Esad Rejimi Çöküşün Eşiğinde - Son Dakika
Dünya

Esad Rejimi Çöküşün Eşiğinde

Esad Rejimi Çöküşün Eşiğinde

Esad rejimi son 4 yılın en zayıf noktasına geldi. Stratejik önemdeki İdlib'in Cisr el Şuğur kentinin düşmesi, çöküşün habercisi olarak değerlendiriliyor.

28.04.2015 07:26  Güncelleme: 07:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de iç savaşa dönüşen halk ayaklanması 4 yılı geride bırakırken, muhaliflerin son haftalarda kaydettikleri beklenmedik ilerlemeler, Beşar Esad rejiminin geleceğine dair soru işaretlerini yoğunlaştırdı.

Son olarak İdlib bölgesindeki Cisr el Şuğur kentinin muhaliflerce kontrol altına alınması, Esad rejiminin kuzey bölgelerle iletişiminin tamamen kesilmesi sonucunu doğurdu ve bu çöküşün habercisi olarak değerlendiriliyor.

KUZEY İLE BAĞLANTI KOPTU

Muhaliflerin, geçtiğimiz aylara göre fazla zorlanmadan bazı stratejik noktaları ele geçirmesi, Şam yönetiminin ülkenin çoğu bölümünde kontrolü giderek kaybettiğini gösteriyor.

Son olarak İdlib bölgesindeki Cisr el Şuğur kentinin muhaliflerce alınması, Esad rejiminin kuzey bölgelerle bağlantısının tamamen kesilmesi sonucunu doğurdu.

Konuyla ilgili geniş bir dosya hazırlayan Washington Post gazetesi de, Beşar Esad yönetiminin, iç savaşın seyri boyunca hiç olmadığı kadar zayıfladığını kaydederek, bölgeyle ilgili bazı değerlendirmelere yer verdi.

"KENDİ İÇİNDE ÇATIRDAMA VAR"

Gazeteye konuşan Suudi Arabistanlı analist Cemal Kaşukci, "Şu anda sahada ciddi bir aktör var ve bu aktör başarı kazanıyor. Sanıyorum, Esad rejiminin sonunun geldiğini göreceğiz" yorumunda bulundu. Batılı diplomatlar da, gazeteye yaptıkları değerlendirmelerde, Esad rejiminin kendi içinde de ciddi çatlaklar yaşadığını vurguladı.

"GERİ ÇEKİLME VE İNSAN KAYNAĞINDAKİ AZALMA BÜYÜK İŞARET"

İran'ın desteğine rağmen, rejim içindeki kopmalara engel olunamadığını vurgulayan kaynaklar, başkent Şam hâlâ yönetimin kontrolünde olsa da, diğer bölgelerdeki kontrolün bitmek üzere olduğunu belirtti. Washington Post'un haberanalizinde, ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford'un, "Rejimin sahadaki geri çekilmeleri ve insan kaynağındaki kuruma, zayıflığın bütün işaretlerini gösteriyor" şeklindeki yorumuna da atıfta bulunuldu.

100 KİŞİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Muhaliflerin ilerlemeleri devam ettikçe, Esad rejimi de onların kontrol ettiği bölgelere hava saldırılarını yoğunlaştırıyor. Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının, son iki günde çeşitli kentlerde düzenlediği saldırılarda en az 100 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. İdlib, saldırılardan en fazla zararı gören bölge olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Esad Rejimi Çöküşün Eşiğinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (33)

  • ALLAH SURİYA BEŞŞAR: ESAD dünya lideri olup gelmiş geçmiş en delikanlı ordu komutanıdır ne yaparsanız yapın DEVİREMEYECEKSİNİZ! 28 21 Yanıtla
  • RİZELİ: CHP LILER NR KADAR ÜZÜLMŞTÜR BU HABERE YAZIK YA MONTOFONLARA BU SABAH GENE KOTU BASLIYCAKLAR GÜNE 5 21 Yanıtla
  • SEG: KOMİNİST KÖPEK BEBEK KATİLİ KANI BOZUK 9 14 Yanıtla
  • Osman: Ülkesini savunan gericilige geçit vermeyen kahraman 18 4 Yanıtla
  • mehmet: allah belanı versin esat.senin yüzünden suriyeliler rezil oldu 10 11 Yanıtla
  • Kırıktaşlı: Faşist emperyalist güçler asla esadı devirmiceksiniz..! Bir ölür bin diriliriz!! Hak Ali yardımcın olsun ESAD! 12 8 Yanıtla
  • KORKAK TÜRKLER: O KADAR SEVİNİYORSANIZ VE KOLAY GÖRÜYORSANIZ BUYURUN SİZ DÜŞÜRÜN ESAD'I 6 11 Yanıtla
  • laz: Dunya lideri tayiptir 3 13 Yanıtla
  • T D: HER BİJİ ESADDDDDDDDDD 11 5 Yanıtla
  • onur: Bu kadar yobaza caniye boyun egmedin ya kahraman tarih senide yazacak 13 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement