Ermenek Maden Faciası Davası - Son Dakika
Güncel

Ermenek Maden Faciası Davası

Ermenek Maden Faciası Davası

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen ve 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili açılan davanın ikinci duruşması görüldü.

07.07.2015 20:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen ve 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili açılan davanın ikinci duruşması görüldü.

Davanın ikinci duruşma öncesinde Ermenek Adliyesi çevresinde polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, tutuksuz sanıklardan başka illerde olanların SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile ifadeleri alınmasına devam edildi. Eskişehir Adliyesi'nden SEGBİS yöntemiyle ifade veren 2009-2011 yıllarında Cenne Kömür İşletmesi'nde teknik nezaretçi maden mühendisi olarak çalışan Ojen Ünlü savunmasında, "Su sızıyor, birikiyor dediler. Ben yeraltına indim bütün kontrolleri yaptım. Su çekildikten sonra raporumu yolladım. O gün için ne gördüysem onu yazdım" dedi. Abdullah Özbey'in avukatı Tevfik Buğdaycı'nın "MİGEM size sondaj makinesi eksiği var dedi mi" sorusu üzerine Ünlü, "Hayır demedi. Dese zaten biz de ona göre tedbir alırdık. Ben eski imalatla karşılaştığımda su sızıntısı olduğunu söyledim. Polisteki ifademde sürekli çalışmadığımı söyledim. 15 gün teknik nezaretçilik yaptım dedim. Madende 4 kere patlama olduğunu bilmiyorum. Bir kere hafta tatili gününde su sızdığını gördüm. Onu da Abdullah Özbey'e bildirdim. O zaman alanın eski imalat alanı olduğunu anladım. Daha sonra imalat haritalarını birleştirme kararı aldık zaten" şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık Ali Kurt'un, "Eski imalat haritalarını deftere neden işlemediniz, bu çok büyük bir eksiklik" diye sorması üzerine Ojen Ünlü, "Bu işletmenin daimi nezaretçisi tarafından işlenir. Ben su patlayan yerin tersi istikametinde çalıştım. Ben 5 tane sondaj yaptım, hiç eski imalata rastlamadım. Bulabildiğim haritaları ben birleştirdim" cevabını verdi.

Has Şekerler Madencilik'te iş güvenliği uzmanı olarak çalışan Engin Yetim de savunmasında, "Denetim yaptığım süre içinde Ekim ayında Ermenek'teydim, ocağın denetimin yaptım. Tehlike arz edecek herhangi bir eksiklikle karşılaşmadım. Sondaj makinesinin alımıyla ilgili toplantı yapıldığını duyduğum için yetkimi kullandım" dedi.

ALARM SİSTEMİ İHMALİ

Avukat Şeref Han'ın, "Kontrol sondajını niçin öngörmüştünüz" sorusu üzerine Engin Yetim, "Çalışma Bakanlığının belirttiği eksikler nedeniyle istedik. Kontrol sondajının bulunmasının zorunlu olduğunu bildiğim için istedim. Bir su patlaması riski görmedim. Görseydim bildirirdim. Kazadan 1 hafta önce ocaktaydım. Bir ucundan girdim öbür ucundan çıktım, her yerde gaz ölçümü yaptım. Ancak biz ocaktan çıktıktan sonra ne yaptığım denetimlerde, ne tespitlerde ocağı ani kapatmasını gerektirecek bir durumla karşılaşmadım. Eski imalatların varlığını ilk savcılıkta çakıştırma haritasında gördüm" şeklinde konuştu.

Mahkeme başkanının, "Acil bir durumda alarm sistemi olsaydı işçilerin ellerindeki her şeyi bırakıp kaçağı yönünde iddialar var, bu alarm sistemiyle ilgili neden uyarıda bulunmadınız" sorusuna ise, "Gezerken alarm sisteminin olmadığını görmedim. Ben ayda 4 gün geliyorum. Çalışma sürem 40 saat ve madene gelip 3-4 saat kalıyorum. Tahkimat nasıl, nefeslik var mı, işçiler baret giyiyor mu ben bunlara bakarım efendim. Açıkçası alarm sisteminin olmadığını görmedim. Ama acil durum eylem planı vardı. Acil durumda işçilerin nasıl hareket edeceği söylendi. İş güvenliği uzmanı olarak işi durdurmaya yetkim yoktur. Sadece eksiklikleri bildirip önlem alınmasını sağlarız. Sadece işverene önerilerde bulunuruz. Meydana gelen kazayla ilgili herhangi bir kusurum bulunmamaktadır. Suçsuzum. Beraatımı talep ediyorum" cevabını verdi.

Maden Mühendisi Nuray Yetiş ise, avukat Şeref Han'ın, "Eski imalatın hemen altında binlerce ton suyun altında çalıştığınızı biliyor muydunuz" sorusuna, "Hayır, kesinlikle bilmiyordum. Olsaydı birbirimizle paylaşırdık zaten. Farkına varsaydım yetkilileri uyarırdım. Yer altında birçok yerde su damlacığı vardı. Su damlacığının yer altında olması normal bir durumdur. Tehlike olacak bir durum sezmedim" cevabı verdi.

Daha sonra daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca'nın savunmasına geçildi. Avukat Şeref Han'ın, "Sizin bilgisayarınıza yüksek lisans ödeviniz için daha önceki imalat haritasını aldığınız söyleniyor" sorusu üzerine Cemile Karaca, "Ben sondajla ilgili bir harita aldım ama o anda çakıştırılmış bir harita yoktu. Cenne müdürüne gittim, kurtarma çalışmalarında yardımcı olabileceği için harita istedim ama kendilerinde olmadığını söyledi" dedi. Avukat Şeref Han'ın, "Eski imalatlara sizin vardiyanızda girildiği söyleniyor" sorusu üzerine, "Benim çalıştığım dönemde girilmedi ama Yavuz beyin çalışması sırasında girildiğini duydum" cevabını verdi. Avukatın, "Sondaj makinesiyle alın yönünde sondaj yapılsaydı biriken bu suyun varlığını tespit etmemiz mümkün olur muydu" sorusuna Karaca, "Alın yönünde yapıldığında fark edilmezdi. Alın yönünde yapıldığında kaza bilinirdi deniyor ama bilinmiş olsaydı bu sondaj her yöne yapılması gerekirdi. Sondaj makinesi veya üretim haritası olsa bile bu kaza yine olabilirdi" dedi.

Abdullah Özbey'in avukatı Tevfik Buğdaycı'nın, "MİGEM'den neden gidip haritaları almadınız" sorusunu cevaplayan Cemile Karaca, "Haritaları MİGEM'den almak benim görevim değil, teknik nezaretçinin görevidir. Eski imalatın varlığından kimsenin haberi yok. Olay olduktan 4 gün sonra gidip harita istiyorum yok diyorlar" şeklinde konuştu. Savunmasına devam eden Cemile Karaca, "Ben olayın 4'üncü gününde kurtarma ekibindeydim. Mehmet Zeybek'e numune ocağın imalat haritasını istedim kurtarma çalışmalarında kullanmak için o da 'yok' dedi. Haritayı istediğimi kabul etmiyorlar, ben de haritayı istemeye gittiğimi görüntü olarak kayıt ettim. Yavuz ve Mehmet bey görüntülerde konuşuyoruz" dedi. Mahkeme başkanının, "Neden böyle bir şey yapma gereği duydunuz" sorusuna Cemile Karaca, "Çünkü suçu başkalarına atma eğilimleri vardı. Ben de ihtiyaten böyle bir şey yapma gereği duydum" diyerek görüntüleri mahkemeye teslim etti.

BİLGİSAYARDAN DOSYA SİLİNDİ İDDİASI

Cemile Karaca, müşteki avukatlarından birinin, "Olaydan sonra laptopunuzdan dosya silinmiş buna ne diyorsunuz" sorusu üzerine, "Olaydan sonra bilgisayarım kurtarma ekipleri tarafından alındı. Hatta ortadan kayboldu, zor buldum bilgisayarımda silme yapmadım" şeklinde konuştu.

Sanıkların savunmaları tamamlanırken, madende hayatını kaybeden işçilerden Ömer Cansu'nun duruşmayı takip eden yürüme engelli ağabeyi yere düştü. Yürüme engelli ağabey koluna giren iki kişi tarafından salondan dışarı alındı.

Savunmaların tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, adli kontrolün yetersiz kalacağı değerlendirilerek tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, müşteki avukatlarının tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklama talebinin reddine ve sanık Cemile Karaca'nın bilgisayarının gelecek celse ayrıntılı olarak incelenmesi taleplerinde bulundu.

Tutuklu sanık Saffet Uyar'ın avukatı Şeref Han da, müvekkilinin oğullarını kaybettiğini belirterek, "Geride kalan çocuklarına, torunlarına, gelinlerine sahip çıkması için tahliyesini talep ediyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Saffet Uçar, Abdullah Özbey ve Ali Kurt'un tutukluluk hallerinin devamına, 40 tanığın ifadesi alınmak üzere mahkemeye zorla getirtilmesine ayrıca sanık Cemile Karaca'nın bilgisayarının ve gizli çektiği görüntülerin incelenmesine karar vererek üçüncü duruşmanın 3 Ağustos 2015 tarihinde görülmesine karar verdi. - KARAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ermenek Maden Faciası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement