Erzurum'da "Kardeşlik" Ezgileri - Son Dakika
Yerel

Erzurum'da "Kardeşlik" Ezgileri

Erzurum'da "halk ozanlığı" ve "dengbejlik" geleneğinin genç nesillere aktarılması amacıyla hazırlanan program kapsamında sahneye çıkan dengbej ve aşıklar, okudukları türkü ve Kürtçe ağıtlarla "barış ve kardeşlik" mesajları verdi.

08.12.2015 16:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da "halk ozanlığı" ve "dengbejlik" geleneğinin genç nesillere aktarılması amacıyla hazırlanan program kapsamında sahneye çıkan dengbej ve aşıklar, okudukları türkü ve Kürtçe ağıtlarla "barış ve kardeşlik" mesajları verdi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin, Karayazı ilçesinde halk ozanları Sıtkı Eminoğlu ve Mevlüt Mertoğlu ile dengbej Bedih Durmaz'ın katılımıyla düzenlediği etkinlik, Türk halk ozanları ve Kürt kültüründe söz söyleme sanatını icra eden dengbejleri aynı sahnede buluşturdu.

Etkinlikte tiyatro oyuncusu Cumhur Seval de Pasinler ilçesinde yaşayan ve "Teyyo Pehlivan" olarak tanınan Tayyip İde'den esinlenerek ortaya çıkarılan "Teyo Emmi" tiplemesini canlandırdı.

"Türküler kardeşlik üzerine olmalı"

Aşık Sıtkı Eminoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, türkülerin hep kardeşlik üzerine söylenmesi gerektiğini, kardeşliğinin en büyük delilinin ise birlikte türküler söyleyen dengbej ve aşıklar olduğunu söyledi.

Türkiye'de farklı etnik kökene sahip milyonlarca insan yaşadığına dikkati çeken Eminoğlu, şunları söyledi:

"Memleketimizde Alevi, Laz, Çerkez olan kardeşlerimiz var. Devlet olarak bizim kimseyle bir sıkıntımız yok. Aynı sahneyi paylaşıp, kol kola olduğumuza göre bunun ispatı burada. Biz burada dostlarla buluştuk, muhabbet ettik, türküler söyledik. Arzumuz, bundan sonra da böylesi faaliyetleri sürdürebilmek. İnsan, bilmediğinin düşmanıdır. Biz birbirimizi tanıdıkça kardeşliğimiz daha da çok ileri gidecek. Çanakkale'ye, Hakkari'den Hasan, Artvin'den Bekir de gitmiş, şehit olmuş. Niye şehit olmuş, bu vatan için. Aramızda düşmanlık o gün yoktu, bugün de yok, yarın da olmayacaktır inşallah. Bizim bizden başka dostumuz da yok. Hepimizin mantıklı bir şekilde düşünmesi lazım. Türküler hep kardeşlik üzerine olmalı."

"Bizler kardeşiz"

Dengbej Bedih Durmaz da program kapsamında Hınıs, Tekman, Karaçoban ve Karayazı ilçelerinde "barış ve kardeşlik" için birlikte türküler söylediklerini anlattı.

Türkiye'de yaşayan herkesin kardeş olduğunu dile getiren Durmaz, şöyle konuştu:

"Ayrımız gayrımız yok, hepimiz bir bütünün parçalarıyız. Türkiye Cumhuriyeti hepimizindir. Çanakkale Savaşı'nda birbirimize sırt vererek savaşmışız. Barışımız, kardeşlik barışıdır. Aynı dinin mensuplarıyız. Atatürk bizim paşamızdır. Devletimiz, Başbakanımız, paşamız birdir. Hepimiz kardeşiz. Allah, Kur'an ve ezanımız birdir. Irkımız, bayrağımız ve devletimiz birdir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erzurum'da 'Kardeşlik' Ezgileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement