Ermenek Duruşmasına 3.5 Aylık Kızıyla Katılan Madenci Eşi: Babasını Savunmaya Geldi (3) - Son Dakika
Güncel

Ermenek Duruşmasına 3.5 Aylık Kızıyla Katılan Madenci Eşi: Babasını Savunmaya Geldi (3)

İş GÜVENLİK UZMANINDAN ALARM SİSTEMİ SAVUNMASI Duruşmaya, Has Şekerler Madencilik Şirketi'nin iş güvenlik uzmanı olarak görev yapan maden mühendisi Engin Yetim de SEGBİS'le katıldı.

07.07.2015 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş GÜVENLİK UZMANINDAN ALARM SİSTEMİ SAVUNMASI

Duruşmaya, Has Şekerler Madencilik Şirketi'nin iş güvenlik uzmanı olarak görev yapan maden mühendisi Engin Yetim de SEGBİS'le katıldı.

İş güvenlik uzmanı olarak ayda 4 gün denetim yaptığını ve en son Ekim ayında denetim gerçekleştirdiğini hatırlatan Yetim, " Ocakta herhangi bir hayati tehlike arz edecek hiç bir şeye rastlamadım" dedi.

Yetim, sondaj makinasının alımıyla ilgili Ermenek Cenne Kömür İşletmesi'nin toplantı yaptığını duyduğunu ve yetkisini kullanıp makina alınmasını istediğini öne sürdü.

"SONDAJ MAKİNASI ZORUNLULUK"

Tutuklu Saffet Uyar'ın avukatı Şeref Han, Yetim'e, "Kontrol sondaj makinasını neden öngörmüştünüz. Bir su sızıntısını mı fark ettiniz, yoksa gaz mı?" sorusunu yöneltti.

Engin Yetim de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın belirtmiş olduğu eksikliklerden dolayı sondaj makinasının alımını istediklerini ifade ederek, "Bunun bir zorunluluk olduğunu, madencilik çalışmalarında bulunması gerektiği için istedim" dedi.

Avukat Han'ın, "Sondajı nereye yapmalarını tavsiye edecektiniz?" sorusu üzerine Yetim, "İstikamet yönünde, çalışma yönünde, önümüzde bir engel, gaz sızıntısı çıkabilme ihtimaline göre istedik. Ama bunun ne şekilde kullanılması gerektiği mühendislerin sorumluluğu dahilindedir" diye konuştu.

"OCAKTA ÇALIŞMAYI DURDURACAK BİR ŞEYLE KARŞILAŞMADIK"

Kazadan 1 hafta önce ocakta denetim yaptığını ve ölen şef Recep Çiloğlu ile birlikte konuştuklarını anlatan Yetim," Ocağın her yerine baktık. Rahmetli Recep şefle de konuştuk. Yapmış olduğum denetimlerde, ne ocağı ani kapatmaya itecek, ne de çalışmayı durduracak bir şeyle karşılaşmadık. Ben eski madenin varlığını da savcılıkta gördüm."

Mahkeme Başkanı, Yetim'e, "Alarm sistemi olsaydı, bu işçilerin çıkışlara doğru kaçacağı yönünde bilgi var. Neden alarm sistemiyle ilgili uyarıda bulunmadın?" diye sordu.

İş Güvenlik Uzmanı Yetim de, ayda 4 gün denetime geldiğini ve 3-4 saat durduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Gezerken alarm sisteminin olmadığını görmedim. Ben ayda 4 gün geliyorum. Her gelişimde 3-4 saat duruyorum. Alarm sistemi yoktu. Ama acil durum eylem planı vardı. İşçilere,  acil durumlarda, nasıl   ve ne şekilde müdahale edileceği söylendi. Aşağıda (ocakta) acil çıkış levhaları vardı."

"CEZAM VARSA PARAYA ÇEVRİLMESİNİ İSTİYORUM"

Müşteki avukatları, "7 ayda sondaj makinasının alınmasını istiyorsunuz. Sonra kaza meydana geliyor. Hiç vicdanınız sızlamadı mı?" demesi üzerine Yetim, "İş güvenliği uzmanı olarak bizim, işi durdurma yetkimiz yoktur. Ancak işverene önerilerde bulunuyorum. Benim meydana gelen kazayla ilgili hiç bir kusurum yok. Suçsuzum. Beraatimi talep ediyorum, suçum, cezam varsa, paraya çevrilmesini istiyorum" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ermenek Duruşmasına 3.5 Aylık Kızıyla Katılan Madenci Eşi: Babasını Savunmaya Geldi (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement