Eroğlu, "Su Yılı"Nı Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Eroğlu, "Su Yılı"Nı Değerlendirdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: (1) "İstanbul'da su için endişe edecek hiçbir şey yok. Çünkü İstanbul'da 800 milyon metreküp biriktirme kapasitesi var, Melen'le birlikte 700 milyon daha geliyor, 1,5 milyar metreküpe çıkarıyoruz.

30.10.2014 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " İstanbul'da su için endişe edecek hiçbir şey yok. Çünkü İstanbul'da 800 milyon metreküp biriktirme kapasitesi var, Melen'le birlikte 700 milyon daha geliyor, 1,5 milyar metreküpe çıkarıyoruz. Başka havzalardan geliyor... Dolayısıyla herhangi bir risk yok" dedi.

Eroğlu, DSİ'nin Üsküdar'daki 14. Bölge Müdürlüğü'nde, 1 Ekim 2013'te başlayıp 30 Eylül 2014'te sona eren "Su Yılı"nı değerlendirdi.

Yağışlarda Türkiye genelinde uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 5,8 azalma gözlendiğini dile getiren Eroğlu, Marmara Bölgesi'nin İstanbul ve Kocaeli civarları hariç tamamında, Kars- Ardahan, Batı Karadeniz, Isparta- Burdur ve İç Anadolu'nun kuzey kesimlerinde artma, diğer bölgelerde ise azalma olduğunu kaydetti.

Eroğlu, İstanbul'da yağışlarda uzun yıllar ortalamalarına göre 9,7'lik bir azalma gözlendiğini bildirdi.

Bu yıl yağışlarda azalma gözlenmesine karşın su sorunu yaşanmadığını aktaran Eroğlu, 81 il için hazırladıkları İçme Suyu Eylem Planı ile 2040 ve 2050 yıllarına değin içme suyu ihtiyacının planlandığını ifade etti.

"Alibey kurudu dediklerinde gülüyorduk"

Su meselesinin özellikle şehirler için büyük önem taşıdığını vurgulayan Eroğlu, yaptıkları planlarla Türkiye'ye su sorunu yaşatmayacaklarını ifade ederek, "1994 yılı öncesi durumu biliyorsunuz değil mi? 1955'ten 1994'e kadar mutlaka sıkıntı yaşanmadı mı? Ne zaman sona erdirdik? '1 Ocak 1995 saat 8.59'dan itibaren su kesintisi olmayacak' dedik. Bunun sözünü yerine getiriyoruz. Allah'a şükür bıyıklar duruyor" diye konuştu.

İstanbul'un günlük su tüketiminin 2,6 milyon metreküp olduğunu, barajlarda 250 milyon metreküp su bulunduğunu aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bazıları Alibey Barajı'nı gösterip 'İstanbul'da su bitti' diyordu. Ancak biz gülüyorduk çünkü Alibey Barajı aktarma, transfer barajı. Orada su olmaması normal. İSKİ Genel Müdürlüğümden önce Terkos'ta küçük bir boru hattıyla tepeye kadar su basılır, oradan dereden özellikle Alibey Barajı'na su aktarılırdı. Yolda kirlenir, buharlaşır ve Alibey'den de pompa istasyonuyla Kağıthane Arıtma Tesisi'ne basılırdı. Ancak o arıtma tesisinde de otlar bitmişti. Biz ne yaptık? Alibey Barajı'nı sadece kendi havzasındaki suyu toplasın diye Terkos'tan 42 kilometre uzunluğunda, 2 metre 20 santimetre çapında, dev, Türkiye'nin o zamanki en büyük çaplı en uzun içme suyu isale hattıyla suyu Kağıthane'ye direkt getirdik. O de yetmiyormuş gibi 33 kilometre uzunluğunda yine Terkos'tan İkitelli'de bizim inşa ettiğimiz, 2 metre 20 santimetre çapında 33 kilometre uzunluğunda İkitelli'ye de su verdik. Kapalı iki tane nehir akıyor."

İstanbul'un geleceğini planladıklarını ve içme suyu konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını kaydeden Eroğlu, "İSKİ Genel Müdürü olduğum gün '2040 yılı master planı yapacağız, 2040 yılına kadar İstanbul'un suyunu garanti edeceğiz' dediğim zaman bazıları güldü, '60 yıllık susuzluk var. Bu adam hayal mi görüyor' dediler. Bazıları gitti Istranca derelerinin yaz ayında fotoğrafını çekip 'Istranca derelerinde su yok, Veysel Hoca diye birisi var, uçuk fikirleri var, İstanbul'un trilyonlarca lirasını Istranca dağlarına gömüyor' diye yazdılar. Istranca dereleri İstanbul'u kurtardı. Şimdi Melen Barajı'nı inşa ediyoruz. Çok hızlı inşa ediliyor. Allah nasip ederse, 7 Aralık 2016 saat 14.59'da su tutacak" diye konuştu.

Melen Barajı'nın 700 milyon metreküp su tutma kapasitesi olduğunu vurgulayan Eroğlu, "700 milyon metreküp ne biliyor musunuz? İstanbul şimdi yaklaşık olarak yılda 1 milyar metreküp su kullanıyor. Neredeyse İstanbul'un 1 yıllık suyunu biriktirecek. Osmangazi ve Sungurlu barajlarını planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un mevcut su kaynağının yıllık 1 milyar 367 milyon metreküp olduğunu, tasarlanan su kaynaklarıyla bunu 3 milyar 139 milyon metreküpe çıkarmayı planladıklarını dile getiren Eroğlu, "Bunu söylemeyi istemiyordum ama bu şu demek, İstanbul'un 35 milyon nüfusu olması halinde bu su ihtiyacını karşılayacak miktardır. Diyebilirsiniz ki ne gereği var. Biz büyük düşünelim de su artarsa artsın. Su azlığının büyük faturası var. Su olmamasının faturası çok daha fazla. Fazla su olsun, onun önemi yok" dedi.

"No problem"

"İstanbul'un içme suyu konusunda bir sıkıntı yaşamayacağı söylediniz. Ne olursa planlarınız tersine döner?" şeklindeki soruya ise Eroğlu, "Su için endişe edecek hiçbir şey yok. Çünkü İstanbul'da 800 milyon metreküp biriktirme kapasitesi var, Melen'le birlikte 700 milyon daha geliyor, 1,5 milyar metreküpe çıkarıyoruz. Başka havzalardan geliyor... Dolayısıyla herhangi bir risk yok" yanıtını verdi.

Deprem konusunda da çalışma yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, "Marmara depremi İstanbul'u da vurmuştu. Ben o zaman 1999 depreminde altyapıdan sorumlu, hem elektrik, su, kanalizasyon, yağmur suyu ve diğer bütün altyapılardan sorumlu grup başkanıydım. Depremden sonra çoluk çocuğu daha emin bir yere bıraktıktan sonra İSKİ'de kendi kriz masamı oluşturdum. Saat 12.00 civarında bütün İstanbul'u hem elektrikte hem suda normale çevirdik. Ancak böyle büyük bir depremde sıkıntı olabilir. Onunla ilgili de bizim altyapıda tedbirlerimiz var. İSKİ'de çok muhteşem bir sistem kurduk" dedi.

İstanbul'un AKOM gibi Kalifornia'daki AKOM'dan daha ileri bir teknolojiye sahip kurumu bulunduğunu kaydeden Eroğlu, "Nerede ne var, yeraltındaki bütün sistemleri bilecek coğrafik sistemi kurduk, bu AKOM'da var. Bunu ben Allah'a şükür İSKİ Genel Müdürüyken 2001 yılında tamamlamıştım. Altyapıdan dolayı bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyoruz, kaldı ki tünellerimizi filan deprem riski olmayan yerden geçirttik. Melen'den gelen o büyük çaplı tünel, Boğaziçi tüneli, deprem riskleri düşünülerek en uygun yerden geçirildi. Arıtma tesislerini deprem açısından risk olmayan yerlere kurduk. Depremsellik incelemesi de yapıyoruz. Dolayısıyla büyük bir sıkıntı olmaz diyorum. Herhangi bir problem yok yani, no problem" ifadelerini kullandı.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eroğlu, 'Su Yılı'Nı Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement