Eskişehir'de "Dünya Ağaç Günü" Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de "Dünya Ağaç Günü" Etkinlikleri

Odunpazarı Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek "Dünya Ağaç Günü" etkinliklerine 68 ülkeden yaklaşık 300 sanatçının katılacağı bildirildi.

17.03.2015 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Odunpazarı Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek "Dünya Ağaç Günü" etkinliklerine 68 ülkeden yaklaşık 300 sanatçının katılacağı bildirildi.

Açılış seremonisi 21 Mart'ta yapılacak yerli ve yabancı sanatçıların katılımıyla tarihi Kurşunlu Külliyesi'nde halka açık ahşap sanat çalışma etkinlikleri başladı.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Uluslararası Ahşap Kültür Derneği Genel Sekreteri Su Ji Min, Türkiye Ormancılar Derneği 2. Başkanı Hüsrev Özkara'nın katılımıyla bir otelde düzenlediği basın toplantısında, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur ve gurur duyduklarını söyledi.

Etkinliklere şimdiye kadar 40 ülkeden 170 sanatçının katıldığını dile getiren Kurt, "Etkinlikler kapsamında 21 Mart'ta 68 ülkeden yaklaşık 300 sanatçıyı ağırlayacağız" dedi.

Dünya nüfusu ve sanayileşmenin hızlı artışının orman ve çevre tahribatına yol açtığını bildiren Kurt, "Çevreyi kirletiyoruz. Doğayı katlediyoruz. Evet, biz bunları yapıyoruz. Aslında kendimize, geçmişimize, bugünümüze ve geleceğimize ihanet ediyoruz. Çevremiz, yaşam alanımız en değerli varlığımız olması gerekirken değerini bilmiyoruz. Çünkü gerekli olan çevre bilinci maalesef istenilen düzeyde değil, bunun artırılması lazım" diye konuştu.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın verilerine göre dünyada bir dakikada 36 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanın yok olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise Türkiye'de kişi başına 1-9 metrekare yeşil alan düştüğünü anlatan Kurt, şunları söyledi:

"Ülke olarak yeşil fakiriyiz. Ama bu sorunu hep birlikte çözebiliriz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmamız için herkesin elinden geldiğince ağaçlandırma, yeşili koruma ve yaşatma çalışmaları yapması gerektiği  inancındayım. İşte bu nedenle bugün buradayız. Geleceği bugünden düşünüyoruz. Eskişehir'den Odunpazarı'ndan tüm dünyaya 'Ağaç güzeldir' diyoruz. Ağaç Günü kutlamalarında dünyaca ünlü ağaç sanatçıları bize bu güzellikleri eserlerinde bir kez daha yaşatacaklar. Nevruzu kutladığımız bu günlerde ağaç ve barışı bir arada işleyerek, tarihe geçecekler."

Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından beklediklerinden fazla destek gördüklerine de dikkati çeken Kurt, "kardeşlik köprüsü" kuracakları etkinliklerin sonunda, "Barış ve kardeşlik ormanı" kuracaklarını, "Ahşap müzesi" açacaklarını ve Yunus Emre'nin "Dünya kimseye kalmaz" sözünden hareketle sanatçıların birlikte özel bir eser yapacaklarını sözlerine ekledi.

Uluslararası Ahşap Kültür Derneği Genel Sekreteri Su Ji Min de, Eskişehir'de olmaktan duyduğu memnuniyeti aktararak, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Ahşabın önemine değinen Su Ji Min, "Ahşabın insanlık için bir köprü kurabileceğine inanıyorum. Bu yapılan çok önemli ve özgün bir etkinlik. Umarım yıllar boyu devam etsin. Etkinlikle amacımız ahşap ve ormanın önemi konusunda farkındalık yaratmak, bu materyalin insan dostu bir materyal olduğunu belirtmek. Bu yıl herkesi ahşap ve ormanı korumaya ve dünyanın geleceğini düşünmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Özkara ise etkinliğin dünyada üçüncü kez yapıldığına işaret ederek, ağacın öneminin kavranması gerektiğini belirtti.

Yerli ve yabancı sanatçıların atölye çalışmaları, konserler, fidan dikimi ve sergilerin yer alacağı etkinlikler, 25 Mart'ta sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de 'Dünya Ağaç Günü' Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement