Erdoğan'ın Mesajına Ermenilerden İlk Tepki - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'ın Mesajına Ermenilerden İlk Tepki

Başbakan'ın Ermeni tehcirinin yıldönümü sebebiyle yaptığı açıklamaya Ermeniler, "Eksiklikleri olmasına rağmen oldukça önemli." dedi.

23.04.2014 19:32  Güncelleme: 21:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeni tehcirinin yıldönümü olan 24 Nisan'dan önce yaptığı sürpriz açıklama Ermeni aydınları tarafından "eksiklikleri olmasına rağmen oldukça önemli" olarak değerlendirildi.

AGOS GAZETESİNDE DİKKAT ÇEKEN HABER

Bu arada Ermeni cemaatine yönelik yayın yapan Agos gazetesinin son sayısında da "Diaspora'dan mektubun var Türkiye" başlığıyla yayınlanan haberde Ermenistanlı yönetmen Eric Naziran'ın "24 Nisan'ı birlikte anma" çağrısı yapıldı. Mektupta "Siz katılmadan ve bugünü tanımadan, bizler toplum olarak iyileşemeyiz." denildi.

DİASPORADAN TÜRKİYE TOPLUMUNA "BARIŞ" MESAJI

Vatan'ın haberine göre; Başbakan Erdoğan’dan 24 Nisan mesajı, Agos gazetesinin internet sitesinde yorumsuz yer aldı. Sitede Agos'un son sayısında "Diaspora'dan mektubun var Türkiye" başlıklı haberde, Ermenistanlı yönetmen Eric Nazarian'ın Türkiye toplumuna yönelik kaleme aldığı mektubun yer alması dikkat çekti. Nazarian'ın mektubunda "Türkiye toplumuna 'Bu anma günü size de ait' demek istiyorum. Siz katılmadan ve bugünü tanımadan, bizler toplum olarak iyileşemeyiz. Toplum olarak iyileşmek mümkün mü? Anlamlı diyaloglarla, bu korkunç trajedinin yarattığı kısa ve uzun vadeli sonuçları kabullenerek geçmişle ve soykırımla açık bir şekilde yüzleşerek. Bugün, hakkaniyetli Türklerin anısına ve onların kurtardığı hayatlara da ait. 24 Nisan, dünya genelindeki Ermeniler için bir anma ve düşünme günü. Bugün, yeni fikirler ortaya atan, kültürümüze etki etmiş, meşhur yazar, sanatçı, entelektüellerin susturulduğu gün. Kalemler kılıçlarla kesildi. Lakin barış için kullanılan kalemler yeniden doğrulacak ve aynı Hrant Dink’in bizlere öğrettiği gibi barış ve adalet adına gerçeği haykıracak" ifadelerine yer verildi. 
 
"RESMİ DURUŞU BERHAVA EDEN AÇIKLAMA"
 
Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden HDP MYK üyesi Garo Paylan, açıklamayı "Devletin resmi duruşunu berhava eden bir açıklama" olarak değerlendirdi. Açıklamadaki en önemli ifadenin "torunlarına taziye dilemesi" olduğunu ifade eden Paylan şunları söyledi: "Ancak sanki bunu başka bir devlet yapmış gibi açıklıyor. Osmanlı dönemine gönderme yapıyor. Oysa bu olayı Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran zihniyet yaptı. Şu anda da Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin başbakanı. Daha devletin sorumluluğunu anlatan ve onaran bir dil kullanmasını beklerdim. Tabii ki şu anda olamayacak bişey ama açıklamayı okuduğumda devletin sorumluluğuna herhangi bir şekilde gönderme yapmıyor. Ermeni soykırımı devlet kararı ile oldu. Osmanlı Devleti vatandaşlarına gönderme yaparken Türkiye Cumhuriyeti devletini azade tutan bir açıklama olarak değerlendiriyorum. İşin tarihçilere bırakması da açıklamanın en sorunlu kısmı. Çünkü bu benim dedemin hikayesi. Hukuki sorunlardan bahsedilmesini de açıklamanın daha soğuk, donuk olan kısmı olarak değerlendiriyorum" diye konuştu. 
 
"ERMENİSTAN BU METNİ KABUL EDER AMA DİASPORA TATMİN OLMAZ"
 
Ermenistan-Türkiye ilişkileri üzerine çalışmaları olan gazeteci-yazar Aris Nalcı da Başbakan'ın açıklamasının Türkiye tarihinde bir ilk olması nedeniyle önemli olduğunu belirterek "Bugüne kadar hiçbir Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı Ermeni halkına taziyelerini sunmamıştı. Profesyonelce hazırlamış bir metin. Cümlelerinde sorunlar olsa da açıklamaya imzasını atan Başbakan olunca büyük bir önem kazanıyor. Ermenistan'ın daha kolay kabul edebileceği bir metin ama Diaspora bu metinle tatmin olmayacaktır. 2015 öncesinde atılan bu adım 'ortak acı' tanımını tekrar gündeme getiriyor. Ortak acı tanımında ne kadar samimi olunduğunu önümüzdeki günler gösterecektir. Başbakan'ın bu taziyesinin sadece 2015'e 1 yıl kalmasıyla ilgili bir siyasi sömürü olmamasını ümid ediyorum" dedi.
 
"ÜZÜNTÜ BEYANI KIYMETLİ, İYİ BİR NOKTADAYIZ"
 
Gazeteci Hayko Bağdat açıklamaya ilişkin olarak birçok değerlendirmenin yapıalbileceğini ancak kendisinin bu üzüntü beyanını kıymetli bulduğunu söyledi. Bağdat şöyle konuştu: "İlk okuduğumda biz ısrarca şunu söylemeye çalışıyoruz: Biz kasabanın sırrı ile yaşıyoruz. Yok edilmiş bir halkın hatırasıyla yaşıyoruz. Kaybettiğimiz değerlerler için, usulüne uygun bir cenaze töreni yapmak istiyoruz. Reel siyaset soğuk bir iş. Açıklamanın kodları ile ilgili çok şey söyleyebilirim ama bunu bugün söylemek istemiyorum. Çünkü ilk defa bu noktaya geldik. Ben ölmüşlere rahmet dileyen, Fatiha okuyan birini duyduğumda 'amin' diyorum. 100 yıl süren acıdan sonra normalleşme için şanstır bu açıklama. Öldürülmüş insanlara, siyasi erkin en tepesinden gelen üzüntü beyanını kıymetli adlediyorum. Bundan sonrasında bu söylemi geliştirmek durumundayız. İyi bir noktadayız." şeklinde konuştu.

Erdoğan\'ın Mesajına Ermenilerden İlk Tepki
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan'ın Mesajına Ermenilerden İlk Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • ERT: Ermeni soykırımı hiç bir Türk Kabul etmez böyle biri şey yok... 42 5 Yanıtla
  • sülo: sayın basbakan tayıb erdogan galıba hrıstıyan terörıst devlet adlı kıtabı okumamıs galıba bırde okıtabı yazan amerıkalı yazar savcının nasıl ermenılerce tehdıt edıldıgını gerceklerı soledıgı için baskı altında kaldıgını ve şahıbelı bır sekılde öldugunu veya öldürüldügünü bilmiyor galıba eger kı bır amerıkalı savcı bunların yaptıgını kayıtlarıyla ciltlerce yazıp dıle getiriyor ve bu ugurda canını verıyorsa bunu bızler bızlerı yönetenler bilmiyorsa yazıklar olsun vesselam 19 5 Yanıtla
  • Zaza slm verdi laza: Dik dur eğilme dedikçe sen iki büklüm oluyorsun böyle gidersen toprağı öpücen ... 14 7 Yanıtla
  • gurse lkavak: kardes turkiyenin babasi akp tayip erdogndir bunu herkes artik kabullensin baska yok. 4 17 Yanıtla
  • MURAT: BU OLMADI, HİÇ OLMADI, BAŞBAKAN NERDEYSE ERMENİLERDEN ÖZÜR DİLEYECEK HERHALDE BUNUN ZEMİNİNİ HAZIRLIYOR. TÜRK DİPLOMATLARININ KATLEDİŞİNİ, HOCALI KATLİAMINI VE ERMENİLERİN RUSLARLA BERABER OLUP DOGU ANADOLUDA VE AZERBAYCANDA YAPTIGI KATLİAMLARI UNUTMADIK UNUTTURMAYACAGIZ. BAŞBAKANIN BUNLARIDA HATIRLAMASINI İSTİYORUZ. 17 0 Yanıtla
  • Sabuncu: Dedem 115 yasinda oldu. Ömrü hep savasta gecmis. Afyonda Ermenilere esir dusmus .Ermeniler yasli , cocuk, hamile demeyip onlari bir camiye toplamis , ve caminin icine odun doldurup , tam yakacaklarken Ataturk gelip onlari kurtarmis.Durum böyle iken nasil olurda Turkler Ermenileri katletti diye söylenir.Kendim de ortaokul ve lise de okurken tarih kitaplarinda Ermenilerin cok Turk vatandasini oldurdugunu okudum.Nasil olurda bu simdi Tersine döner. 12 4 Yanıtla
  • e bebeğim: Bu ülkede bir Müslüman olmak birde Türk olmak zulüm zaten BB bu taziyeyle soykırımıda tanımış oldu uyuyun bakalım uyuyun ve Nilüferin o eski bir şarkısını söylemeye devam edin e bebeğim eeee eee 15 1 Yanıtla
  • HAİNDEN DOST OLMAZ: EY TÜRK VE MÜSLÜMAN ÜMMETİ..! KİM BU ERMENİLERE DESTEK VERİYORSA BİLİN Kİ... DESTEK VERENLER TÜRK VE MÜSLÜMAN DEĞİLDİR. KENDİLERİNİ TÜRK GİBİ GÖSTERENLERİN GERÇEKTE TÜRK OLMADIĞINI HERKES GÖRMELİ VE BİLMELİDİR. TÜRK MİLLETİ, KENDİSİNİ SIRTINDAN VURUP, DÜŞMANLA İŞBİRLİĞİ YAPAN HAİNLERİ UNUTMAZ, HOCAALİ KATLİAMINI UNUTMAZ, HAİNDEN DOST OLMAZ, UYANIN... 12 4 Yanıtla
  • LÜTFEN..! HERKES OKUSUN: Bunlar, insaniyetten anlamaz, dün agos gazetesi genel yayın yönetmeni televizyona çıkıp 'yani amasyadan techir edilen ermenilerin amasyada ki bahçelerdeki elmada torunlarının hakkı yok mu? ' diyor. Tazminatın arkasından toprak talebi gelecek, yahu..uyanın..! önce kocaali katliamının hesabını versin ermeniler, sanki biz muhtacız gibi biz özür dileyeceğiz öyle mi? AKREBİN DOSTLUĞU OLMAZ, KENDİSİNE YAKLAŞAN HERŞEYE SALDIRIR, AYRICA; Onlarda (Ermenilerde bu kuyruk acısı varken, bizde de bu evlat acısı varken biz dost olamayız... HERKES UYANIK VE AKILLI OLUP, BUNLARA İNSANİYETLİK ADINA DAHİ OLSA PRİM VERMEK TÜRK DÜNYASINA ZARARDIR. 13 0 Yanıtla
  • azapay: bu kadar türk düşmanı bir başbakannımı var dedelerinden öür dilemiştir 11 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden kardeşine silahla saldırdı
    18:52 Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden kardeşine silahla saldırdı

    Elazığ'ın merkeze bağlı yukarı İçme köyünde, alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir kişi, kardeşini silahla vurarak yaraladı. Olayın ardından sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralı kardeş hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise jandarmaya teslim oldu. Olayla ilgili inceleme devam ediyor.

  • Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    18:52 Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Çanakkale'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ilde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılmasına yönelik Seçim Güvenliği Toplantısı, Vali İlhami Aktaş başkanlığında yapıldı. Toplantıda, seçim sürecinde herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek için alınan tedbirler ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

  • Diyarbakır'da Balık Avı Sırasında Boğulma Tehlikesi Geçiren Şahıs Kurtarıldı
    18:52 Diyarbakır'da Balık Avı Sırasında Boğulma Tehlikesi Geçiren Şahıs Kurtarıldı

    Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde balık avlamak isterken kullandığı serpme ağı boynuna dolanan bir şahıs suya düştü. Şahsın arkadaşları tarafından kurtarıldığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Olay, dün Kocaköy ilçesindeki Ambar Çayı'nda meydana geldi. Askeri K. isimli şahıs, balık tutmak için attığı serpme ağına takılarak boğulma tehlikesi geçirdi. Şans eseri arkadaşları tarafından çaydan çıkarılan Askeri K., kurtarıldı. O anlar ise cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi
    18:49 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi

    2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi. Forum, Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak düzenlendi. Forumun amacı, modern İpek Yolu'nun ve uluslararası bağlantıların rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve uluslararası bir takipçi kitlesine hitap etmektir. Malezya Başbakan Yardımcısı Fadıllah Yusuf, forumda yaptığı açılış konuşmasında ikili ilişkileri derinleştirme çağrısında bulundu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Malezya-Çin işbirliğinin merkezinde yer aldığını vurguladı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altının ons fiyatı 2.233 dolar olarak belirlendi. TCMB'nin dolar efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:49 İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Zorlu, Bilecik Belediyesi'nde Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya ile görüştü ve Atatürk Parkı'nda vatandaşlarla sohbet etti. İYİ Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Göksel Aydın ve diğer adaylara destek isteyen Zorlu, gazetecilere 81 ilde kendi adaylarıyla seçimlere gireceklerini söyledi.


Advertisement