Emzirme Haftası - Son Dakika
Yerel

Emzirme Haftası

Emzirme Haftası

Halk Sağlığı Müdürü Aslan, her yıl 1 7 Ekim'in Emzirme Haftası olarak ilan edildiğini bildirdi.

02.10.2014 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, anne sütünün özendirilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlanmak amacıyla her yıl 1-7 Ekim'in Emzirme Haftası olarak ilan edildiğini belirtti.

Aslan, yaptığı açıklamada, anne sütü ile beslenme, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemi olduğunu kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütü ile iki yaşına kadar da tamamlayıcı besinlerle beraber anne sütünün alımını sağlıklı yaşam için şart koştuğunu anlatan Aslan, anne sütü ilk altı ay bebeğin tüm besin ve vitaminini karşılayacak nitelikte olduğunu aktardı.

"Emzirmeye, doğumu izleyen ilk 30 dakikada başlanılmalı ve hiçbir gıda ve ya su vermeksizin bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesi sağlanmalıdır. Doğumun ardından anneden gelen sarımsı renkteki ilk süt olan ağız sütü mutlaka verilmelidir. Bebek her istediğinde ve istediği süre kadar emzirilmelidir. Anne sütünün yeterli olup olmadığını ise bebeğin günde 5-6 defa idrara çıkması ve aylık kilo artışından anlayabiliriz" diyen Aslan, bebeğin ayda 500 gram almasının anne sütünün yeterli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Emzirmenin hem anne hem de bebek için çok yararlı olduğunu ifade eden Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Emzirme, ekonomik, hazırlanması kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir. Anne bebekte sevgi bağının kurulmasına yardımcı olur, güven duygusunun gelişmesine katkı sağlar ve annede strese karşı tahammül gelişmesini sağlar. Anne emzirme sayesinde eski kilosuna daha çabuk kavuşur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, ishal, kabızlık, karın ağrısı, alt solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, bronşit, idrar yolu enfeksiyonu, ciddi ishaller, enfeksiyonlar, ani bebek ölümü görülme sıklığı mama ile beslenenlere göre daha düşüktür. Anne sütü alan bebekler, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, lenfoma ve ileri yıllarda oluşabilecek allerjiler açısından daha düşük risk taşırlar. İçerdiği bağışıklık maddelerinden dolayı bebeği hastalıklardan korur, bebeğin zeka gelişimini destekler." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Emzirme Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement