Esed, Tartus'taki Rus Üssünün Genişletilmesini İstiyor - Son Dakika
Güncel

Esed, Tartus'taki Rus Üssünün Genişletilmesini İstiyor

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Tartus Limanı'ndaki Rus askeri üssünün genişletilmesine olumlu baktıklarını söyledi.

27.03.2015 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Tartus Limanı'ndaki Rus askeri üssünün genişletilmesine olumlu baktıklarını söyledi.

Rus medya mensuplarından oluşan bir gruba Suriye'de ortak röportaj veren Esed, Akdeniz ve Tartus Limanı dahil dünyanın farklı bölgelerinde Rus askeri varlığının bulunmasının, 20 yıl önce SSCB'nin yıkılmasıyla değişen küresel dengelerin korunması açısından önemli olduğunu öne sürdü.

Esed, "Rusya yönetimi, Akdeniz'de askeri varlığını artırma kararı alırsa bunu destekleriz. Rusya, dünyada istikrarın korunmasına büyük katkı sağlıyor. Bu bağlamda Rusya'nın bizim kıyılarımızda askeri varlığını artırmasına olumlu bakıyoruz. Ama bu, Rus askeri ve politik makamlarının alacağı bir karar" ifadelerini kullandı.

Rusya ile Suriye arasındaki askeri anlaşmaların çatışmalar başladıktan sonra nitelik olarak değiştiğini belirten Esed, "Ancak genel olarak ilişkilerimiz devam ediyor. Krizden önce Rusya ile imzalanan ve yerine getirilen anlaşmalar var. Kriz başladıktan sonra imzaladığımız silah sevkıyatı ve işbirliği anlaşmaları da yerine getiriliyor" dedi.

Moskova'daki Suriye görüşmeleri

Esed, Suriye rejimi temsilcileriyle muhalefet arasında 6-9 Nisan'da Moskova'da ikincisi düzenlenecek görüşmeleri "siyasi çözüm adına önemli" olarak niteledirdi.

Moskova görüşmelerinin başarılı geçmesinin, dış aktörlerin müzakerelere katılan gruplara etki etmemesine bağlı olduğunu savunan Esed, "Eğer bu gözetilirse diyalog, Suriye'deki durumun istikrarı açısından olumlu sonuç verecektir" diye konuştu.

Kremlin yönetimi, ocak ayında Suriye rejimi temsilcileriyle muhalefeti bir araya getirecek bir diyalog toplantısı düzenlenmesi teklifinde bulunmuştu.

Moskova'da 26 Ocak'ta başlayan Suriye görüşmelerine, SMDK Başkanı Halid Hoca ve koalisyon üyeleriyle Rusya tarafından davet edilen Muaz el-Hatib, Hadi el-Bahra, Abdulbasit Seyda ve Bedir Camus gibi birçok kişi katılmamıştı. Muhalif sanatçı Cemal Süleyman, PYD Eş Başkanı Salih Müslim, muhalif Halk İradesi Partisi Genel Başkanı Kadri Cemil, yönetmen Süheyr Sermini, Ulusal Çağrı Platformu Başkanı Semir el-Ayta'nın da arasında bulunduğu 34 kişinin hazır bulunduğu toplantıda rejimi Suriye'nin BM Temsilcisi Beşşar el-Caferi başkanlığındaki heyet temsil etmişti.

Toplantıda, Esed rejimi ve muhalifler arasında yapılacak görüşmelere zemin oluşturacak "Moskova ilkeleri" kabul edilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Esed, Tartus'taki Rus Üssünün Genişletilmesini İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement