Enerji Ankara'da Tartışılacak - Son Dakika
Ekonomi

Enerji Ankara'da Tartışılacak

AA'nın global iletişim ortağı olduğu 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın istişare toplantısı yapıldı.

28.10.2014 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF) istişare toplantısı düzenlendi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu, Global Enerji Derneğince düzenlenecek 7. EIF istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz, kurumlarının karının 2004'te 17 milyon dolardan bu yıl yarım milyar dolar seviyelerine ulaştığını belirterek, "ETİ maden, maden satmaz. Tamamen kimyasal madde üretir ve satar" dedi.

Enerji maliyetlerinin faaliyetleri içerisinde önemli bir kalem olduğunu söyleyen Yılmaz, kojenerasyon sistemleriyle elektrik ihtiyaçlarının önemli bir kısmını kendileri karşıladıklarını ifade etti.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da Türkiye'nin enerji politikasına ilişkin, "Ülkemizin enerji, savunma ve gıdası başkalarına terk edilmemeli. Enerjide dışarıya bağımlıyız. İhtiyacımızı kendi imkanlarımızla göremiyoruz" dedi.

Enerji üretiminde kullanılan makinelerin büyük kısmının dışarıdan temin edildiğini anımsatan Aydın, "Rüzgar enerji ve hidroelektrik santrallerinin makinelerini ve güneş enerji panellerini dışarıdan alıyoruz. Bunları kendi imkanlarımızla yapmamız lazım" diye konuştu.

Aydın, enerji konusunda Türkiye'nin yerli üretime daha fazla önem vermesi gerektiğine dikkati çekti çekerek, Türkiye'de savunma ve havacılığın enerjiden daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek, kongrenin amacının, çeşitli enerji kaynaklarının ve enerji piyasalarının tüm boyutları ile değerlendirilebileceği ve en son gelişmeler ile uygulamaların çeşitli açılardan tartışılıp ele alınabileceği bir ortam oluşturmak olduğunu ifade etti.

Dilek, kongreye üst düzey konuşmacı ve delege katılımı beklediklerini, ayrıca fuar alanında yerli ve yabancı özellikle Çin, Güney Kore ve Polonya'dan katılımcıların bulunacağını belirterek, "2014 yılı EIF'in sadece kongre değil, etkinlikler bütünü haline dönüştüğü yıl oldu" diye konuştu.

Destek ve katkılarından dolayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna teşekkür eden Dilek, kongrede ETİ Maden koordinatörlüğünde "BOR Semineri", Ankara Ticaret Odası koordinatörlüğünde  "Lisanssız Elektrik Üretimi Sempozyumu" düzenleneceğini, ayrıca kongrede "2014 Dünya ve Türkiye Enerji Görünümü", "Enerji Güvenliği ve Türkiye'nin Bölgedeki Rolü", "Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının Finansmanı", "Hidroelektrik Santral Yatırımları ve HES Teknolojileri", "Güneş Enerjisi Üretim Yatırımlarında Son Durum Lisans Süreci", "Rüzgar Enerjisi yatırımları", "Uluslararası Projeler ve Türkiye'nin Bölgedeki Rolü", "Türkiye ve Civar Bölgeler Petrol ve Doğalgaz Arama ve Üretim Yatırımları", "Petrol kanunu kapsamında intibak sürecinin değerlendirilmesi", "Kömürden elektrik üretimi" başlıklarının bu yılki programda olduğunu söyledi.

Toplantıya ayrıca, Elektrik Üretim AŞ. (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) Genel Müdürü Münip Karakılıç, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) Genel Müdürü Selami İncedalcı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sait Kirazoğlu, ATO Enerji Komitesi Başkanı Kutay Kaleli ile sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve basın mensupları katıldı.

Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi'nde 24 - 25 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek EIF'de, yenilenebilir enerji, petrol ve doğalgaz, enerji finansmanı ve yatırımları, enerji güvenliği gibi konular tartışılacak. Ayrıca etkinlikler kapsamında bor ve lisanssız elektrik üretimi semineri, enerji hukuku kursu ve enerji yarışması düzenlenecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enerji Ankara'da Tartışılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement