Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması - Son Dakika
Güncel

Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Zaman zaman değişkenlik gösterse de su seviyesinde yükselme durdu gibi. Umuyoruz ki 3 ayrı vardiya ekibi birbirini dinlendirerek sabaha kadar bu çalışmalardan bir sonuç alırız" "18 işçi kardeşimizin şu anda maden ocağında bulunmasıyla alakalı durumlarında herhangi.

29.10.2014 01:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesindeki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalara ilişkin, "Zaman zaman değişkenlik gösterse de su seviyesinde yükselme durdu gibi. Umuyoruz ki 3 ayrı vardiya ekibi birbirini dinlendirerek sabaha kadar bu çalışmalardan bir sonuç alırız" dedi.

Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin ihtiyaçların karşılanması ve sağlık hizmetleri açısından gerekli hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Yıldız, 4 dalgıcın da ocağa geldiğini bildirdi. Yıldız, görüş mesafesi çok kısıtlı olmasına rağmen dalgıçların çalışma yapacaklarını, ocağa hem desandre hem nefeslik bölümlerinden girme durumları olduğunu kaydetti. Taner Yıldız, ne kadar sonuç alınabileceğini dalgıçların çalışmasından sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Suyu boşaltmayla ilgili çalışmalar devam ederken yeni gelen kangal borular yardımıyla dalgıç pompalarla suyun çekilmesini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Yıldız, "Zaman zaman değişkenlik gösterse de su seviyesinde yükselme durdu gibi. Umuyoruz ki 3 ayrı vardiya ekibi birbirini dinlendirerek sabaha kadar bu çalışmalardan bir sonuç alırız. 18 işçi  kardeşimizin şu anda maden ocağında bulunmasıyla alakalı durumlarında herhangi bir değişiklik yoktur" diye konuştu.

Suyun tahliyesiyle ilgili bir süre verilip verilemeyeceğine yönelik soru üzerine Yıldız, böyle bir süre vermenin doğru olmadığını, olabildiğince hızlı şeklide tahliyenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, ocakta 10-11 bin ton civarında su bulunduğunu ve bunu tahliye etme imkanlarını zorladıklarını anlatarak, "Her geçen zaman aleyhimize işliyor. O yüzden işçi kardeşlerimize ulaşabilmek için bu suyun mutlaka tahliye edilmesi lazım. Çünkü maden ocağında dinamik bir süreç işliyor. Tavan ve taban malzemelerinde gevşemeler başlıyor. Ocağın ve malzemelerin su içinde kalması teknik açıdan da işçi kardeşlerimiz açısından da doğru değil" değerlendirmesinde bulundu.

Önceliklerinin işçilerin ocaktan çıkartılması olduğunu vurgulayan Yıldız, adli ve idari soruşturmaların kendi sürecinde yürüyeceğini kaydetti.

Yıldız, ocaktaki gaz durumunun sorulması üzerine, şu anda kurtarma çalışmalarını aksatacak bir gaz seviyesi oluşmadığını, asıl tehdit unsurunun su olduğunu belirtti. Yıldız, suyun bir maden ocağını basmasının sık rastlanmayan bir hadise olduğunu da söyledi.

-Baraj gölü ihtimali iddiası-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da "baraj gölünden maden ocağına suyun geçtiği" iddialarına ilişkin, "Arada ciddi bir kot farkı var, aşağı yukarı 50 metre hatta daha fazla. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz açıkçası. Zaman verilememesinin nedeni de yeraltında neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Özellikle dalgıç arkadaşlar girdikten sonra oradaki durumu daha net görecekler. Dolayısıyla bu konuda net bir süre vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de maden ocağında yapılan denetimlerin sonuçlarına ilişkin bilgi verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement