En Büyük Kürt Partisi AK Parti mi HDP mi? - Son Dakika
Güncel

En Büyük Kürt Partisi AK Parti mi HDP mi?

En Büyük Kürt Partisi AK Parti mi HDP mi?

TÜBİTAK'ın desteğiyle İstanbul Şehir Üniversitesi'nde öğretim görevlileri tarafından yapılan araştırmanın sonuçları ortaya çıktı. Bölgede AK Parti, illerde HDP hakim.

26.05.2015 08:02  Güncelleme: 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Radikal yazarı Ezgi Başaran, bugünkü yazısında Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Şırnak, Tunceli, Urfa ve Van'da yapılan "En Büyük Kürt Partisi AK Parti mi HDP mi?" araştırmasının sonuçlarına yer verdi.

Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı illere bakıldığında 2011 genel seçimlerinde Kürtler ve Zazaların yüzde 47,1'i HDP'ye, yüzde 39,2'si AK Parti'ye oy vermiş. 2014 yerel seçimlerinde HDP Kürt ve Zazalardan yüzde 52,3, AK Parti yüzde 42,1 oranında destek görmüş. Gençler arasında ise HDP'de büyük bir yükseliş var.

HDP, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde en büyük parti olarak ipi gögüslerken bölge geneline bakıldığında ise AK Parti hakim parti olarak göze çarpıyor.

İşte Radikal yazarı Ezgi Başaran'nın kaleme aldığı o yazı:

"Araştırma TÜBİTAK'ın desteğiyle İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Prof. Mesut Yeğen, Mehmet Ali Çalışkan ve Dr. Uğraş Ulaş Tol tarafından yapıldı. 8 ay sürdü. 1908 kişiyle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı 12 ilde (Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Şırnak, Tunceli, Urfa ve Van) yüzyüze görüşüldü.

BÖLGEYE HAKİM PARTİ HANGİSİ?

Araştırma, Kürtler ve Zazalar söz konusu olduğunda cevabın açık biçimde HDP olduğunu gösteriyor. 2011 genel seçimlerinde Kürtler ve Zazaların yüzde 47,1'i HDP'ye, yüzde 39,2'si AK Parti'ye oy vermiş. 2014 yerel seçimlerinde HDP Kürt ve Zazalardan yüzde 52,3, AK Parti yüzde 42,1 oranında destek görmüş.

"AK PARTİ NASIL EN BÜYÜK KÜRT PARTİSİ OLUYOR?"

Prof. Yeğen bunu şöyle açıklıyor:

'Konuya Güney ve Doğu Anadolu diye bir coğrafi unsur olarak bakarsanız AKP'nin oralarda daha çok oy aldığını söyleyebilirsiniz. Kürtlerin çoğunlukta olduğu illere bakarsanız en büyük Kürt partisi HDP'dir bugün. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin coğrafi sınırına giren ama Kürt şehri olmayan Erzurum, Erzincan gibi şehirler mevcut. Biz Kürt seçmeninin ne dediğini anlamak için Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlere bakacaksınız.'

Kürt bölgesinde gençlerin kimi tercih ettiğini anlamak da çok şey ifade ediyor. Hem bugünü hem de yarını şekillendirecekleri için. Araştırmaya göre, Kürt ve Zaza seçmenler arasında son dört seçim boyunca ilk kez oy kullananların oy tercihleri incelendiğinde HDP oy oranlarının daha da yüksek olduğu görülüyor. İlk kez oy kullanan Kürt ve Zazalar arasında AK Parti oyları dört seçim boyunca ortalama yüzde 32'de kalırken, bu oran HDP'de yüzde 60'ın üzerindedir. Nedir bunun tercümesi: Yeni kuşakların HDP'ye yönelimi belirgin bir şekilde daha yüksek.

"BÖLGEDE AK PARTİ, KÜRTLERİN YOĞUN YAŞADIĞI İLLERDE HDP"

Prof. Yeğen bunu şöyle açıklıyor: 'Konuya Güney ve Doğu Anadolu diye bir coğrafi unsur olarak bakarsanız AKP'nin oralarda daha çok oy aldığını söyleyebilirsiniz. Kürtlerin çoğunlukta olduğu illere bakarsanız en büyük Kürt partisi HDP'dir bugün. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin coğrafi sınırına giren ama Kürt şehri olmayan Erzurum, Erzincan gibi şehirler mevcut. Biz Kürt seçmeninin ne dediğini anlamak için Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlere bakacaksınız.'

Kürt bölgesinde gençlerin kimi tercih ettiğini anlamak da çok şey ifade ediyor. Hem bugünü hem de yarını şekillendirecekleri için. Araştırmaya göre, Kürt ve Zaza seçmenler arasında son dört seçim boyunca ilk kez oy kullananların oy tercihleri incelendiğinde HDP oy oranlarının daha da yüksek olduğu görülüyor. İlk kez oy kullanan Kürt ve Zazalar arasında AK Parti oyları dört seçim boyunca ortalama yüzde 32'de kalırken, bu oran HDP'de yüzde 60'ın üzerindedir. Nedir bunun tercümesi: Yeni kuşakların HDP'ye yönelimi belirgin bir şekilde daha yüksek.

"AK PARTİ'DE KADINLAR; HDP'DE GENÇLER ETKİLİ"

'HDP seküler Kürtlerden, AK Parti dindar Kürtler oy alır.' şeklinde özetlenebilecek bir algı var. Bu araştırma o algının doğru olmadığını gösteriyor. Hem yoksulların hem de daha yüksek eğitim düzeyinde olanların HDP'yi, gelir düzeyi orta ve üst düzey olanların ve eğitim düzeyi ilköğretim ve altı olanların AK Parti'yi daha fazla desteklediği görülüyor. Orta ve üstü gelir sahipleri çoğunluğu kendi hesabına çalışan esnaf ve küçük işletmeciler. AK Parti'de kadınlar, HDP'de gençler ve erkekler daha etkili. HDP'li gençler, Kürt kimliği talepleri konusunda daha istekli, eğitim düzeyi, anadil konuşma sıklığı ve konuşma düzeyi daha yüksek bir profile sahip. AK Partili kadınlar, eğitim düzeyi düşük, 90'lardan önce Refah Partisi geleneğine oy vermenin yaygın olduğu dindar bir kitle.

"BÖLGEDE KUTUPLAŞMA YOK"

Araştırmacılar bu sonuçları şöyle değerlendiriyor: 'HDP yoksullardan, gençlerden ve eğitim düzeyi daha yüksek olanlardan, AK Parti'den fazla oy almakta, ayrıca AK Parti'nin daha etkili olduğu dindarlardan da önemli oranlarda destek görmektedir. Özellikle orta düzey dindarların ve yoksul mutaassıpların HDP'ye yönelmesi dikkat çekici.'

Prof. Mesut Yeğen 'Bölgedeki Kürtlerin dindarlıkla kurduğu ilişki CHP'nin dinle kurduğu ilişkiden farklı. Bu nedenle HDP potasında birleşebiliyor herkes. Ayrıca ülkenin geri kalanında var olan kutuplaşma bölgede yok. AK Partililerle HDP'liler, dindarlarla dindar olmayanlar arasında sürekli bir diyalog ve sosyalleşme mevcut' diyor. Ulaş Tol yoksulların Türkiye'nin geri kalanında olduğu gibi bölgede niye AK Parti'yi seçmediğini ise şöyle açıklıyor: 'Bölgedeki yoksullar AK Parti'nin gıda vesaire gibi yardımlarına bağımlı değiller. Çeşitli dernekler ve gıda bankaları aracılığıyla yoksullar için kendi alternatif ağlarını oluşturmuşlar. Bu da onları HDP'ye yaklaştırıyor.' diyor.

AKP KADINLARA DAHA FAZLA HİTAP EDİYOR

HDP'nin siyaset çizgisinde kadınlar öne çıkarken seçmen profilinde sanıldığı kadar yoklar. Bu araştırmaya göre AK Parti bölgedeki kadınlara daha çok hitap ediyor. Mehmet Ali Çalışkan'a göre bunun sebebi AK Parti'nin sağlık hizmetleri, engelli ve çocuk yardımlarını kadınların hesabına yatırmasının yani kadını muhatap alması.

ALEVİLERDE HDP'YE

Bölgenin genelinde kime oy vereceğini belirleyen en önemli unsurun etnik kimlik olduğu söylenebilir:

Kürtlerin içerisinde HDP; Zazalar, Türkler ve Arapların içerisinde AK Parti güçlü. Kürtlerin yüzde 56,2'si HDP'ye, yüzde 38,4'ü AK Parti'ye oy veriyor. Zazaların tamamına bakıldığında AK Parti az bir farkla önde. Bölgedeki Alevilerde yükselen bir HDP desteği var. 2007 seçimlerinde Kürt Alevilerin yüzde 44'ü HDP'yi desteklerken bu oran 2014 yerel seçimlerinde yüzde 75'e yaklaşmış, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş desteği yüzde 80'i bulmuş.

Anadil de oyu belirleyen etkenlerden. Anadili Kürtçe olanlar ve ailede en çok konuşulan dil Kürtçe olanlar yüksek oranda HDP'yi desteklerken, anadili Türkçe ya da Arapça olanlar AK Parti'ye yakın. Zazaca iki kategorinin ortasında yer alıyor. Kürtçe TV izleyen seçmenlerin de büyük bölümü, yüzde 62'si HDP'yi destekliyor. Benzer şekilde en sevilen müzik türleri arasında etnik müziği veya Kürtçe müzik kategorisini seçenlerin HDP desteği daha yüksek. Yüzde 80'ler civarında.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel En Büyük Kürt Partisi AK Parti mi HDP mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (92)

  • devrimci laz: Hdp Geldi Geliyor Tüm Barajları Aşiyor Zülme Karşı Direniyor Helal HDP Oylar Sanaa 3 98 Yanıtla
  • kiziltepe: Hdp 45 4 Yanıtla
  • yozgatlı66: ALLAHIN İZNİYLE BARAJLARI YIKIP GELİYORUZ 5 39 Yanıtla
  • soru808: kürtler kobani için asla akp oy vermemesi gerek. 7 25 Yanıtla
  • kara murat : bende kurtum oylar akpartıye kımse akpartı gibi olmaz 4 28 Yanıtla
  • yeterrr: Ak Partiyi böyle bir kategorinin içine çekmeyi bile yanlış buluyorum Ak Parti bir defa kitle partisi hdp faşist bir parti 8 22 Yanıtla
  • Anti Faşist: Tabi ki HDP 16 11 Yanıtla
  • büyük mümin kürt partisi: hudapar 9 18 Yanıtla
  • URFALI: Ermeni partisi olmuş kürt partisi.Aklı olmayanlarda inanıyor. 4 21 Yanıtla
  • zaza: oylar AKP ye 5 19 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.


Advertisement