Erdoğan: Başkanlık Sistemi AK Parti'nin Seçim Bildirgesinde Yer Alacak - Son Dakika
Dünya

Erdoğan: Başkanlık Sistemi AK Parti'nin Seçim Bildirgesinde Yer Alacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sisteminin AK Parti'nin seçim bildirgesinde yer alacağını, Davutoğlu'nun da bununla ilgili bir yazı yazdığını, kendisinin de bizzat okuduğunu söyledi.

30.03.2015 10:19  Güncelleme: 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmaları ve hükümetin seçim bildirgesi konusunda da, "Biz geçen hafta Başbakan ile bunları konuştuk. O da bizzat kaleme aldığı oradaki sisteme yönelik anlayışını baya da detaylı ele almış. Ben de bizzat orada kendim de okudum. Kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Ve öyle zannediyorum ki bu çerçevede kendileri seçim bildirgesinin içerisine başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini yansıtacaklar." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

İRAN'A SERT TEPKİ

* İran'ın yemen'deki varlığıyla ilgili çeşitli açıklamalarınız oldu. İran'dan da buna tepki geldi. Ziyaretinizi ertelemeniz gerektiğini söyleyenler oldu. Ancak İran dışişleri böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Değişiklik var mı?

"Tabii bizim Yemen konusuyla alakalı yaptığımız açıklama biliyorsunuz Yemen'in toprak bütünlüğüne olan saygı sebebiyle, bunun korunması, gerek içeride gerekse dışarda yapılan bu müdahalelerin doğru olmadığı hususundadır. Bunu yapanların Yemen'den çekilmesinin gerektiğini ısrarla ifade ettik. Bu konuyla ilgili olarak tabi İran'dan iki farklı ses çıktı. Birincisi parlamentoda bir komisyon başkan yardımcısı veya herhangi birisi bilemiyorum. Ki bunlar benim muhatabım değil. Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz. Biz programımızı aynen koruyoruz ama Yemen'i de izliyoruz. Yemen'deki gelişmeler bizim için çok çok önemli. Her türlü kararı verecek adımlar olabilir. Ama değişiklik şimdilik söz konusu değil."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

* Başkanlık sisteminde hükümetin seçim bildirgesine girdiği söyleniyor. Ancak Başbakan yardımcısının da bir açıklaması oldu. Alaturka mı alafranga mı olacak, bunu da görmek lazım dedi. Acaba sizin kast ettiğiniz modelin…

"Kim bu açıklamayı yaptı bilemiyorum."

* Bülent Arınç'ın açıklaması oldu. Uyumu konusunda bir açıklamanız var mı?

"Ben başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarımı başbakanlığımın ilk anlarından itibaren değil ta büyükşehir belediye başkanlığımdan itibaren gündemde tutmuş bir insanım. Hep şu örneği vermişimdir. Dünyanın neresinde başkanlık sistemi uygulanıyorsa, yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa, adeta biz bir arı maharetiyle hepsinden faydalı olanları alırız. Ondan sonra da kendi sistemimizi ortaya koyarım demişimdir. Bu konuyla ilgili olarak son dönemlerde biz kendi sistemimizi kurma iradesine de kabiliyetine de sahip bir ülkeyiz. Biz devletçik, kabile devleti değiliz. Güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Osmanlı ile bu bir zirve yapmıştır. Şunu çok açık net söylemek durumundayım."

"BAŞBAKAN YAZDI, BEN DE BİZZAT OKUDUM"

"Biz geçen hafta Başbakan ile bunları konuştuk. O da bizzat kaleme aldığı oradaki sisteme yönelik anlayışını baya da detaylı ele almış. Ben de bizzat orada kendim de okudum. Kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Ve öyle zannediyorum ki bu çerçevede kendileri seçim bildirgesinin içerisine başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini yansıtacaklar. Böylece hükümetimizin iktidar partisinin başkanlık sistemine yönelik anlayışı nedir bu orada yer alacaktır."

"Tabi ki bu yerli olacaktır. Ama yerli olurken dünyadaki sistemlerden istifade edemezsiniz diye bir şey var mı? Pratiğini en iyi yapan ülkeler hangileriyse, kişi başına milli gelirin 40-50-60 bin olan ülkelerin sistemini daha farklı şekilde ele almamız gerekiyor. Biz bizden geridekilere bakamayız. Bizden ilerde olanlara bakacağız ve şu anda uluslararası kuruluşları bir kenara koyarsak, G-20'nin içinde, 10 tane ülke başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Manidardır, bunlar en önde olan ülkeler. Herhalde bunlar bu işin faydasını gördükleri için bu sistemi uygulamada tuttular. Şu anda bu sistemle yönetiliyorlar. Biz kendimize inanalım, kendi sistemimizi rahatlıkla kurabilecek kabiliyette olduğumuzu bilelim."

OBAMA İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Bundan 4 gün önce Obama ile telefon görüşmesi yaptınız. Görüşmeyle ilgili notlar da geldi. Suriye konusunda ayrıntı alabilir miyiz?

"Sayın Obama ile detaylı konuştuk. Bundan sonraki sürece yönelik atılabilecek adımlar. Biliyorsunuz eğit-donat konusunda zaten anlaşmalar taraflarca imzalandı. Şimdi bundan sonra bizim eğit donat noktasındaki hazırlıklarımızı zaten bu işi yürüten heyetler kontrol ediyor, görüyorlar. Eğit-donat çalışmasıyla birlikte ikinci aşamada tabi bizim ısrarla üzerinde durduğumuz konu o da uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge meselesidir. O da görüşülmeye devam ediliyor."

Erdoğan: Başkanlık Sistemi AK Parti\'nin Seçim Bildirgesinde Yer Alacak
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Erdoğan: Başkanlık Sistemi AK Parti'nin Seçim Bildirgesinde Yer Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (48)

  • JOH : İNADİNİZA AK PARTİ ULAN ! 6 31 Yanıtla
  • 1453 kartalları: DÜNYAYA BİR DAHİ [RECEP TAYYIP ERDOĞAN ] GELDİGİNDE ŞU IŞARETTEN BİLİRSİNİZ. . . . BÜTÜN HAİNLER VE CAHILLER ONA KARŞI BİRLEŞMİŞSE 7 29 Yanıtla
  • 1453 kartalları: TAYYIP DÜŞMANLARI. . . . 1) HAMUR MESELESI YAPAN RUM ERMENI SÖZDE KEMALIST FAİZ LOBİSİ 4 27 Yanıtla
  • erdem sabri: yahu sen kendini ne sanıyorsun, herkese her şeye karışıyorsun senin tahsilin uzmanlığın ne, haspelkader dini istismar ederek cahil milleti din ile kandırarak o hiç layık olmadığın , yakışmadığın mevkiye çıkmış yetim hakkı yemiş, 7 sülaleni yandaşlarını trilyoner etmiş , çocuklarını gemiler , vakıflar, sahibi yapmış bir haramzadesin, akara makara diyen, 700 000 tl lik kol saati alan, kasalar dolusu döviz çalan, ayakkabı kutularında trilyonlar götüren bakanların hamisisin bırak artık bu hırsı bu nefreti böldün milleti, ülkeyi, korkunun ecele faydası yok başkan olmak için yırtınıyorsun ama ne yapsan hesap günü yakın kaçamayacaksın başkan olmak bir yana o koltukta bile süren dolana kadar oturamayacaksın 22 6 Yanıtla
  • Eski bir akp'li: O'muhatabın değil bu'muhatabın değil kim senin muhatabın? Sıfır sorunla geldin, sıfır komşu! Anlaşılan sen yönünü çoktan çizmişsin! "ABD-israil-pkk" 7 Temmuz bu ittifak'tan kurtulmanın yegane yolu. 24 3 Yanıtla
  • KEMO: BUGÜN ORTADOĞUNU ÜÇ KRİTİK ÜLKESİNDE BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ KALDIRMAK ZORUNDA KALDIK, SURİYE, IRAK, MISIR. . . ŞİMDİ BU KAFAYLA BUNLARA İRAN DA KATILACAK. . BU ÜLKEYİ UÇURUMA SÜRÜKLÜYORLAR. . 24 0 Yanıtla
  • realite: İkinci evinizde okumadan evrak imzalıyordunuz. Kurumları medyayı acem uşaklarına teslim ettiniz. Onlara operasyon ne zaman geliyor? 11 13 Yanıtla
  • ALOS: YAKALADIĞIN KAÇAK İMAMLARA NE KADAR ZAM VERMİŞTİN İKTİDARA GELİR GELMEZ 10 13 Yanıtla
  • 1453 kartalları: TAYYIP DÜŞMANLARI. . . 3) TEKNOLOJI YE YENİK DÜŞEN MÜCADELESI SIYASAL OLMAK ZORUNDA KALAN BÖLÜCÜLER 2 20 Yanıtla
  • ALİ: OYLAR SAADET PARTİSİNE 12 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

  • Erdoğan'dan İsrail'in İran misillemesine ilk yorum
    14:10 Erdoğan'dan İsrail'in İran misillemesine ilk yorum

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail-İran arasındaki gerilimle ilgili açıklamada bulundu. Erdoğan "İki taraf da farklı şeyler söylüyor, konuyla ilgili akla ziyan olmayan bir açıklama da yok, sahiplenme de yok" ifadelerini kullandı.


Advertisement