Ermenek'te Düşey Sondajla Çalışma Yapılabilir' - Son Dakika
Güncel

Ermenek'te Düşey Sondajla Çalışma Yapılabilir'

Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Ermenek’te meydana gelen maden faciasına 12 yıl önce Quecreek bölgesinde yaşanan örneği verdi.

04.11.2014 09:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Ekim 2014 günü Karaman Ermenek’te meydana gelen su baskını sonrası mahsur kalan 18 işçi için 8 gündür arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “İçeride su ile çamurun çıkartılması için bize bilimsel görüş sunabilecek kimse varsa görüşlerine açığız” açıklamaları üzerine Bülent Ecevit Üniversitesi’nden yanıt geldi. 

BEÜ Geomatik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, 2002 yılında Quecreek bölgesindeki maden ocağında yaşanan olayı hatırlattı. Kutoğlu, Quecreek’deki olayı şöyle aktardı:

“2002 yılında ABD’de Pensilvanya’da Florida’da Quecreek isimli bir bölgedeki maden ocağında buna benzer bir olay yaşanmış. Bu maden ocağındaki kazı sırasında yanlışlıkla eski bir maden ocağının galerilerine giriyorlar işçiler ve eski galeride biriken sular maden ocağına doluyor. 9 işçi bu maden ocağında mahsur kalıyor. Karaman’dakine benzer şekilde su baskını bakımından benzer diyorum. Galeriden yatay bir kurtarma çok uzun süreceği için orada kurtarma olayı düşey yönde gerçekleştirme kararı alıyorlar. Eski maden ocağının haritalarını, sürülen maden ocağının haritalarını değerlendiriyorlar. Yer yüzeyinde bu maden işçilerinin bulunabileceği yerin konumu, uydu konumlama sistemleri vasıtasıyla yeryüzünde işaretleniyor. Ve buradan bir kazı ile kuyu açılıyor. Önce mahsur kalan madencilere temiz hava sağlanıyor. Daha sonra hemen yanı başından açılan daha geniş bir kuyu ile de dokuz madenciyi kurtarmak mümkün oluyor.” 

“DÜŞEY KURTARMANIN AVANTAJI HIZLI OLMASI” 

Şili’de mahsur kalan işçilerin de 700 metre derinlikten benzer bir çalışma ile kurtarıldığını hatırlatan Hakan Kutoğlu, “Buna benzer bir olay da göçük nedeniyle Şili’de meydana gelen kazada mahsur kalan işçiler 700 metre derinlikten benzer bir çalışma ile yer altından kurtarıldılar. Düşey kurtarmanın avantajı şu, çok daha hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün oluyor. Çünkü kapanmış bölgeyi by-pass ederek geçerek kurtarma yapabiliyorsunuz. Ama tabii bunun yapılabilmesi için gerek yer altındaki maden ocağının, gerekse de yeryüzeyinin aynı koordinat sisteminde tanımlanmış yüksek doğrultulu bir haritasına ihtiyacınız var” dedi. 

“KALİTELİ BİR HARİTA VARSA OLUR” 

Maden ocağı için hazırlanmış kaliteli bir harita ile yeryüzünden sondaj yapılarak çalışma yapılabileceğini ifade eden Kutoğlu, şöyle devam etti:

“Kaliteli bir haritaya ihtiyacınız var. Eğer bu şekilde kaliteli bir haritanız yoksa bu sefer yukarıdan yapılacak kazıda maden ocağının içerisine girebilmeniz mümkün olmaz. Türkiye’de de maalesef maden ocaklarında haritacılık çalışmalarına yeterince özen gösterilmediğini görüyoruz. Bundan 30-40 yıl önce gerçekten işin ehli kişiler o mesleğin mensubu kişiler tarafından yapılan çok kaliteli haritalara rastlıyoruz. Kar odaklı çalışmalar nedeniyle vazgeçilen, taviz verilen konulardan biri de maden ocaklarının iyi bir şekilde haritalandırılması ve maden ocağının altında bulunduğu yüzeyin detaylı bir şekilde haritalandırılması ödün verilen konulardan bir tanesi. Bu haritalar genellikle ülkemizde özellikle özel sektörde son derece kaba bir çalışmayla gerçekleştiriliyor ve bu haritaları yapan kişiler de bu mesleğin mensubu olmayan kişiler tarafından uygun olmayan metotlarla gerçekleştirilmektedir. Karaman’daki olayda da acaba böyle bir kapsamlı bir harita var mı yok mu bilemiyorum. Eğer böyle bir harita söz konusu değilse yani yer yüzeyiyle bütünleşik bir harita söz konusu değilse, burada düşey yönde açılacak bir kuyuyla maden ocağının içine ulaşmak mümkün olmayabilir. Ama böyle bir harita varsa yüzeyde galerilerin izleri yerleri işaretlenerek buradan açılacak uygun sayıdaki kuyuyla galeri içerisine inerek oraya başka mühendislik çalışmalarındakine benzer bir şekilde bir yandan sıvı akıtılıp çamurun konsantrasyonu düşürülebilir. Diğer kuyulardan da bu konsantrasyonu düşürülmüş çamur, başka pompalarla da yüzeye çekilerek çamurdan kurtulmak mümkün olabilir. Ama oradaki şartları buradan bilemiyoruz. Oradaki şartları orada çalışmaları gerçekleştiren insandır. Bu konuyu değerlendireceklerdir.” 

“MADEN, KARANLIK BİR ODA” 

Madeni karanlık bir odaya benzeten Geomatik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, maden ocaklarında haritanın önemine değindi. Eski ocakların haritalarının da işletilen ocağın haritasına eklenmesi gerektiğini söyleyen Kutoğlu, şunları söyledi:

“Maden içerisinde galeriyi sürerken veya damar içerisinde çalışırken siz adeta bir karanlık odada gibisiniz. Etrafınızda ne var ne yok bilemiyorsunuz. Bunu ancak ilerledikten sonra bir faya mı rastlarsınız veya kapanmış bir ocağa mı rastlarsınız. Su barajına mı rastlarsınız. Veya bir haritanız yoksa başka bir açılmış kuyuya mı rastlarsınız. Bunu bilemezsiniz. Bunu bilebilmenizin tek bir yolu var. O bölgenin o çevrenin haritasının yapılması gerek yer yüzeyinin gerek maden ocağının haritasının olması ve varsa eski çalışmalara ait haritaların da bu maden haritasına işlenmesi gerekiyor.” 

“HARİTALAR, MADENCİLERİN ELİ, KOLU AYAĞI OLMUŞTUR” 

19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarında hazırlanan maden haritalarının madencilere büyük kolaylıklar sağladığını hatırlatan Hakan Kutoğlu, “Geçmişten beri madenciliğin modern yoğun olarak çalışıldığı 19. Yüzyılın sonlarından 20. Yüzyılın başlarından beri maden haritaları madencilerin eli, kolu, ayağı olmuştur. Ama tabi bu da çok özveriyle gerçekleştirilen bir çalışma. Çok titiz yürütülmesi gereken bir çalışma. Tabi bu da önemli harcamalar önemli masraflar gerektiren bir çalışmadır. Geçmişte madencilik yoğun devlet desteği ile yapıldığı için bu çalışmalara gereken harcamalar yapılıyordu. Ama son dönemde maalesef özel maden ocaklarında yeterli eğitime sahip olmayan kişilerle ya da o mesleğin eğitimini almamış başka disiplinden insanlar tarafından eğreti bir şekilde yürütülmeye çalışılıyor. Bunun sonucunda da ortaya kalitesi düşük, doğruluğu düşük haritalar çıkıyor. Böyle olunca da tabii hassas bir harita elimizde bulunmuyor. Hassas bir harita elinizde bulunmayınca ya da haritaya göre bir madencilik çalışması yürütmediğinizde tamamen keyfe keder bir şekilde galeri sürüyorsunuz. Bunun sonucunda nereye rastlayacağınız hiç belli olmuyor. Haritanın hiç olmaması ayrı bir problem, bir de doğru olmaması ayrı bir problem. Çünkü haritaya baktığınız zaman kapatılmış bir maden ocağından 50 metre uzakta olduğunuzu düşünebilirsiniz. Harita size onu söyleyebilir. Ama gerçekte oraya 10 metre yakınsanız o zaman haritaya güvenerek çalışmaya devam edersiniz. Ama aslında düşündüğünüzden çok daha yakın olduğunuzda kazmayı vurduğunuzda yada makineyi çalıştırdığınızda o eski ocağı patlatıp orada birikmiş suları işlettiğiniz yere dolmasına neden olabilirsiniz” diye konuştu. 

Öte yandan bir süre önce BEÜ Arif Amirov Konferans Salonu girişine kurulan Maden Haritaları Müzesi'nde 19. yüzyılda hazırlanan haritalar yer alıyor. 19. yüzyılda hazırlanan haritaların kaliteli olması ise dikkatlerden kaçmadı.  

ONUR ALTINDAĞ - MURAT KÜÇÜK

Ermenek\'te Düşey Sondajla Çalışma Yapılabilir\'
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ermenek'te Düşey Sondajla Çalışma Yapılabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.


Advertisement