Erdoğan, Rusya'ya Sert Çıktı: Orada Ne İşiniz Var - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, Rusya'ya Sert Çıktı: Orada Ne İşiniz Var

Bayburt'ta toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, yaşanan uçak kriziyle ilgili Rusya'ya sert çıktı. Erdoğan, "Sizin orada ne işiniz var. Her davete icabet etmek zorunda mısınız?" dedi.

27.11.2015 14:08  Güncelleme: 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayburt'ta toplu açılış töreninde vatandaşlara seslendi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Türk jetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağıyla ilgili, "Bu olaydan önce 2 iki kez yine sınır ihlali yaptılar. Sizin orada ne işiniz var. Neymiş Suriye rejimi davet etmiş. Her davete icabet etmek zorunda mısınız? Orada katil Esed var" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

"Herkese anladığı dilden cevap verildi ve verilmeye devam edecek. Sen belediyenin araçlarıyla hendek kazacaksın. Gereken cevabı aldılar almaya da devam edecek. 1 Kasım'da milletimiz bu ülkenin kaderini bir avuç teröriste bırakmayacağını gösterdi. Türkiye'nin olduğu coğrafya bir anlık tereddüde izin vermiyor. Suriye'nin, Irak'ın durumu ortada.

"İKAZLARA RAĞMEN GELİP GİRDİLER"

Salı günü sabah saatlerinde Hatay'ın güneyinde sınırımızı ihlal eden 2 savaş uçağından biri F16'larımız tarafından düşürüldü. Yapılan tüm ikazlara rağmen 5 dakikada 10 kez yapılan uyarılara rağmen sınırımıza doğru gelmekte olan uçakların kime ait olduğu o anda belli değildi. İkazlara rağmen geldiler, sınırımızdan içeri girdiler.

"BU 3. KEZ SINIR İHLALİYDİ"

Suriye sınırlarımız daha önce de rejimin ve terör örgütlerinin tacizlerime maruz kaldı. 2012'de belirlediğimiz angajman kurallarımızı tüm dünyaya ilan ettik. Rus savaş uçakları daha önce de hava sahamızı ihlal etmişti. Bir tanesi Karadeniz'de 15 dakika kadar oldu. Burada ise bu olaydan önce 3-4 Ekim tarihlerinde yine 2 kez sınır ihlali yapıldı. Bu 3. kez sınır ihlaliydi.

"SAYIN PUTİN'İ ARAYIP DEDİM Kİ..."

Dediler ki, aramızda stratejik işbirliği var, eyvallah. Ama bu sınır ihlaline izin vermez. Bundan önce Sayın Putin'i aradım 'şık değil, çirkin gelişmeler' dedim. G20'de bunları yine kendisiyle konuştuk. 'Bunu misafirlik olarak kabul edin' dediler, ben de 'davetsiz misafirlik olmaz' dedim.

"SİZİN NE İŞİNİZ VAR ORADA?"

Sizin orada ne işiniz var? Neymiş, Suriye rejimi davet etmiş. Şu anda gayrimeşru bir rejim var. Mecbur musunuz? 380 bin insanı öldüren katil Esed var, davetine icabete mecbur musunuz? Destek vermek meşru mu? Türkiye olarak pek çok kanalla hassasiyetlerimizi Rusya'ya ilettik. Kasıtlı mı, yoksa özensizlikle mi olduğunu bilmediğimiz olaya kayıtsız kalamazdık.

"O AÇIKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ"

Yaşanan hadiseden dolayı üzüntülerimizi ilettik. Rusya'nın gösterdiği tepkiyi yine anlayışla karşılamaya çalışıyoruz. Ancak Rusya'nın tutumundan fevkalade rahatsızız. Putin'in Hollande ile yaptığı görüşme ardından yaptığı açıklamalar kabul edilemez. Türkiye kasıtlı olarak Rus savaş uçağını düşürmüş değildir. Bu sınır ihlaline verilen tepkidir. Bu açıklamalarda hedef saptırmak suretiyle, 'Biz DAEŞ'e karşı mücadele ediyoruz' diyen Rus yönetimine şunu söylüyoruz, 'Bayırbucak Türkmenleri'nin olduğu bölge DAEŞ'in olduğu bölge değildir' diyoruz. Şu anda DAEŞ'e karşı mücadele veren Türkiye'dir. Cerablus'ta, ülkemizde verdiğimiz mücadele ortada.

"İDDİANIZI İSPATLAYIN"

Ben Rusya yönetimini şunu söylüyorum, bakınız Türkiye'nin yüzde 99'u Müslümandır, Türkiye'nin İslamlaştırma gayretine ihtiyacı yoktur. Bunu Rusya yönetimine yakıştıramadım. Ben kalkıp da 30 milyon Müslüman'ın yaşadığı Rusya için 'Putin Hirstiyanlaştırma gayreti içinde' diyor muyum? Bunu demeye hakkım var mı? Üç, Türkiye DAEŞ'ten petrol alıyormuş. İddianızı ispatlayın. Tam tersine ABD'nin DAEŞ'in Rusya'ya petrol sattığı belgelendi. Türkiye petrolü Rusya'dan, İran'dan, Azerbaycan'dan, Kuzey Irak'tan, Cezayir ve Katar'dan alıyor. Bize böyle bir iftirayı nasıl atarsın. Biz terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bize bunu iftirayı atanlar müfteridir.

"TAM BİR SAYGISIZLIKTIR"

Nasıl bir ülkede yaşıyoruz ki, anamuhalefet ve bölücü terör örgütünden gücünü alan diğer muhalefet kalkıyor Rusya'nın yanında yer alıyor. Kendi hükümeti, devleti yanında değil, Rusya yanında yer alıyor. Ilımlı muhalifleri muhatap olarak kabul ediyoruz. Esasen tüm dünyada DAEŞ'e karşı en ciddi mücadeleyi biz veriyoruz. Bu örgütün faaliyetlerine karşı her türlü önlemi aldık, alıyoruz. Bizi DAEŞ'le ilişkili göstermeye çalışmak, tam manasıyla saygısızlıktır. Hele hele petrol olayı tam bir saygısızlıktır.

"ORADA OTURUP KONUŞABİLİRİZ"

Sayın Putin Türkiye'ye giden ve petrol taşıyan bir takım tankerlerden bahsediyor. Uluslararası ilişkiler dedikodularla yapılmaz. Şayet Putin'in böyle bir iddiası varsa belgeleriyle ortaya koymak zorundadır. 30 Kasım'da Paris'te biz zirve var. Zannediyorum kendileri de oraya gelecek. Bunları orada da oturup konuşabiliriz. Biz Rus uçağının sınırımızı ihlal ettiğini kanıtlarla tüm dünyaya duyurduk. Rusya'nın da iddialarını bu şekilde ispatlama zorundadır. Yoksa Rusya yalancı konumuna düşecektir. Bizim gönlümüz hiçbir ülkenin bu konuma düşmesine razı gelmez.

"ATEŞLE OYNAMA"

Suriye'de 380 bin cana mal olan devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, ateşle oynamaktır. Ilımlı muhalifleri vurmak, ateşle oynamaktır. Bize olmadık ithamlarda bulunmak, vatandaşlarımıza eziyette bulunmak, ateşle oynamaktır. Yardım TIR'larını vurmak ateşle oynaktadır. Rusya'ya samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz.
Biz Rusya ile olan ilişkilerimiz çok önemsiyoruz. Sayın Putin, Türkiye'nin kendilerini sırtından bıçakladığını söylüyor. Hayır, bu millet hiçbir zaman sırtından bıçaklamamış, göğüs göğüse çarpışmasını bilmiştir. Neticesi ne olursa olsun öyle yaparız. Bu ilişkilerin zarar görmesini istemiyoruz. Suriye sınırımızın ihlali nedeniyle yaşanan mesele kendi mecrasında devam eder, her şey araştırılır. Ama bu mesele üzerinden Türkiye'ye yönelik topyekün iftira kampanyası başlatılması, ilişkilerimizin tehlikeye atılmasını yakıştıramıyorum.

"GELİN BU DURUMA MEYDAN VERMEYELİM"

Bu konuyu Putin'le yüzyüze görüşmeyi isterim. Bu konunun gereksiz şekilde tırmandırılmasından rahatsız olduğumuzu söylemek isterim. Türkiye ile Rusya arasında çok büyük işbirliği potansiyeli var. Bu olayın bu potansiyele zarar vermesini istemiyoruz. Bu durumdan zarar görecek olan ülkelerimizdir. Gelin bu duruma meydan vermeyelim."

Erdoğan, Rusya\'ya Sert Çıktı: Orada Ne İşiniz Var

Son Dakika Güncel Erdoğan, Rusya'ya Sert Çıktı: Orada Ne İşiniz Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (80)

  • Rtr: Helal olsun koca yürekli insan 47 27 Yanıtla
  • Aleviboy: Senin ne isin var orda herseyi sen baslatdin 28 3 Yanıtla
  • yazıklar olsun: Senin ve isitcilerin suriye de ne işin var peki sayın erdoğan ha tabi ya usakligini yaptığın amerikanın BOP projesinde planlar alt üst oldu demi baktın kendin suriye ye giremeyecektin daeşi sokmaya calistiniz bir zamanlar hizbullahi turkiyede doğuya sokmak isteyenler gibi hani nerde abd israil nato ve en önemlisi nerde müslüman ülke kardeşler varmı destek veren bırak bu işleri senin söylediğine ancak koyunlar inanır 19 10 Yanıtla
  • Kurt: Her zaman her kosulda seninleyiz uzun adam 21 8 Yanıtla
  • Selo: Bu adamin azi kapanmiyor 10 18 Yanıtla
  • MEYA FARQİN: Abd nin üslerinizde ne işi varsa rusyanında suriyede o işi var...müttefigini satmıyor...çok fırsatçısınız kardeşim dediginiz kürdleri esadı sırtından bıçakladınız..dost dediginiz ülke ile karşı karşıya geldiniz niçin? Işid için... 14 13 Yanıtla MEYA FARQİN: İnek şaban ne diyon la ahmak.. 0 0
  • ??ATATÜRK??: NERDESİN ATAM DÜNYANIN LİDERE İHTİYACI VAR... 18 9 Yanıtla
  • Cizreli: Hele dur rusya seni pisman etmesse adam degilin.. sayin cumhur baskani senin ulken ates topu kurtleri katlediyorsun rusya saldirsa kurtler ruslara onculuk edecektir ve bende bir kurt olarak tr kim saldirirsa saldirsin o devlete yardim edrrim cunku turk olmaktansa hayvan olmayi tercih ederim.. Her seyin hesabi sorulacak 5 19 Yanıtla haydar: zaten adam değilsin. 2 1
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • KADEM İnovasyonda Kadın Projesi Mezunlar Buluşması Gerçekleştirdi
    14:09 KADEM İnovasyonda Kadın Projesi Mezunlar Buluşması Gerçekleştirdi

    Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından hayata geçirilen İnovasyonda Kadın Projesi kapsamında İstanbul'da mezunlar buluşması düzenlendi. Proje kapsamında eğitim alan ve iş hayatına atılan kadın girişimcilerin katıldığı buluşmada, KADEM Girişimcilik Danışmanı Esra Soylu, projenin büyüyen ve etkisini genişleten bir hikaye olduğunu belirtti. Programda kadın girişimcilerin başarı hikayeleri paylaşıldı ve mentör buluşmaları gerçekleştirildi.

  • Lüleburgaz'da Tır ve Hafif Ticari Araç Çarpıştı: 2 Yaralı
    14:08 Lüleburgaz'da Tır ve Hafif Ticari Araç Çarpıştı: 2 Yaralı

    Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, tır ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulansla Lüleburgaz Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kaza nedeniyle yol bir süre trafiğe kapanırken, araçların kaldırılmasının ardından yol yeniden açıldı.

  • Bakan Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti
    14:08 Bakan Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret ederek 'hayırlı olsun' dileklerini iletti. Bakan Özhaseki, Kayseri için iyi şeyler söyleyeceklerini ve iyi hayaller kuracaklarını belirtti.

  • Balıkesir'de Bahçıvanlık Kursu Tamamlandı
    14:06 Balıkesir'de Bahçıvanlık Kursu Tamamlandı

    Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde düzenlenen 4. Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu tamamlandı. Kursiyerlere törenle belgeleri verildi.

  • İzmit Belediyesi'nde Yeni Dönemin İlk Meclis Toplantısı Gerçekleşti
    14:06 İzmit Belediyesi'nde Yeni Dönemin İlk Meclis Toplantısı Gerçekleşti

    İzmit Belediyesi'nin 2024 yılı nisan ayı meclisi gerçekleşti. Başkan Hürriyet, birleştirici mesajlar vererek 400 bin İzmitliye hizmet etmek için söz verdi.

  • Hakkari Yüksekova'da Yılanlar Sürü Halinde Görüntülendi
    14:05 Hakkari Yüksekova'da Yılanlar Sürü Halinde Görüntülendi

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Yılan Pınarı bölgesinde sıcak havayla birlikte ortaya çıkan yılanlar, kayalıklarda sürü halinde görüntülendi. Vatandaşlar her yıl bu dönemde yılanların sürüler halinde ortaya çıktığını belirtti ve bölgeye ilgi gösteren meraklı insanların olduğunu ifade etti.

  • Konya'da bir adam çocuklarına ait eşyaları saklıyor
    14:05 Konya'da bir adam çocuklarına ait eşyaları saklıyor

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde yaşayan Sabit Kasapoğlu, çocuklarına ait dişleri, göbek bağlarını ve birçok eşyayı saklayarak hatıra olarak muhafaza ediyor. Evde bulunan antika eşyaların yanı sıra, dişler, diş filmleri, saçlar, eski para ve oyuncaklar da koleksiyonun bir parçası. Kasapoğlu, bu eşyaların kendisi ve ailesi için çok değerli olduğunu belirtiyor.

  • Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi
    14:05 Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi

    Adana'da devam eden 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında "Portakallı Lezzetler Yarışması" gerçekleştirildi. Kentin önemli tarım ürünlerinden narenciyenin özel tariflerle buluşturulduğu yarışmada şefler, tatlı-pasta, soğuk-sıcak yemekler ve yöresel Adana mutfağı kategorilerinde mücadele etti. Dereceye giren şeflere ödül verilirken, etkinlikte Adana'nın öne çıkan 35 yöresel yiyeceği sergilendi.


Advertisement