Erdemli Utiyo'da Su Sorunları Paneli - Son Dakika
Yerel

Erdemli Utiyo'da Su Sorunları Paneli

MERSİN (AA) – Mersin Üniversitesi Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu (UTİYO) Müdürlüğü tarafından "Dünya, Ortadoğu, Türkiye ve Mersin'de Su Sorunları" konulu panel düzenlendi.

23.03.2015 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERSİN (AA) – Mersin Üniversitesi Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu (UTİYO) Müdürlüğü tarafından "Dünya, Ortadoğu, Türkiye ve Mersin'de Su Sorunları" konulu panel düzenlendi.

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında UTİYO Büyük Amfi'de düzenlenen panelde, su tasarrufuna önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Suyun, ulusal ve uluslararası politikalar belirlenmesinde önemli bir unsur haline geldiğini belirten Kumbur, hızla artan nüfus ve sanayileşmenin çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olduğunu belirtti.

Su kıtlığı indekslerine göre başta Afrika ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünyada birçok ülkenin su sıkıntısı çektiğine dikkati çeken Kumbur, şöyle devam etti:

"Öncelikli olarak mevcut suyumuzu ekonomik kullanmalıyız. Özellikle sulama suyu teknik ve yöntemlerimizi değiştirmeliyiz. Damlama sulama tekniklerine biran önce geçmeliyiz. Bugünkü sulama suyu teknikleri ile mevcut tarım alanlarımızın tamamını sulamak için yılda yaklaşık 171 milyar metreküplük suya ihtiyaç vardır. Yıllık 110 milyar metreküp su potansiyelimizin tamamını sulamada kullansak bile yeterli olmamaktadır."

UTİYO Müdürü Doç. Dr. Çemile Çelik de yaşamın ana unsurunu oluşturan suyun öneminden bahsetti.

Yakın bir gelecekte meydana gelecek su kıtlığının  en yoğun yaşanacağı bölgelerin başında Afrika ve Ortadoğu geldiğini ifade eden Çelik, "World Watch Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmada, dünyada daha şimdiden su kıtlığı yaşamaya başlayan 26 ülkenin 14'ünün Ortadoğu'da olduğu ortaya çıkmıştır. Ortadoğu bölgesi, su yüzünden çıkacak savaşlar üzerine yapılan senaryoların merkez üssü olmaktadır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erdemli Utiyo'da Su Sorunları Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement