Erdemli'de Su Sorunları Paneli - Son Dakika
Yerel

Erdemli'de Su Sorunları Paneli

Erdemli\'de Su Sorunları Paneli

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu (UTİYO) tarafından "Dünya, Ortadoğu, Türkiye ve Mersin’de Su Sorunları" konulu bir panel düzenlendi.

24.03.2015 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu (UTİYO) tarafından "Dünya, Ortadoğu, Türkiye ve Mersin'de Su Sorunları" konulu bir panel düzenlendi.

Erdemli Yüksekokullar Amfisi'ndeki panele konuşmacı olarak katılan Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, suyun ulusal ve uluslararası politikalar belirlemede önemli bir unsur olduğuna dikkat çekerek, hızla artan nüfus ve sanayileşmenin de çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olduğunu söyledi.

Su konusunda çeşitli araştırmalar yapıldığını ve bunlara göre tahminlerde bulunulduğunu da ifade eden Kumbur, "Bu tahminlere göre 30 yıl içinde en az 46, en çok 52 ülke, 2050 yılında ise 60 ülke daha su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına dahil olacak. Bu tablo ise dünyada her üç insandan birinin yeterli tatlı suya sahip olamadan yaşaması demektir. Günümüzde ise her 15 insandan birinin yeterli suya sahip olamadan yaşaması anlamındadır. Günümüzde yine günde yaklaşık 30 bin kişi kalitesiz su tüketiminden dolayı ölmektedir" dedi.

UTİYO Müdürü Doç Dr. Cemile Çelik ise dünyadaki su tüketiminin 50 yıl içerisinde yüzde 400'lük bir artış gösterdiğini dile getirdi. Çelik, "15-20 yıl sonra suyu elinde bulunduran ülkelerin büyük bir ekonomik güce kavuşacağı sıkça vurgulanmaktadır. Yakın bir gelecekte meydana gelecek bu kıtlığın en yoğun yaşanacağı bölgelerin başında ise Afrika ve Ortadoğu gelmekte. World Watch Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmada, dünyada daha şimdiden su kıtlığı yaşamaya başlayan 26 ülkenin 14'ünün Ortadoğu'da olduğu ortaya çıkartmıştır. Ortadoğu bölgesi, su yüzünden çıkacak savaşlar üzerine yapılan senaryoların merkez üssü olmaktadır" diye konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erdemli'de Su Sorunları Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement