Erdal Eren Kimdir ? Eren'in Annesi Toprağa Verildi - Son Dakika
Soğuk Haber

Erdal Eren Kimdir ? Eren'in Annesi Toprağa Verildi

Erdal Eren Kimdir ? Eren\'in Annesi Toprağa Verildi

12 Eylül döneminde 17 yaşında idam edilen Erdal Eren'in vefat eden annesi Berire Şadan Eren, son yolculuğuna uğurlandı.

04.03.2015 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül döneminde 17 yaşında idam edilen Erdal Eren'in vefat eden annesi Berire Şadan Eren, son yolculuğuna uğurlandı.

Bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Şadan Eren, bugün öğle namazına müteakip Karşıyaka Mezarlığı Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenazede taziyeleri oğlu Erkan Eren ve kardeşi Vamık Tekin kabul etti. Eşi Ahmet Eren'in mezarına defnedilen Eren'in cenazesine oğlu Erdal Eren'in mezarından getirilen toprakta atıldı. Eren'in naaşı defnedildikten sonra oğlu Erdal Eren'in cezaevindeyken kendisine yazdığı son mektup okundu. Erdal Eren'in son mektubunda "Baharın, karın altından fışkırdığı bugünlerde içeride olmak, çiçek kokusunu alamamak, geniş yeşilliklerin güzelliğini görememek insanda anlatılması zor bir duyguyu yaratıyor. Ama bu duygu öyle karamsarlığın, yılgınlığın, bitkinliğin ve vazgeçmişliğin bir belirtisi olmuyor" ifadelerine yer verdiği görüldü.

Cenazeye, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Topbaş ve HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de katıldı. Tüzel, Eren'in mezarı başında yaptığı konuşmada, darbecilerden hesap sormalarının Şadan Eren'e borçları olduğunu kaydetti.

Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Prof. Dr. Berati Hasan Veyisoğlu'nun annesinin cenazesi ile Berire Şadan Eren'in cenazesini karıştırdı. Eren'in cenazesi cenaze aracına koyulduktan sonra Atalay'ın "Hocamızın annesi" demesi üzerine kısa süreli bir karışıklık yaşandı. Daha sonra Şadan Eren'in kardeşi Vamık Tekin'in Beşir Atalay'ın aslında kendi cenazelerine katılmadığını fakat cenazeleri karıştırınca öyle bir ifade kullandığını söylemesi üzerine karışıklık çözüldü.

ERDAL EREN KİMDİR ?

Erdal Eren (25 Eylül 1964, Şebinkarahisar, Giresun - 13 Aralık 1980, Ankara), 12 Eylül Darbesi öncesinde bir askeri inzibat erini öldürdüğü gerekçesiyle hüküm giyen ve asılarak idam edilen Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Ankara Yapı Meslek Lisesi öğrencisi.

Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 tarihinde Milliyetçi Hareket Parti'li Bakan Cengiz Gökçek'in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vurularak öldürüldü.Erdal Eren, Suner'in öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980 günü düzenlenen gösteride gözaltına alınan 24 kişinin arasındaydı. Gösteri sırasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge'yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Erdal Eren, yargılanarak 19 Mart 1980 tarihinde idama mahkûm edildi. Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980'de Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde infaz edildi.

Erdal idam edilmeden 16 saat önce kendisini ziyaret eden gazeteciler Savaş Ay ve Emin Çölaşan'a, "avukatıyla görüştürülmediğini, 18 yaşının altında olmasına rağmen idam edilmek istendiğini, yaşının 18'den küçük olduğunu tespit edecek olan kemik testi yapılması talebinin kabul edilmediğini, vurduğu söylenen jandarma erine çok uzaktan ateş açtığını ama otopside yakın atışla öldüğünün kanıtlandığını, kendisini ibret olsun diye asacaklarını ve ölümden korkmadığını"söyledi. İdam kararı verilen Erdal Eren'in 17 olan yaşı bir gün içinde 18 olarak büyütüldü ve sonrasında hemen idam edildi.

Ağabeyi Erkan Eren, Erdal'ın Mamak Askeri Cezaevi'nde tutuklu kaldığı dönemde gördüğü ağır işkencenin izlerine tanık olduğunu dile getirdi. Erdal'ın idam edildiği tarihte yaşının 18'den küçük olduğunu belirten Erkan Eren, infazı radyodan öğrendiklerini ve Erdal'ın kimsesizler mezarına gömülmek istendiğini söyledi.

Son Dakika Soğuk Haber Erdal Eren Kimdir ? Eren'in Annesi Toprağa Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor
    17:28 Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor

    Kuzgun, İstanbul'da bir konferans verecek olan ünlü Rus bürokrat Ivan Nazımovıc'in peşindedir. Ekibimiz Ivan için bir koruma kalkanı oluşturur. Bir asker uğurlama töreninde havaya sıkılan kör bir kurşunla kızını kaybeden baba Kazım intikamını almak için ilginç bir yola başvurur. Arka Sokaklar 671. Bölüm 2. Fragmanı yayınlandı! Engin, casusluktan gözaltına alınıyor! Arka Sokaklar yeni bölümüyle 19 Nisan Cuma saat 20.00'da Kanal D'de!

  • BAHAR yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar fragmanı izle!
    15 Nis BAHAR yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar fragmanı izle!

    Bahar dizisi, her hafta seyirciyi ekrana kilitliyor. Bahar'ın hayatta kalma umudu artıyor. Bahar dizisi Güney Kore'den uyarlanmıştır. Bahar'ın 8. Bölümünde büyük bir tehlike ortaya çıkıyor. BAHAR 9. BÖLÜM FRAGMANI İZLE!

  • Olympiakos Fenerbahçe maçı tek maç mı, ikinci maç var mı?
    11 Nis Olympiakos Fenerbahçe maçı tek maç mı, ikinci maç var mı?

    Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek final ilk maçında Olympiakos ile deplasmanda karşı karşıya geldi. Peki, Olympiakos Fenerbahçe maçı tek maç mı, ikinci maç var mı?


Advertisement