Erdoğan-Berzins Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Berzins Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) "Yarım asırlık bir geçmişe dayanan AB ile ilişkilerimiz çok yönlü fakat kötüdür.

23.10.2014 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yarım asırlık bir geçmişe dayanan AB ile ilişkilerimiz çok yönlü fakat kötüdür. AB'ye üyelik hedefimiz bizim için stratejik bir tercihtir. Türkiye'nin üyeliği AB'ye stratejik, jeopolitik, ekonomik, kültürel ve sosyal boyutlarda artı değer katacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı ikametgahında ortak basın toplantısı düzenledi.

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins'e, kendisine ve heyetine gösterilen yakın ilgi için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Erdoğan, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2013'te Letonya'yı ziyaret ettiğini, Berzins'in de Nisan 2014'te Türkiye'ye geldiğini, karşılıklı üst düzey temasların ardından gerçekleşen bu resmi ziyaretin de ilişkilerin ulaştığı noktayı göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Letonya'yı 1925'te tanıdığını ve karşılıklı diplomatik ilişkilerin kurulduğunu kaydeden Erdoğan, "Tarih boyunca bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadele etmiş olan Letonya'nın bu mücadelesini gönülden desteklemiş bir ülkeyiz" dedi. Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasının ardından Letonya ile yeniden diplomatik ilişki kurulduğuna işaret eden Erdoğan, 1994'te imzalanan dostluk ve işbirliği anlaşmasının da iki ülke ilişkilerinin güçlü bir temele oturmasını sağladığını belirtti.

"Letonya ile ortak evrensel, insani ve demokratik değerler temelinde kurduğumuz ilişkiler her geçen gün daha da gelişiyor" ifadesini kullanan Erdoğan, bu kapsamda Letonya'nın uluslararası sistemdeki haklı yerini alması konusunda gayretlerini, Türkiye'nin daima desteklediğini vurguladı.

Letonya'nın NATO üyeliğine destek veren ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine dikkati çeken Erdoğan, 2006 yılında NATO'nun "Baltık Hava Polisliği" misyonu çerçevesinde bölgenin hava sahasının korunmasına fiilen katkı sağladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Berzins ve beraberindeki heyet üyeleriyle gerçekleştirilen görüşmelerde ikili ilişkiler çerçevesinde  gelecekte neler yapılabileceğinin ele alındığını aktaran Erdoğan, ziyaretinde kendisine eşlik eden bakanların da mevkidaşlarıyla görüşeceklerini dile getirdi.

Bu görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda ileriye taşınması yönünde atılabilecek adımların ayrıntılarının görüşüleceğini kaydeden Erdoğan, "İki müttefik ülke olarak bölgemizdeki önemli gelişmeler ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

-Ticaret hacmi 2013'te 324 milyon dolar

Letonya'nın 2015'in ilk 6 aylık döneminde AB dönem başkanlığını yürüteceğini hatırlatan Erdoğan, bu kapsamda Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki gidişatına yönelik görüşlerini Berzins ile paylaştığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Letonya'nın AB ile müzakerelerimizde ülkemize verdiği destekten ötürü Sayın Cumhurbaşkanı'na bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Yarım asırlık bir geçmişe dayanan AB ile ilişkilerimiz çok yönlü fakat kötüdür. AB'ye üyelik hedefimiz bizim için stratejik bir tercihtir. Türkiye'nin üyeliği AB'ye stratejik, jeopolitik, ekonomik, kültürel ve sosyal boyutlarda artı değer katacaktır" değerlendirmelerinde bulundu.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmeye devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, Türkiye ile Letonya arasındaki ticaret hacminin 2013'te 324 milyon dolar düzeyine yükseldiğini bildirdi.

Erdoğan, görüşmelerde ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da ileri taşınmasına yönelik fırsatların değerlendirilmesine karar verdiklerini belirtti.

Bilimsel alandaki işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla heyetinde üniversite temsilcilerinin de yer aldığını, üniversiteler arasında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda da mutabık kaldıklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye-Letonya İş Forumu'nda da iş dünyasından temsilcilerle bir araya geleceklerini kaydetti.

Letonya'dan Türkiye'ye 2013 yılında  55 bin turist geldiğine işaret eden Erdoğan, 2014'te bu sayının artacağını ümit ettiğini belirtti.

-Tarım ve sağlık alanında işbirliği

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Letonya Cumhurbaşkanı Berzins huzurunda iki anlaşma imzalandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Letonya Tarım Bakanı Janis Duklavs, iki ülke tarım bakanlıkları arasında tarım alanında teknik, bilimsel ve ekonomik işbirliği öngören protokole imza attı. Sağlık Bakanlığı ile Letonya Sağlık Bakanlığı arasındaki niyet mektubuna da Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş ve Letonya Devlet Sekreteri Rinald Mudzinc imza koydu.

- Riga

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Berzins Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement