olun olayı pilota postalamayın 12 3 Yanıtla
  • Noldu...: İşi pilotun üstüne yıkacaklar ayıp ya... 12 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi
    14:24 Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi

    Antalya Devlet Opera ve Balesi, minikleri masallar dünyasında yolculuğa çıkaran 'Rapunzel' operasını sahneledi. Ahmet Sait Karabulut'un bestelediği eser, Sabri Özmener'in yönetmenliğinde ve Zeynep Ergüven'in metniyle sahnelendi. Eser, 23 Nisan ve 25 Nisan tarihlerinde tekrar sahnelenecek.

  • Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi
    14:23 Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi

    Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen Balkan İş Forumu, Edirne Valisi Yunus Sezer'in açılış konuşmasıyla başladı. Sezer, Edirne'nin Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu vurgulayarak, bölgenin ticaret ve sanayi potansiyelinin her yıl arttığını belirtti. Forumun kalıcı hale getirilmesi amacıyla bir fuar düzenleneceğini de söyleyen Sezer, Edirne'nin Balkanlar'la köprü olma vazifesine talip olduğunu ifade etti. Forum kapsamında iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek.

  • Sivas Belediye Başkanı Özbelsan yöneticilerinin huzur haklarını yarıya indirdi
    14:23 Sivas Belediye Başkanı Özbelsan yöneticilerinin huzur haklarını yarıya indirdi

    Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, belediye ve yan kuruluşlarındaki gereksiz harcama ve israfın önlenmesine yönelik çalışmaları çerçevesinde Özbelsan yöneticilerinin huzur haklarını yarıya indirdi.

  • Azdavay'da Ormanlık Alanda Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
    14:22 Azdavay'da Ormanlık Alanda Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı

    Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde otmanlık alanda çıkan yangın, itfaiye ve orman ekiplerinin müdahalesi ile büyümeden söndürüldü. Yangın söndürme çalışmalarını yerinde takip eden Azdavay Belediye Başkanı Cevat Taşhan, herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığını belirtti.

  • Esenyurt'ta Kadınlar Arasında Çıkan Kavga Sokak Ortasında Tekme Tokatla Sonuçlandı
    14:21 Esenyurt'ta Kadınlar Arasında Çıkan Kavga Sokak Ortasında Tekme Tokatla Sonuçlandı

    Esenyurt'ta iki kadın arasında çıkan tartışmaya bir kadının kocası da dahil olunca çift, anne kızı sokak ortasında dövdü. Olay anları çevredeki vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı. Kadının yardımına ise mahalle sakinleri koştu. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine gelerek müdahalede bulundu. Saldırgan karı koca gözaltına alındı.

  • Elazığ'da otomobil ile çarpışan hafif ticari araç yan yattı, 1 kişi yaralandı
    14:20 Elazığ'da otomobil ile çarpışan hafif ticari araç yan yattı, 1 kişi yaralandı

    Elazığ'da meydana gelen kazada, E.K. idaresindeki otomobil ile O.M. idaresindeki hafif ticari araç çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle hafif ticari araç yan yatarken sürücüsü yaralandı. Yaralı, Fırat Üniversitesi Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • İznik'te define arayan 3 kişi hayatını kaybetti
    14:19 İznik'te define arayan 3 kişi hayatını kaybetti

    Bursa'nın İznik ilçesinde define aramak için girdikleri mağarada gaz sızıntısı nedeniyle hayatını kaybeden baba, oğul ve bir arkadaşının cesetleri bulundu. İhlas Haber Ajansı tarafından görüntülenen mağara ve tünellerde birden fazla salon bulunuyor.

  • Tokat Polisi Mahsur Kalan Köpeği Kurtardı
    14:17 Tokat Polisi Mahsur Kalan Köpeği Kurtardı

    Tokat'ın Güneşli Mahallesi'nde bir inşaattan yükselen köpek havlama sesleri, duyarlı vatandaşların dikkatini çekti. Polis ekipleri, asansör boşluğunda mahsur kalan köpeği zorlu bir operasyonla kurtardı. Olayın görüntüleri sosyal medyada büyük beğeni topladı.


Advertisement