Erzurum Tarihi Erzurum Kongresi 96 Yıl Sonra Canlandırıldı - Son Dakika
Güncel

Erzurum Tarihi Erzurum Kongresi 96 Yıl Sonra Canlandırıldı

Erzurum Tarihi Erzurum Kongresi 96 Yıl Sonra Canlandırıldı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk yönetiminde, 'Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz' kararıyla Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'nin 96'ncı yıl dönümü törenlerle kutlandı.

23.07.2015 18:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk yönetiminde, 'Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz' kararıyla Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'nin 96'ncı yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Kurtuluş Savaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi'nin başlaması nedeniyle düzenlenen törenler, Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı önünde başladı. Törene Vali Ahmet Altıparmak, Ak Parti Erzurum milletvekilleri Adnan Yılmaz, İbrahim Aydemir, MHP Erzurum milletvekili Kamil Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Sekmen, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Atatürk Ünivresitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Lapanta, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Çelenklerin konulması ardından şiirler okundu, Suruç'taki patlama nedeniyle Havuzbaşı'nda yapılması planlanan folklor gösterileri ise iptal edildi. Belediye Başkanı Mehmet Sekmen günün önemini anlatırken şunları söyledi:

"96 yıl önce bugün toplanan Erzurum Kongresi'nin kabul ettiği kararları, belirlediği hedefleri, çizdiği stratejiyi bugün de iyi tahlil etmek gerekir. Çünkü kongrenin benimsediği hedefler, Türkiye'nin milli hedefleridir. Erzurum Kongresi; temsil, fikir ve prensiplerle, sağladığı yetkiler bakımından milli mücadele hareketinin tarihi bir dönüm noktasıdır. Milli mücadeleyi genç kuşaklara aktarırken söze önce Erzurum Kongresi'nin kararlarıyla başlamak gerekir. Milli birliğe gidiş sadece Doğu Anadolu Bölgesi halkında değil tüm vatanın Mustafa Kemal etrafında bütünleşmesinin ilk büyük tezahürü, Erzurum'da yaşanmıştır. Eğer bu geçmiş olmasa idi 1918'in yenilmiş Türk'ü 1923'ün muzaffer Türk'ü olamazdı."

Havuzbaşı'nda yapılan törenin ardından protokol ve davetliler tarihi kongrenin yapıldığı Kongre Caddesi'ndeki binaya geçtiler. Kongre binası önünde Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü'nün bisikletçilerinin 'Kurtuluştan Dirilişe Milli İradeye Saygı Turu'nda Samsun, Amasya ve Erzincan'dan getirdikleri bir kavanoz içindeki toprak ile kurtuluş bayrağını Vali Ahmet Altıparmak'a, Amasya Genelgesi'ni de Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e teslim ettiler. Daha sonra kongre duası okundu, tarihi kongrenin yapıldığı salonda ise Medya Sanat oyuncuları tarafından kongre canlandırıldı. Doğu Anadolu'nun çeşitli illerinden gelen delegelerin torunları atalarının oturduğu sıralarda yerlerini alarak canlandırmayı ilgi ile izlediler.

23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında 62 delegenin katılımı ile Mustafa Kemal başkanlığında toplanan Erzurum Kongresi'nde alınan 'Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz', 'Her türlü yabancı işgaline ve müdahalesine karşı millet hep birlikte direniş ve savunmaya geçecektir', 'Manda ve himaye kabul olunamaz' kararları dikkat çekti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum Tarihi Erzurum Kongresi 96 Yıl Sonra Canlandırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement