Bakan Yıldız: Enerjiyi Aldığımızdan Ucuza Satıyoruz - Son Dakika
Güncel

Bakan Yıldız: Enerjiyi Aldığımızdan Ucuza Satıyoruz

Bakan Yıldız: Enerjiyi Aldığımızdan Ucuza Satıyoruz

Bakan Taner Yıldız Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ tarafından Antalya'da düzenlenen bölge toplantısına katıldı.

13.08.2014 22:12  Güncelleme: 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Taner Yıldız ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ tarafından Antalya'da düzenlenen bölge toplantısına katıldı.

Bölgedeki enerji yatırımcısı şirket temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, Antalya, Burdur ve Isparta illerindeki enerji sorunları ve çözüm önerileri gündeme geldi.

"SEÇİMİ PROBLEMSİZ KAPATTIK"

Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, problemlerin çözümünü tartışmak, öneri, tavsiye ve eleştirileri dinlemek adına Türkiye'deki 21 dağıtım şirketi ile bu tip toplantılar yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin 1.1 milyon kilometrelik dağıtım hattı, 14 milyon adet direk, 200 bin adet trafo ve 36 milyon abonelik bir enerji sektörüne sahip olduğunu anlatan Bakan Yıldız, "10 Ağustos'ta bir seçim yaşadık. Türk siyasi tarihinin en önemli seçimlerinden biriydi ve 8 bin çalışanımızla beraber yapılan mesailerle problemsiz bu seçimi kapatmış olduk" dedi.

"KAYIP KAÇAK ORTALAMAMIZ DÜŞÜK"

Enerji sektöründe kayıp kaçaklarla mücadelenin sürdüğünü açıklayan Bakan Yıldız, "Şu anda çok ciddi mesafeler kat etmiş durumdayız. Rehabilitasyonlar, yenilenmeler, kayıp kaçakların AB üyesi ülkelerin ortalamasının daha altına indirilmesiyle alakalı, şu anda 3 bölgeyi çıkardığınızda 18 bölgenin ortalama kayıp kaçak oranı AB üyesi ortalamalarından daha düşük. Yüzde 10'lar civarındadır AB'de, bizde 9,4. Demek ki diğer üç bölgede de ciddi performans sergilememiz lazım" diye konuştu.

ALDIĞIMIZDAN UCUZA SATIYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, basın mensuplarının petrol fiyatlarında bir düşüş olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Türkiye dövizle alıp TL ile satan bir ülkedir. Yaptığı ithalatı dolar cinsinden ödüyor, tahsilatı TL cinsinden yapıyor. Ham petrol fiyatları kısmen istediğimiz tarzda bir düşüş göstermiş olsa da döviz paritesi istediğimiz oranlarda değildir enerji sektörü olarak. 2.16, 2.18'lere kadar çıktı. Enerji sektörünün maliyetlerinde düşüş olmadı. Şu anda aldığımız fiyattan daha düşük fiyatla satıyoruz. Doğalgazda 2008 yılı Kasım ayının neredeyse 6 yıl önceki fiyattan daha düşük doğalgaz satıyoruz. Elektrik fiyatları deseniz AB üyesi ülkeler arasında ucuzluk açısından üçüncü sırada, doğalgazda da birinci sırada. Dolayısıyla bizim maliyetlerimiz istediğimiz oranda düşmedi."

RUSYA PROJESİNDE SIKINTI YOK

Rusya ile AB üyesi ülkeler arasında yaşanan gerginliğin Rusya ile yapılacak enerji yatırımlarını şu an için etkilemediğini kaydeden Bakan Yıldız, "AB üyesi ülkelerin muhtemel yaptırımlarından kaynaklı bir sıkıntımız şu anda bulunmamaktadır. Gerek doğalgazın ticaretiyle alakalı, gerekse diğer sektörlerde enerji sektörüyle alakalı Rusya Federasyonu ile yaptığımız yatırımlar stabil halde devam ediyor. Nükleer güç santralleriyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Şu anda bir sıkıntı öngörmüyoruz" diye konuştu.

"SORUŞTURMA BAŞLATTIK"

Zonguldak'taki maden ocağında önceki gün gece meydana gelen göçükle ilgili soruya da yanıt veren Bakan Yıldız, "Biz şu ana kadar Maden İşleri Genel Müdürlüğü olarak 130'a yakın kömür işletmesinin işletme faaliyetlerine son vermişiz, eksikler tamamlanıncaya kadar, eksikleri tamamlayanları tekrar işletmeye almışız. Çalışma Bakanlığımızın yaptığı teftişlerde buradaki ocakla alakalı kapatma kararı alındı. Tabi ki biz de soruşturma başlattık" dedi.

GÖÇÜĞÜ GİZLEMEK SUÇ

Ocak işletmecisinin göçüğü geç haber verdiği iddialarıyla ilgili ise Bakan Yıldız şunları kaydetti:

"Zamanında haber vermemek veya onu ister bir saat ister 10 saat olsun kamuoyundan gizlemenin ayrı bir suç teşkil ettiğini ve kurtarma çalışmalarıyla alakalı bir risk oluşturduğunun bilinmesini isterim. Şükürler olsun 9 kardeşimiz de sağ salim kurtarıldı. İster kaza büyük olsun, ister küçük olsun bunların mutlaka kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Mühürlenmiş, faaliyeti ve üretimi yasaklanmış ocaklarda çalışmak ayrı bir suçtur. İdari ve hukuki açıdan da bunun bir suç olduğunu söylemem lazım. Biliyorsunuz o ocak, Kasım 2013'te durdurulmuştu. Mart ayındaki denetlemelerde de üretime devam ettiği tespit edilmiş ve cezalar verilmiştir."

"ÖZELLEŞTİRMEYİ DESTEKLİYORUZ"

Toplantıda AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir konuşma yaptı. Bakan Çavuşoğlu, "Enerji ve ekonomide son 12 yılda özelleştirmeyi destekledik, teşvik ettik ve devletin özel sektörden el çekmesi ve düzenlemeler yapması, sorunları çözüp, altyapı yatırımları yapması konusundaki politikalarımızın başarılı sonuçlarını gördük. Enerjiyle ilgili dağıtımla ilgili özelleştirme politikalarını destekliyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Yıldız: Enerjiyi Aldığımızdan Ucuza Satıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de Gümrük Kaçağı Elektronik Eşyalar Ele Geçirildi
    12:01 Edirne'de Gümrük Kaçağı Elektronik Eşyalar Ele Geçirildi

    Edirne'de yapılan bir aramada, Kocasinan Mahallesi'nde durdurulan bir araçta gümrük kaçağı 17 oyun konsolu ve 2 robot süpürge ele geçirildi. Sürücü hakkında adli tahkikat başlatıldı.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor
    11:59 Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor

    Elazığ'da bulunan kız meslek lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Beslenme Desteği Projesi kapsamında 1400 anaokulu öğrencisine günlük kahvaltı ve yemek hizmeti sunuyor. Öğrenciler, alan şefi ve usta öğreticilerin eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanan yemekleri okullara ulaştırarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Proje sayesinde öğrenciler, hem eğitim harçlıklarını çıkarıyor hem de mesleki açıdan daha donanımlı hale geliyor. Ayrıca, projenin hijyen açısından gerekli tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı besinlerin sunulduğu belirtiliyor.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı
    11:57 İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Doğançay'da hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer, İzmir'de 7'inci Yaşayan Parkın kullanıma açıldığını belirterek, 'Her biri bulunduğu bölgede yaşayan insanların doğada keyifle bir araya gelebileceği mekanlar oluyor. İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum. Geldiklerinde cennetle karşılaşacaklar' dedi.


Advertisement