Eski Başbakan Yardımcısı Babacan (2) Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Eski Başbakan Yardımcısı Babacan (2) Açıklaması

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, "AK Parti'ye olan destekte 2014'ten 2015 yılına bir erime oldu.

07.10.2015 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, "AK Parti'ye olan destekte 2014'ten 2015 yılına bir erime oldu. Bununla ilgili detaylı analizler ve araştırmalar yaptık. Sonuçta vardığımız nokta, güven ilişkisini kuvvetlendirmemizin gereği" dedi.

Babacan, NTV-CNBC-E ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Babacan, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan Gelir Vergisi Tasarısı'na ilişkin ayrıntıların sorulması üzerine, bu tasarının şu anda TBMM'de olduğunu, TBMM kapandığı için kadük olacağını ve bunun yeniden canlandırılması gerektiğini söyledi.

Bu noktadaki temel bakış açılarının Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'ni tek bir mevzuat içerisinde toplamak olduğunu bildiren Babacan, kayıt dışılıkla ilgili önlemlerin yer aldığı, bugünün gerçeklerine daha uygun bir mevzuat olacağını kaydetti.

Babacan, vergide adaletin bir devletin en önemli görevlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Vergi almak devletin asli bir görevi dolayısıyla bunu da adil bir şekilde yapması lazım. Adaleti sağlayamadığınız zaman da toplumda genel anlamda adalet duygusunu yerleştirmek de çok çok zor oluyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2002 yılından bu yana gelir dağılımını düzelttiğine dikkati çeken Babacan, ülkenin bu performansı ile G20 ülkeleri arasında ayrıştığına değindi.

"Muhalefet partilerin vaatleri ülkeyi 2002'ye götürür"

Babacan, AK Parti'nin ekonomik vaatlerinin maliyetinin sorulması üzerine de söz konusu maliyetlerin gelecek yılın GSYH'sinin yüzde 1'ine karşılık geldiğini söyledi. Babacan, bu maliyetin bütçe ve GSYH içerisinde çok düşük bir rakama karşılık geldiğini ifade etti.

Kendilerinin bugüne kadar 13 bütçe yaptıklarını anımsatan Babacan, "Bu bütçeleri hazırlayan ekip aşağı yukarı hep aynı ekip oldu. Her sene bütçemizi bağlarken bir tedbir de düşünürüz. Her yıl da bu tedbir GSYH'mızın yüzde yarımı ile 1,5'i arasında olur. Bizim açıklamış olduğumuz vaatlerin maliyeti her yıl bütçe hazırlanırken olacak bir tedbir kadardır" diye konuştu.

Babacan, parti olarak 2002'den bu yana en önemli başarılarından birinin mali disiplini sağlamak olduğuna işaret ederek, bunu asla bozmayacaklarını dile getirdi.

Vaatlerinin bütçe hedeflerini etkilemediğini kaydeden Babacan, "Diğer siyasi partilerin rakamlarına baktığımızda çok farklı bir tablo var. 150-170 milyar lira, GSYH'nin yüzde 7-9'u seviyesinde bir maliyet söz konusu. O adımları atsanız Türkiye 2002'deki kriz yıllarına döner, o kadar büyük bütçe açıkları meydana gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Babacan, yaptıkları açıklamaların toplumda gayet olumlu karşılık bulduğunun altını çizdi.

"Güven ilişkisini kuvvetlendirmemiz gerekiyor"

Babacan, vaatlerin hayata geçirilip geçirilemeyeceğinin sorulması üzerine ise kendileri için böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi. Şu ana kadar verdikleri sözleri yerine getirme çabası içerisinde olduklarının anlatan Babacan, bugüne kadar hedefler koyup tutturduklarını belirtti.

Babacan, AK Parti'nin seçim beyannamesinin kurumsal bir belge olduğuna işaret ederek, herkesin bu belgenin arkasında duracağını söyledi.

Geleneklerinde sözün namus olduğunu kaydeden Babacan, "Bundan sonraki dönemde nasıl bir hükümet kurulursa kurulsun, bu hükümetin alıp bire bir uygulayacağı budur" dedi.

Babacan, güvenin bu şekilde oluştuğunu kaydederek, güvenin zor oluşan ama hemen kaybedilebilir bir olgu olduğunu söyledi.

Seçim beyannamesinde önem verdikleri konulardan birinin de halkla olan güven bağının yeniden inşası olduğunu bildirerek, "AK Parti'ye olan destekte 2014'ten 2015 yılına bir erime oldu. Bununla ilgili detaylı analizler ve araştırmalar yaptık. Oy kaybının çok yüksek olduğu 40 ayrı ile kendi ekiplerimizi gönderdik, mülakatlar yaptılar. Araştırma şirketlerine gittik oy kaybının sebebini sordurduk, oyun kalitesini ölçtürdük. Sonuçta vardığımız nokta, güven ilişkisini kuvvetlendirmemizin gereği. Güven dediğimizde de doğruyu konuşacak, doğrudan sapmayacaksınız, aldatmayacaksınız ve sözünüzün arkasında duracaksınız" değerlendirmesinde bulundu.

"Etik kurallarının yazılı hale getirilmesi gerekiyor"

Şeffaflık konusunun seçim beyannamesindeki yerinin sorulması üzerine Babacan, beyannamede bir bölümün tamamen bu konuya ayrıldığını belirtti.

Babacan, şeffaflık konusunda önemli adımlar attıklarını vurgulayarak, bu noktada bazı problemlerin bulunduğunu, bunların da düzeltilebilmesi için çabanın büyük bir iradeyle devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yolsuzluk meselesinin her ülkede az ya da çok bulunduğunu anlatan Babacan, "Türkiye'yi yolsuzluğun az olduğu ülkeler grubuna doğru yönlendirmemiz son derece önemli. Bunun için açık ve etik kurallar koymak gerekiyor. Hangi hareket etiktir, hangisi değildir bunların yazılı hale gelmesi gerekiyor. İleri bütün demokrasilerde seçilmiş ve atanmışlar için etik kurallar silsilesi var" diye konuştu.

Babacan, partilerinin de ismi olan "AK"ın tertemiz ve lekesiz anlamına geldiğini vurgulayarak, bu kelime manasının ağır bir sorumluluk yüklediğini ve bunun parti için bir beka meselesi olduğunu bildirdi.

Bu konularda daha iyi standartlara ulaştıracak güçlü bir siyasi iradenin mevcut olduğunu belirten Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu bakış açımız beyannamemizde detaylı bir şekilde mevcut. Burada neler yapılacağıyla ilgili somut adımları listelemiş durumdayız. Çok geniş hazırlıklar var, kanun metinlerimiz satırına, virgülüne kadar hazır. Daha önce dört siyasi partinin bir araya gelip üzerinde çalıştığı etik kurallar listesi var. Ben bu meseleyi sadece bir iktidar partisi meselesi olarak görmüyorum, Türkiye'deki siyaset sisteminin bir meselesi olarak görüyorum.

Seçimlerden sonra da bütün siyasi partilerin bir araya gelip bu konuda bir irade ortaya koyup, TBMM'nin de öncü rolü oynadığı bir siyasi etik çerçevesinin Türkiye açısından oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Bu sadece kendi fikrim değil, beyannamemizde de yer alış unsurlar."

Bu konuda muhalefet partilerinden de güzel açıklamaların olduğunu kaydeden Babacan, bunların kendinin memnun ettiğini dile getirdi.

Babacan, seçim sonucunda partilerin bir araya gelip Türkiye için en önemli meselelerden biri olan bu konuyu açıklığa kavuşturmak gerektiğinin altını çizdi.

"Tekrar vatana, millete hizmet çağrısı gelince reddetmek zor"

1 Kasım Seçimi öncesinde adaylık süreci ve siyasete devam etme konusundaki fikir değişikliğinin sorulması üzerine Babacan, AK Parti'nin "3 dönem kuralı"na dikkati çekerek, kişiler çok güçlü hale gelirse kurumların zayıfladığını, ancak AK Parti'de bunun yaşanmaması için söz konusu kuralın tüzüğe yazıldığını ifade etti.

Babacan, 7 Haziran Seçimi'nde bu kurala saygı duyduğunu, milletvekili adayı olmadığını, siyasete bir dönem ara verdiğini, tekrar seçim gündeme gelince "3 dönem kuralı"nın devreden çıkmış olduğunu hatırlatarak, "Son gün son saatlerde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız beraber cuma namazı kılmışlar, şöyle bir havadan sudan konuşurken, tekrar başbakanımız beni aradı, 'Tekrar seni listeye yazdık' dedi. Liste YSK'ya herhalde saat 16.30 gibi iletildi. Beni saat 14.30 gibi aradı. Tekrar vatana, millete hizmet çağrısı gelince reddetmek de zor oluyor. Bunu reddetmenin vebali ağır bir vebal, bunu taşıyamazdım herhalde" şeklinde konuştu.

Memleketin genel gidişatına en çok etkinin siyaset ile gerçekleşebildiğinin altını çizen Babacan, Türkiye'nin en büyük şirketlerinin patronları da olsa Türkiye'nin gidişatına bu kadar etki edemediğini dile getirdi.

Babacan, siyasetin ülkenin kaderi ile alakalı etkisinin oldukça büyük olduğunu vurgulayarak, bu çağrıyı da reddetmediğini, hizmete devam etme kararı aldığını bildirdi.

-"Adalet noktasında maalesef Türkiye'de işler iyi gitmedi"

AK Parti iktidarları döneminde "Türkiye'de keşke bu da yapılsaydı" dedikleri bir şey oyup olmadığının sorulması üzerine Babacan, "Bu 13 yıllık dönemin muhasebesi yapıldığında, iki konuda çok daha güzel şeyler olsaydı diyorum" ifadesini kullandı. Babacan, bu konulardan birinin "adalet" olduğunu belirterek, "Adalet noktasında maalesef Türkiye'de işler iyi gitmedi" dedi.

Kanun çıkarmanın, düzenleme yapmanın hükümet ve Meclisin görevi olduğunu, adalet düzelecekse bunu yargı mekanizmasının kendisinin yapamayacağını vurgulayan Babacan, "Bir yandan yargının bağımsızlığını korurken bir yandan da gerçek anlamda işleyen iyi bir adalet mekanizması Türkiye'nin olmazsa olmazı. Artık ekonomimizi etkilemeye başladı. Hukukun üstünlüğünün esas olmadığı, gerçek anlamda bir hukuk devletinin işlemediği bir ülkeye kolay kolay yatırım gelmez" diye konuştu.

Babacan, fırsat eşitliğine dayanan, uluslararası hukuk normları ışığında bir Anayasa, yasalar silsilesi ve bunun iyi takip edildiği bir yargı mekanizması olması gerektiğinin altını çizdi.

-"Eğitim, çok fazla ideolojik çatışma haline geldi"

İkinci "keşke"sinin de "eğitim" konusu olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye ekonomisinin ancak iyi yetişmiş nesillerle büyüyebileceğini ifade etti.

Babacan, eğitimin çok fazla ideolojik çatışma haline geldiğine dikkati çekerek, "Eğitimde kolay kolay reform yapamadık, attığımız her adım 'bunların kafasının arkasında başka bir şeyler var galiba' şeklinde şüpheyle karşılandı. Arzu ettiklerimizi tam gerçekleştiremedik ama her iki konuda da beyannamemizde çok detaylı çalışmalar var" şeklinde konuştu.

- "Biz kendi gemimizi sağlam tutacağız"

Babacan, doların seyrine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Türkiye'yi etkileyen en önemli faktörlerin dış faktörler olduğunu bildirdi.

Türkiye'deki faiz ve kur hareketlerinin benzerlerinin bir çok gelişmekte olan ülkede de gerçekleştiğinin altını çizen Babacan, son dönemdeki gelişmelerin üzerine Türkiye'nin kendi iç sebeplerinin de etkili olduğunu bildirdi.

Bunlardan birinin "geçtiğimiz dönemde ortaya çıkan siyasi belirsizlik" olduğuna dikkati çeken Babacan, "Seçimlerden sonra kurulacak güçlü bir hükümet ortaya yapısal reformlarla beslenmiş, açık bir ekonomik program ortaya koyduğunda ve bunlar uygulanmaya başladığında iç belirsizlikler ortadan kalkar, gelişmekte olan ülkeler grubunda daha az etkilenen ülkeler arasına gireriz.  Şu anda gelişmekte olan ülkeler grubunda daha çok etkilenenlerdeniz" şeklinde konuştu.

Babacan, şartların çok hızlı değiştiğine dikkati çekerek, "Biz kendi gemimizi sağlam tutacağız, rotası belli olacak, kaptan köşkünde çalışanlar işini bilecek, kendi aralarında uygun çalışacaklar. Bu güveni verirsek fırtınalar da olsa limana varırız, hedeflerimize ulaşırız" ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Eski Başbakan Yardımcısı Babacan (2) Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti
    10:16 Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetimi, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde seçilen belediye başkanlarına tebrik ziyaretinde bulundu. ETSO Yönetimi, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Palandöken Belediye Başkanı Av. Muhammet Sunar ve Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar'ı makamlarında ziyaret ederek başarı dileklerini iletti.

  • Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir
    10:14 Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir

    Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlerle marka olarak dünya liderliğine oynayabilecek durumda olduğunu belirtti. Hazır giyim ve tekstil sektöründe yaşanan düşüşe rağmen Avrupalı sektör temsilcilerinin Türkiye'ye yeniden 'yeşil ışık' yakması, sektöre umut verdi. Çevikel, Türkiye'nin artık ucuz değil, katma değeri yüksek marka üretmesi gerektiğini vurguladı ve Türk tekstil sektörünün dönüm noktasında olduğunu ifade etti.

  • Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı
    10:12 Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı

    Kütahya'nın Eskiyüreğil ve Eynegazi köylerinde yürütülen 'Sözleşmeli Nohut Üretimini Yaygınlaştırma' projesi kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeli nohut tohumları dağıtılmaya başlandı. Proje kapsamında toplamda 43 üreticiye bin 30 dekar alanda 12 bin 875 kilogram nohut tohumu ve tamamı hibe olan 52 litre Fungusit ilacı temin edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, nohut ekimi esnasında üreticilere bilgiler vererek sorunlar ve çözümleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

  • Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı
    10:10 Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı

    Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üzüm bağlarında rekolte kaybına yol açan 'Salkım güvesi' zararlısına karşı 'Japon Tuzağı' adı verilen feromon tel ve kapsül uygulama zamanının başladığını üreticilere hatırlattı. Üreticilere devlet desteği de sağlanmaktadır.

  • İTO Başkanı Avdagiç: Yapılacak yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:10 İTO Başkanı Avdagiç: Yapılacak yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirtti. Avdagiç, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, hükümetin Ekonomik Programı'nın uygulanmasını istediklerini söyledi. Ayrıca, kamunun tasarruf yapması gerektiğini ve İsrail'e karşı yürürlüğe konulan ihracat kısıtlamasını desteklediklerini ifade etti.


Advertisement