Erciyes'te Çatal Çubukla Termal Su Bulundu - Son Dakika
Yerel

Erciyes'te Çatal Çubukla Termal Su Bulundu

Erciyes\'te Çatal Çubukla Termal Su Bulundu

Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında çatal ağaç dalı kullanılarak termal su kaynağı bulundu.

05.09.2014 11:51  Güncelleme: 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden Erciyes Dağı'nda Anadolu'da yüzyıllardır kullanılan çatal değnekler aracılığıyla termal su bulundu.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İç Anadolu'nun en yüksek dağı Erciyes'i uluslararası standartlarda kayak merkezi haline getirebilmek için büyük bir çalışma içerisine girdiklerini söyledi.

Bu kapsamda Erciyes'te 26 milyon metrekarelik alanın tapusunu aldıklarını belirten Özhaseki, "300 milyon avro bedelli bir proje geliştirdik. Bu kadar büyük bir harcama yaparken merkezin sadece kışın kayak yapılabilen bir alan olarak kalmasına gönlümüz razı olmadı. Erciyes'te yazın ve kışın da çok farklı aktivitelerin yapılması gerektiğini düşündük" dedi.

Volkanik bir dağ olan Erciyes'in etrafında onlarca hamam olduğunun bilindiğini dile getiren Özhaseki, şunları kaydetti:

"Bu hamamların suyu mutlaka Erciyes'ten geliyordu. Bunları değerlendirerek, Erciyes'te sıcak su olduğunu düşündük. Anadolu'da eskiden beri bazı ağaçların çatal dalları yeraltı suyu arama yöntemi olarak kullanılıyor. Ağaç dalı suya yaklaştığında titriyor. Birçok kişi garip karşılamasına rağmen Erciyes'e çatal ağaç dalıyla su arayan, bu işinin uzmanı insanları getirdik. Bunun yanı sıra bilimsel anlamda da termal su arama çalışması yaptık. Değnekle su arayanlarla bilimsel arama yapanlar aynı noktalarda su buldu."

Yaptıkları ilk araştırmalarda Tekir bölgesinde 2100-2200 rakımlarda bazı bölgelerde 500-600, bazı bölgelerde ise 400 metrelerde termal su tespit ettiklerini anlatan Özhaseki, en kısa zamanda sondaj çalışmalarını yaparak suyu yeryüzüne çıkartıp kullanıma hazır hale getireceklerini vurguladı.

Erciyes'te geçmişte bol bol baraka yapılarak, rastgele yerlere ruhsatlar verildiğini ifade eden Özhaseki, geçmişte kayak yapmaya gelen insanların tuvalet dahi bulamadığını dile getirdi.

KAYAKSEVERLER TERMAL SU KEYFİ DE YAŞAYACAK

Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı da Erciyes'te bulunan termal suyun kullanılmaya başlamasıyla birlikte Tekir bölgesinde açık termal havuzlar yapılacağını söyledi.

Kayakseverlerin bir taraftan kaymanın heyecanını diğer taraftan da termal su keyfini yaşayacağını anlatan Cıngı, "Dünyada sadece İzlanda ve Japonya'daki kayak merkezlerinde açık termal havuzlar var. Avusturya'daki bazı kayak merkezlerinde de kapalı termal havuzlar bulunuyor. Erciyes'te de açık termal havuzlar yaparak dünyadaki ender kayak merkezleri arasında yer alacağız" şeklinde konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erciyes'te Çatal Çubukla Termal Su Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement