Erdoğan: "Sayın Putin'e Diyorum, Sen O Makamda Durur Musun?" - Son Dakika
Dünya

Erdoğan: "Sayın Putin'e Diyorum, Sen O Makamda Durur Musun?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’nin DAİŞ’ten petrol aldığı iddialarıyla alakalı olarak, " Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir, ben bu makamda durmam. Ama Sayın Putin’e diyorum: Sen o makamda durur musun? Bu kadar açık bunu konuşuyorum" dedi.

30.11.2015 23:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'nin DAİŞ'ten petrol aldığı iddialarıyla alakalı olarak, " Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir, ben bu makamda durmam. Ama Sayın Putin'e diyorum: Sen o makamda durur musun? Bu kadar açık bunu konuşuyorum" dedi.

Paris'teki BM İklim Değişikliği Zirvesi'ndeki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türk basınına değerlendirmelerde bulundu. Ev sahibi Hollande ile bir görüşmelerinin olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hollande ile yaptığımız görüşmede Türkiye- Fransa ilişkilerini ele aldık. Bunun yanında da ayrıca bölgede meydana gelen gelişmeleri, son Rusya-Türkiye arasındaki gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduk. Zira bu arada biliyorsunuz sayın Hollande'nin bir Moskova ziyareti olmuştu. Bu Moskova ziyaretinden de hareketle bu değerlendirmeyi yaptık" dedi.

"RUSYA'NIN BUNU BİLDİĞİNİ GÖRMEK BENİ MEMNUN ETTİ"

Rus uçağının düşürülmesinden sonra iyi niyetlerini ortaya koyduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha ilk günden Sayın Putin'le görüşme isteğimizi ifade ettik. Ondan sonraki gelişmeler noktasında da biz sadece süreci takip ediyoruz. Rusya tarafından birçok açıklamalar yapılıyor, onları da şu anda izliyoruz. Fakat şu konuyu bütün radar tespitleriyle de kendi önlerine koyduk. Suriye tarafından milliyeti bilinmeyen iki uçağın hava sahamıza doğru gelmesi olayını kendilerine belgelerle anlattık. Onların da bunu bildiklerini görmek beni ayrıca mutlu etti. Çünkü değişik kanallardan bu bilgiler onların eline ulaşmış vaziyette. Hava sahamızda 5 dakika içinde 10 kez Suriye hava sahasındayken uyarılan milliyeti bilinemeyen bu iki uçak bizim hava sahamıza girdikten sonra bunlardan bir tanesi 17 saniye içerisinde tekrar Suriye tarafına geçiyor. Ama ikinci uçak bizi F16'larımız tarafından vuruluyor ve vurulduktan sonra Suriye topraklarına düşüyor. Uçağın içindeki iki pilottan bir tanesi Suriyelilerin eline geçiyor, diğeri ise oradaki Türkmenlerin eline ölü olarak geçiyor. Orada biliyorsunuz birçok örgüt, aşiret vesaire var. Onları da Hatay Valiliğimizin girişimleriyle alıyoruz. Aldıktan sonra da Ankara'ya getirmek suretiyle GATA'da gerekli olan bütün işlemler yapılıyor. Bu sabah da 10.30 gibi Rusya tarafına bu pilot da verilmiş oluyor. Dini şeyleri Ortodoks rahip tarafından yapılıyor, sonra da Ruslara teslim ediliyor. Böylece bu konuyla ilgili işlemi tamamlamış oluyoruz" diye konuştu.

"SAYIN PUTİN'E DİYORUM, SEN O MAKAMDA DURUR MUSUN?"

Bu süreç içerisinde birçok şeyin konuşulduğunu ama kendilerinin sabırla ve teenniyle bu süreci devam ettirmenin gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Erdoğan, "Stratejik ortaklık konumuna gelmiş iki ülkenin böyle duygusallıklarla dolu açıklamalar içerisinde bulunmasının doğru olmadığını defaetle ifade ettik. Hele hele Türkiye'nin DAİŞ'ten petrol alıyormuş gibi yakıştırmayı kabul etmemiz mümkün değil. Bunu da ahlaki bulmadığımızı ifade ettim. Burada çok açık, net bir şey söylüyorum. Böyle bir konuyu konuşmak sadece 'Laf ola beri gele' olmaz. Bunlar iddia, belge ile ortaya sürülür. Eğer böyle bir belge varsa ortaya koysunlar, bu belgeleri görelim. Bizim biliyorsunuz petrol kaynağımız, petrol aldığımız ülke bellidir. Biz Rusya'dan petrol ve doğalgaz alıyoruz. Biz İran'dan alıyoruz, Azerbaycan'dan alıyoruz, Irak'tan alıyoruz, Cezayir'den, Katar'dan, Nijerya'dan, buralardan biz petrol ve doğalgaz alıyoruz. Şu anda DAİŞ terör örgütünden petrol alan kişilerden bir tanesi Rus ve Suriye vatandaşı olduğu Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından söylenmiş olan George Haswani'dir. Bu kişi Suriye rejimine petrol satmaktadır. Bu belli, bunu Amerikan Hazine Bakanlığı da açıkladı. Bu ortada, önce bir defa bunun hesabını versinler. 'İftira at, tutmazsa iz bırakır' bu zaten onların geleneğinde var. İftiralarla böyle şeyler yürümez. Burada çok çok iddialı bir şey de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda bizim milletimizin asaleti şunu gerektirir, ben bu makamda durmam. Ama Sayın Putin'e diyorum, 'Sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bunu bugün buradaki bazı liderlerle de paylaştım. Bilgim dahilinde asla bugüne kadar böyle bir şey bugüne kadar olmamıştır. Biz petrol kaçakçılığı yapanları da enseleriz, gereğini bugüne kadar hep yapmışızdır ve yapmaya da devam ederiz. Biz bugüne kadar hep yasal yollarla çalıştık. 'Nereden petrol alıyoruz, nereden doğalgaz alıyoruz?' bunların hepsi bellidir. Biz terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bunu da herkesin bilmesi lazım" dedi.

"OBAMA İLE AĞIRLIKLI OLARAK BU KONUYU GÖRÜŞECEĞİZ"

Yarınki Obama görüşmesiyle alakalı olarak da Rus uçağının düşürülmesi konusunu ağırlıklı olacağını ifade eden Erdoğan, daha sonra gerekli açıklamaları yapacağını ifade etti.

15 Aralık'taki Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının iptal edilip edilmediğine ilişkin sorulan soruya cevap veren Erdoğan, "O davet üzere olan bir şey değil biliyorsunuz, o bizim mutadımızdır. Ama şu anda taraflardan bir açıklama gelmediği için öyle veya böyle taraflardan bir açıklama yapmak da doğru olmaz. Göreceğiz gelişmeleri, ona göre gerekli açıklamalar yapılır" diye konuştu.

"ETEKLERİNDE NE KADAR TAŞ VARSA DÖKÜLSÜN"

Rusya tarafından uygulanan yaptırımlara Türkiye'nin cevap verip vermeyeceği konusunda sorulan soruya cevap veren Erdoğan, "Biraz sabırlı olalım. Biz duygusal davranmayalım. Bütün bunların hepsini görelim. Eteklerinde ne kadar taş varsa dökülsün. Ondan sonra bizde de varsa birikmiş taşlar, biz de dökmeye başlarız" dedi.

"HAZMEDİLİR BİR ŞEY DEĞİL"

Rusya tarafıyla yeniden görüşüp görüşmeme konusunda bir girişimlerinin olup olmayacağı hakkındaki soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Devlet arasında, milletler arasında böyle uzun uzadıya iplerin koparıldığı şeyler olmaz. Bir iplik bile olsa o bağı tutmaktır, korumaktır. Biz bunu korumaya şu anda gayret ediyoruz. Kopmasını istemiyoruz çünkü bizim farklı bağlarımız var. Rusya tabii bunu nasıl sürdürecek? Onu bilemem. Biz de tabii gelişmelere göre nihai bir karar da vereceğiz. Daha önce de söylediğim gibi Türkiye bir kabile devleti değildir. Şu anda 80 milyon nüfusu olan G20'nin üyesi bir ülkeyiz. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülkenin bize karşı böyle bir şeyi yapması hazmedilebilir bir şey de değildir. Bunların değerlendirmelerini yaptıktan sonra bu konuyla ilgili kararımızı veririz" ifadelerini kullandı. - PARİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Erdoğan: 'Sayın Putin'e Diyorum, Sen O Makamda Durur Musun?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in engellemelerine rağmen 125 bin Filistinli Mescid-i Aksa'da namaz kıldı
    14:09 İsrail'in engellemelerine rağmen 125 bin Filistinli Mescid-i Aksa'da namaz kıldı

    İsrail'in çıkardığı zorluklara ve engellemelere rağmen yaklaşık 125 bin Filistinli, ramazan ayının üçüncü cuma namazını Mescid-i Aksa'da eda etti. İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın çevresini demir bariyerlerle kapatarak bölgede konuşlandırdı. İsrail'in izin vermediği Filistinliler ise uzun kuyruklar oluşturarak Kudüs'e geçebilmek için askeri kontrol noktalarında bekledi.


Advertisement