Esad: "Seçimlerde Büyük İhtimalle Adayım" - Son Dakika
Dünya

Esad: "Seçimlerde Büyük İhtimalle Adayım"

Esad: "Seçimlerde Büyük İhtimalle Adayım"

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yeniden aday olma konusunda halkın iradesinin bulunması durumunda adaylık ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

20.01.2014 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yeniden aday olma konusunda halkın iradesinin bulunması durumunda adaylık ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Çarşamba günü yapılacak Cenevre 2 Konferansından önce Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yeniden adaylık konusuna değinerek, "Neden durmam gerektiği konusunda bir sebep göremiyorum. Eğer adaylığım lehine halkın iradesi ve fikri varsa ikinci kez seçimlerde yer almak konusunda tereddüt etmem. Kısacası adaylığım konusundaki ihtimaller yüksek" dedi. Ülkesinin kanlı çatışmalara sürüklenmeye çalışıldığını belirten Esad, terörizme karşı savaşma çağrısında bulundu ve muhaliflerle radikal İslamcılar arasındaki ayırımı da reddetti.

İRAN'A DAVET MUHALİFLERİN KARARINI ETKİLEYEBİLİR

Suriye'nin en büyük muhalefeti konumunda bulunan Suriye Ulusal Koalisyonu, İstanbul'da yaptıkları toplantının ardından Cumartesi günü aldıkları kararla Cenevre 2 Konferansına katılacaklarını duyurmuştu. Dün akşam saatlerinde ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 22 Ocak tarihinde İsviçre'nin Montrö kentinde başlayacak ve sonra Cenevre kentinde devam edecek toplantılara İran'ı davet etmiş ve İran da daveti kabul etmişti. Ban Ki-Mun, İran'dan Suriye'de bir geçiş hükümetinin oluşturulmasını sağlamada olumlu rol oynayacağı konusunda teminat aldığını belirtti. Ban, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'in, İran'ın görüşmelerde "olumlu ve yapıcı bir rol" oynayacağına dair söz verdiğini ifade etti. BM Genel Sekreteri, "Daha önce defalarca söylediğim gibi, İran'ın Suriye krizinin çözümünün bir parçası olması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Öte yandan, Suriye muhalefeti, İran'a yapılan daveti geri çekmemesi halinde, barış görüşmelerinden çekileceğini açıkladı. Suriye Ulusal Konseyi Sözcüsü Louay M. Safi BM Genel Sekreteri'nin açıklamasının ardından, Ban Ki-moon'un İran'a davetini geri çekmemesi durumunda Cenevre'ye gitmeyeceklerini duyurdu. Ulusal Konsey'in yetkililerinden Enes el Abdah da bu davetin mantıksız ve kabul edilemez olduğunu açıkladı.

ABD'den gelen resmi açıklamada da, İran'ın 2012 yılındaki görüşmelerde karara varılan Suriye'de geçiş hükümeti kurulmasına destek vermesi gerektiği belirtildi. ABD, geçiş hükümeti desteklenmediği sürece İran'a yapılan davetin geri çekilmesini istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, İran'ın uluslararası kamuoyunun huzurunda, geçiş hükümetini destekleyeceğini açıklaması gerektiğini ifade etti. Psaki, İran'ın Esad rejimin "halkına yönelik yürüttüğü acımasız savaşa" verdiği destekten endişe duyduklarını da sözlerine ekledi. Suriye rejimi ise, daha önce görüşmelere katılacağını açıklamıştı.

Barış görüşmeleri, çarşamba günü İsviçre'nin Montrö kentinde başlayacak ve sonraki günlerde Cenevre'de devam edecek. Ban Ki-Mun, Montrö'nün görüşmelerin asıl merkezi olmadığını, bizzat Suriyeli tarafların, 24 Ocak'ta görüşme sürecini başlatacağını ifade etti. - ŞAM

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Esad: 'Seçimlerde Büyük İhtimalle Adayım' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement