Erdoğan, AK Saray'ın İlk Konuğu Papa'yı Dakikalarca Kapıda Bekledi - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, AK Saray'ın İlk Konuğu Papa'yı Dakikalarca Kapıda Bekledi

Haftalardır beklenen Papa Francesco Türkiye'de. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ak Saray'ın ilk yabancı konuğu olan Papa'yı dakikalarca ayakta bekleyerek karşıladı.

28.11.2014 14:52  Güncelleme: 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco Türkiye'ye geldi. Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa'nın bir sonraki durağı ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Francesco'yu karşılamak üzere Saray'ın önüne çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda konuk edilen ilk devlet başkanı olurken, tören kıtasını da Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı.

PAPA'NIN GELİŞİ UZAYINCA ERDOĞAN AYAKTA KALDI

TÖREN ALANINA İNDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'yı karşılamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan saat 14.30'da çıkarak turkuaz halıların serildiği tören alanına geçti.

Erdoğan, karşılamada yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı "Hoşgeldiniz" diyerek ellerini sıktı.

"Merhaba asker, nasılsınız" diyerek tören kıtasını ve sancağı selamlayan Erdoğan, bir süre Papa Francesco'nun yerleşkeye gelişini bekledi. Ancak Francesco'nun gelişi uzun sürünce, Erdoğan dakikalarca ayakta beklemek zorunda kaldı.

Erdoğan, Papa Franceco'nun aracının görülmesinden sonra karşılama alanına geçti ve Papa ile tokaşıp askerleri selamlayarak içeri giriş yaptı.

PAPA'NIN GELİŞİNDEN NOTLAR

Papa Francesco ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya Havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak, saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu. Papa Francesco'yu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Yaveri Deniz Yarbay Noyan Özçelik ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu apronda uçağın merdivenlerinde karşıladı.

PAPA'NIN ÇEVİRMENİ OYUNCU SERRA YILMAZ

Papa'yı havalimanında karşılayanlar arasında, Türkiye ziyareti boyunca çevirmenliğini yapacak olan oyuncu Serra Yılmaz da yer aldı. Yılmaz, Erdoğan'ın 2005 yılında Başbakan olarak İtalya'ya yaptığı ziyarette ve bir önceki papa olan 16'ncı Benedikt'in 2006'daki Türkiye ziyaretinde de tercümanlık yapmıştı. Yılmaz, oyunculuğun yanı sıra yaklaşık 30 yıldır Fransızca ve İtalyanca çevirmenlik yapıyor.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Papa'nın konvoyunun geçeceği yol güzergahlarında üst düzey güvenlik tedbirleri alındı. Üst geçitlerde polisler bulunurken, polis helikopterleriyle de havadan denetim yapıldı.

PAPA'NIN YANINDA İSTEDİĞİ SÜRPRİZ BDP'Lİ

Papa, İstanbul'daki etkinliklerine, bir süre önce kendisini Vatikan'da ziyaret eden Kırklar Meclisi üyesi, Diyarbakır Sur İlçesi Belediye eski Başkanı Abdullah Demirbaş'ı da davet etti. Davetin kendisini memnun ettiğini belirten Demirbaş, "Kendisini tekrar Diyarbakır'a davet edeceğim. Ayrıca, bölgemizdeki durumla ilgili kendisine bir mektup vereceğim" dedi.

İLK AÇIKLAMA UÇAKTA

Uçakta DHA muhabiri Esma Çakır'ın da aralarında bulunduğu gazetecilere konuşan Papa Francesco, "Günaydın. Bu seyahatte bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Yaptığınız işi destekliyorum. Yaptığınız hizmetle, tüm dini ve insani aktiviteleri dünyaya ulaştırıyorsunuz. Çünkü Türkiye şu anda sınırındaki çok sayıda mülteciye yardım ediyor. Bu hizmetinizden dolayı size teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Papa ayrıca Türkiye'den dönüş yolunda uçakta basın toplantısı yapmak üzere tekrar gazetecilerle bir araya geleceğini belirterek, "Çok teşekkürler. İyi konaklamalar diliyorum size" diye sözlerini noktaladı.

İLK DURAK ANITKABİR

Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa Francesco, mesafe uzun olduğu için Aslanlı Yol'dan yürümeden Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı. Papa Anıtkabir'e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce "Pope Francis" yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek, yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti.

Saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Papa, özel deftere duygularını yazıp imzaladı. Papa Françesko, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

"Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur."

PAPA AK SARAY'DA

Papa Francesco'nun Anıtkabir'den sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Papa'yı Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray'ın kapısında karşıladı. Karşılama töreninde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da bulundu. Atlı birlikler, Papa'nın aracına Saray'ın girişine kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco'yu aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francesco, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.

PAPA'DAN TÜRKÇE SELAM

Papa Francesco, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Francesco Saray'ın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Francesco daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.

RESMİ KARŞILAMADA YENİ DÜZEN

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Francesco için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.

BASINDAN YOĞUN İLGİ

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndaki tebrik töreninin ardından ilk kez basın mensuplarını ağırladı. Papa Francesco'nun ziyareti nedeniyle çok sayıda Türk ve yabancı basın mensubu, erken saatlerde Saray'a geldi. Tören alanında kendilerine ayrılan bölümde yerlerini alan gazeteciler, daha sonra basın toplantısı salonuna alındı. Yerleşkenin 1 no'lu kapısında basın mensupları için ayrılan bölüm de ilk kez kullanıldı.

Görüşmenin ardından Papa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerden soru almayacak ancak kısa bir basın açıklaması yapacak.

Papa sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek ve ikili ortak basın toplantısı düzenleyecek.



Erdoğan, AK Saray\'ın İlk Konuğu Papa\'yı Dakikalarca Kapıda Bekledi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan, AK Saray'ın İlk Konuğu Papa'yı Dakikalarca Kapıda Bekledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • by meçhul: bu dünyada bir islam alimi ALLAH yolunda bir dindar kalmadıda papayımı çağırdınız 48 8 Yanıtla
  • AKİF: BABASINI KARŞILAMIŞ İÇERİDE DE ELİNİ ÖPÜP EYTEĞİNE DİZ ÇÖKMÜŞTÜR, AKSARAYI KUTSAMAYA GELMİŞ PAPA, YAZIKLAR OLSUN HEP, İNZE 31 10 Yanıtla
  • Kutsiyetpenahları: 10 dakika bekledi, sevabı büyük yazılmıştır. . . 31 7 Yanıtla
  • sevgili: O saray hani milletindi. Ben papanın davet edilmesini istememiştim. . . 31 6 Yanıtla
  • PAPACIIIM: Gözü yollarda dünya liderimizin, Kutsiyetpenahları Papa Fransuva yı bekliyor :) Aksarayın ilk konuğu olmasıda çok anlamlı , duygulandım :) 24 9 Yanıtla
  • yurtsever: Rte nin özlem çağrısı yaptığı demekki papaymış. nasıl anlamadık. . . 30 2 Yanıtla
  • Ertugrul: Aslına bakarsan mesele Papa değil, Fetullah Güleni yerden yere vuran sen değilmiydin Ey! Erdoğan, Efendisi Papadır diyen sen değilmiydin, Gözü dönmüş cani, peygamber müsvettesi, mezarlık soyguncusu diyen sen değilmiydin ey Erdoğan ! Diyanet işleri Başkanının ve dini liderlerin biraraya gelmesini anlarım ama seni anlayamıyorum Ey Erdoğan. . Kutsiyetpenahları Papa Fransuva başlıklı mektubunda Papayı davet edişini ve ilk konuk oluşunu anlayamıyorum Ey Erdoğan ! 21 7 Yanıtla
  • deniz: ''İlk konuğu PAPA'' Allah Allah hayırlı olsuna gelmiş zaaar 17 8 Yanıtla
  • ebubekir: HERKESİN DİNİ KENDİNE, , SEVMİYORSANIZDA ADAMA SAYGI DUYUN, , 8 16 Yanıtla
  • hasan: bi sandalye vereydiniz garibe 20 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement