Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz - Son Dakika
Güncel

Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz

Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim günü, 18 madencinin öldüğü faciayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna, şirket avukatı itiraz etti.

29.03.2015 14:33  Güncelleme: 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 28 Ekim günü, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 madencinin öldüğü faciayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna, şirket avukatından itiraz geldi. 6 kişiden oluşan bilirkişi heyeti hakkında 'görevi kötüye kullanma ve adil yargılanmayı engelleme' iddiasıyla savcılığa başvuru yapılırken, toplam 100 bin lira da tazminat davası açıldı. Ermenek'teki mahkemenin davayı sağlıklı ve adil yürütemeyeceği düşüncesiyle de, HSYK ve Adalet Bakanlığı'na davanın başka bir adliyeye alınması için başvuruda bulunuldu.

18 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Ermenek'in Pamuklu Köyü'nde Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Facianın ardından başlayan arama- kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Bu çalışmalar kapsamında 18 işçinin cansız bedenleri farklı zamanlarda ulaşılarak ocaktan çıkartıldı.

"GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK VE ADİL YARGILANMAYA ENGELLEMEK SUÇUNDAN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK"

Facianın ardından tutuklanan ve bilirkişi raporunda asli kusurlu olarak belirtilen ruhsat sahibi Ermenek Cenne Madencilik Şirketi Müdürü Abdullah Özbey'in avukatı Metin Tevfik Buğdaycı, 6 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin Abdullah Özbey'i, maden kanununda ruhsat sahibinin sorumluluğu olmamasına rağmen asli kusurlu olarak gösterdiğini öne sürdü. Rapora itiraz edip, ek rapor alınmasına talep ettiklerini ifade Buğdaycı, şunları söyledi:

"Bilirkişi raporlarına itiraz ettik. Bilirkişiler, tamamen mühendisleri korumaya yönelik bir rapor hazırlamış. Gerçeğe aykırı, suç unsuru taşıyan bir rapor. Bilirkişilere, Konya Asliye Hukuk Mahkemesi'nde toplam 100 bin liralık tazminat davası açtık. Ayrıca rapor İstanbul'da hazırlandığı için İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı'na 'görevi kötüye kullanmak ve adil yargılanmaya engellemek' suçundan, suç duyurusunda bulunduk."

5 AY GEÇTİ DAVA AÇILMADI

Olayın ardından 5 ay geçtiğini ve hala davanın açılmadığını belirten Avukat Buğdaycı sözlerini şöyle sürdürdü:

"İddianame henüz hazır değil. Dava ne zaman açılacak? Ayrıca biz Ermenek adliyesinin, bu davayı adil ve sağlıklı yürütemediği ve yürütemeyeceği gerekçesiyle davanın Ermenek'ten alınması için HSYK ve Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunduk."

Buğdaycı, ölen 18 madencinin ailelerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Has Şekerler ile Ermenek Cenne Madencilik şirketi adına açtıkları tazminat davalarının sürdüğünü kaydetti.

ŞİRKET SAHİBİ VE 2 YÖNETİCİ TUTUKLU

2'si maden mühendisi, 1'i iş güvenlik uzmanı, 1'er makina, harita ve elektrik mühendisinden oluşan 6 kişilik bilirkişi heyetinin oluşturduğu raporda, ruhsat sahibi şirketin müdürü Abdullah Özbey ile birlikte, Has Şekerler Madencilik sahibi tutuklu Saffet Uyur ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) asli kusurlu bulunmuştu.

Saffet Uyar, Abdullah Özbey ve Ermenek Cenne Madencilik şirketi teknik nezaretçi Ali Uyar, 'Taksirle Ölüme sebebiyet vermek' suçundan tutuklu, aynı şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek ile Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden işletme müdürü ve teknik nezaretçi Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti, tutuksuz olarak yargılanma sürecini bekliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement