Emre Kınay: Cumhurbaşkanımızdan Korkumuzdan Fikrimizi Beyan Edemiyoruz - Son Dakika
Güncel

Emre Kınay: Cumhurbaşkanımızdan Korkumuzdan Fikrimizi Beyan Edemiyoruz

Ünlü oyuncu Emre Kınay, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan korkumuzdan fikrimizi beyan edemiyoruz, korkuyoruz." dedi.

25.01.2015 21:50  Güncelleme: 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanatçıların son dönemde Cumhurbaşkanı 'Tayyip Erdoğan korkusu' nedeniyle konuşamadığını savunan, ancak daha sonra bu sözlerine 'açıklık getirme' ihtiyacı hisseden oyuncu Tamer Karadağlı'nın ardından, Duru Tiyatro'nun kurucusu, tiyatrocu Emre Kınay da, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan korkumuzdan fikrimizi beyan edemiyoruz, korkuyoruz" dedi.

İşte Emre Kınay'ın Millet gazetesine yaptığı açıklamalar:

Türkiye'de sanat ne durumda?

Türkiye'de sanat baskı altında. Bu kadar bir sessizlik, "Biz karışmıyoruz birşey yapmıyoruz" diyerek baskı altında olunan bir dönem daha yaşanmadı. Buna 1980 dönemi de dahildir.

Ayten Gökçer "Baskı hissetmiyorum" diyor. Siz nasıl hissediyorsunuz?

Vallahi bir tek Ayten Gökçer hissetmiyor. Bunun sebebi de 15 yıldır televizyon ve tiyatroda bir şey yapmaması. Mesela Yavuz Bingöl özgür mü? Yavuz'un beni arayıp neler söylediğini hatırlıyorum. Bir ülkede oto sansür gelişmişse orada demokrasiden bahsedemeyiz. Madem Yavuz Bingöl özgür, o zaman çıkıp neden şimdi Ermeni türküleri söylemiyor. Anadolu'da 19 aksanın bir arada olduğu bir konser yapsın. Yapamaz çünkü baskı altında.

Peki bu durum nasıl son bulur?

Türkiye'de artık 'kraldan çok kralcılık' sisteminin sona ermesi gerek. Benim bu açıklamalarımdan sonra insanlar şimdi belki bana sahnelerini kiraya vermeyecekler. İnsanlar Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a yaranmak için hamlelerde bulunuyor. Erdoğan'ın en büyük düşmanı etrafındakiler. Onun arkadaşları dostları ve yönlendiren akıl verenleri.

Türkiye gündemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok balon geliyor bana. Ne Ortadoğu ne de Kürt meselesinde politikaları samimi buluyorum. Yıllarca Filistin'de çocuklar öldüğü zaman neredeydiniz? Irak'ta 2000'li yıllarda binlerce çocuk ölürken neredeydi vicdanınız? Çocuk bilmez ki hangi devlete, hangi dine ait oldugunu, yazık! İsrail'e ambargo koyduğumuzu söylerken, hâlâ tarım tohumlarını onlardan alıyorsanız ortada bir sıkıntı var demektir.

"KORKUYORUZ"

Ne yapılması gerekiyor peki?

Sayın Cumhurbaşkanımızdan korkumuzdan fikrimizi beyan edemiyoruz, korkuyoruz. Halk bile bu korku silsilesi için hikayeler uyduruyor. Yaşlı bir amca kahvede Cumhurbaşkanı konvoyuna elle işaret yaptığı için bir adamın apar topar götürüldüğünü anlatıyor. Herkes evinden alınmaktan korkuyor. Tıpkı 1938-1940'lardaki Hitler Almanya'sındaki gibi...

Hiç mi iyi bir şey yapmıyorlar peki?

Yapıyorlar elbette, yollar yaptılar metrolar yaptılar. Araç trafiğini bitirdiler. Metro hatları yaptılar. İzmir'e gidiyorsun kaymak gibi yollar. Ama bunlar her iktidarın görevi, halka bir jesti değil. Bunlar benim vergilerimle yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı ya da Başbakanlık resepsiyonuna hiç davet edildiniz mi?

Bir kere, Abdullah Gül'ün döneminde edilmiştim. Sonra pişman oldu sanırım edenler, geri aldılar daveti. Çok heyecanlanmıştım. Fakat sonra düşündüm Köşk'ün sevmediği biri olmak benim için bir gurur vesilesidir. Özal, Demirel ve Ecevit zamanında da çağırılmadığım için sorun yok yani. Ben kimsenin tarafı degilim hatta CHP'nin bence parti formatlarını yeniden gözden geçirip düzenlemesi gerekiyor. Kötü durumdalar çünkü. Seçim var önümüzde çok açık söyüyorum oy vereceğim kimse yok!

Hiç bir dönem Resepsiyonlara çağırılmadığınıza göre, kendinize sordunuz mu 'neden beni davet etmiyorlar' diye?

Ben ve birçok tiyatrocu arkadaşım Cumhurbaşkanı ve hükümetin gözünde son derece kıymetsiz ve değersiz olduğumuzu düşünüyoruz. Benim için Cumhurbaşkanlığı makamı önemlidir, saygıda kusur etmedim, etmem de. Ayrıcalık istemiyorum ama değersiz olduğumu biliyorum. Bu da insana kendisini kötü hissettiriyor.

Kendinizi neden kötü hissediyorsunuz?

Sanata kıymet verilmediği için. Cumhurbaşkanlığı denetleme organizasyonu değildir. Denetleyecekse bunu asıl sanat yapar. Picasso gibi sanatkarlar tarihte yaşananları insanlara unutturmazlar, o günden bugüne taşırlar. Bakınız Türk Edebiyatı'nda Kemal Tahir'e...

Kurucusu olduğunuz Duru Tiyatro ile ilgili uzun bir süredir hukuk savaşı veriyorsunuz. Tiyatronuzun son durumu nedir?

Duru Tiyatro, büyük emekler sonucunda hiçbir kâr amacı gütmeden kurulan, bir hayalin gerçeğe dönüşme projesidir. Kadıköy Anadolu Lisesi'nden yetkililer bize "Gelin tiyatronuzu burada kurun. Çocuklarımız da sizden bu konuda faydalansın" dedi. Biz de tüm yasal yükümlülüklerimizi yerinde getirip tiyatroyu kurduk. Üstelik binayı gördüğümde büyük hayal kırıklığı yaşamama rağmen maddi olarak çok büyük masrafların altına girdim. Ve 10 yıllığına kiraladım. Ancak ne olduysa Kadıköy Anadolu Lisesi'ne tayin edilen yeni müdürden sonra oldu. Hem sağlığımı kaybettim hem de maddi anlamda zor günler geçirdim. Merak ediyorum bu tiyatro Zafer Çağlayan'ın oğlunun ya da bakan oğullarından birisine ait olsaydı benim yaşadıklarımı yaşar mıydı?

Neden?

Maalesef yeni müdürle anlaşamadık. Beni okuldan atmak için akıl almaz iftiralarda bulundu. Ne tiyatroda alkol içtiğim kaldı ne uyuşturucu kullandığım... Ben bunlara rağmen hukuk yoluyla hakkımı aramak istedim. Ve sizinle röportaj yaptığımız dakikalarda mahkemeyi kazandığımı öğrendim. Tiyatroma yeniden kavuştum. Peki soruyorum. Büyük Türkiye nasıl kurulacak? Fikirleri sizinle uyuşmayanları bertaraf ederek mi kuracaksınız? Büyük Türkiye demokrat haklarla kurulacak. İftira atmakla veya sosyal paylaşım sitesinde iktidara yakın vatandaşların ölmüş anneme küfür etmesiyle mi kuracaklar. Bu nasıl Müslümanlık? Aynı Allah'a inanıyoruz benim günahımı alıyorsunuz, hakkımı yiyorsunuz bu yüzden günah işliyorsunuz?

Bu süreçlerde kimseden yardım istemediniz mi?

Tiyatrom ile ilgili mücadelemi herkes biliyordu ama kayıtsız kalmayı tercih ettiler. Kimse yardımcı olmadı. Vallahi öyle sivri bir adam değilim ama 'kafasına vur lokmasını al' bir adam da olmadım. Yandaş da olmayacağım. Kimsenin bir tarafında yer almadığımın en güzel örneği Kadıköy Belediyesi hakkındaki eleştirilerimdir.

YARGI EŞİT DAVRANMIYOR

Tamer Karadağlı, "Sanatçının siyası bir tarafı olamaz" demişti katılıyor musunuz?

Kesinlikle katılıyorum. Hakim gibidir sanatçı. Ancak yargı da tarafsız olmalıdır. Bir örnek vereyim; Kültür Bakanlığı'nın yardım yönetmenliğine itiraz etmek için Genco Erkal ve ben aynı şikayet maddeleriyle dava açtık. Ancak, ben kaybettim. Genco Erkal kazandı.

Siz neden kaybettiniz?

Bana fikir beyan etme diyenler var ya ben beyan ettim. Yani, hakkımı aradım. Ve sonuçta o kazandı ben kaybettim. Yahu aynı durum üzerine aynı maddelerle şikayet ettik. Bu nasıl çelişki.

Kasıtlı olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Ürktükleri için bu kararı verdiklerini düşünüyorum. Yasama ile yargı tepişiyor, arada benim davam eziliyor. Filler tepişirken altta çimenler yani bizler eziliyoruz.

(Kaynak: Millet)

Emre Kınay: Cumhurbaşkanımızdan Korkumuzdan Fikrimizi Beyan Edemiyoruz
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Emre Kınay: Cumhurbaşkanımızdan Korkumuzdan Fikrimizi Beyan Edemiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (80)

  • Aybars : Ulan Allah'dan korkan kul'dan korkarmı tabansız..tayyip öcümü:)) 83 40 Yanıtla
  • ulubatlı: Eğer o dediklerin doğru olmuş olsaydı ve gerçekten korkmuş olsaydın bunları söylemeye cesaret edemezdin. . Hitleri örnek vermeden önce keşke 1923 lerden 1938 lerden istiklal mahkemelerindende örnekler verseydin . . . . NAAABERRRR. . . . . 58 29 Yanıtla
  • her seyi kacak: bir hafta icinde iki sanatci böyle bir aciklama yapiyorsa demek bu ülke bitmis tükenmis biz halen yatiyok yaziklar olsun kendi sanatcisina özgürlükleri kisitliyon koyun kafalarina 21 48 Yanıtla 40 atliya: burda 40 atliya yazan senin gibi koyun kafalilar kimin pesinde girriginide bilmezler ya isin kötü tarafi zaten ordan geliyor kimin iran irak icin kicini yirtigi acik bir sekilde ortadadir arao krallari icin yas tutanlarinda kim oldugu ortadadir yani iran irakta bu yasaklar var diye bizdedemi olmasi gerekir senin olacagima senin düsünecegimi yasamam bundan bin kat iyi deyilse namerdim ilkin kimlerin nasil savundugunu bil sonra konus 0 0
  • Urfalı Tahir : Korkun valla atar içeri 19 41 Yanıtla
  • GEZİ SANATÇISI: hangi partiyi tuttuğum önemli değil mesele ağaç değil gezide tayyip devrilsin diye eylem yaparsan sanat adına sen tayyipten ne bekliyordun sonra tayyipi eleştirmekten korkuyormuş eleştirmiyordun adamı devirmeye çalışıyordunuz ne ekersen onu biçersin chp kurtarsın seni şimdi halk tv dizi yapsınlar sana 50 6 Yanıtla
  • dogan mustafa: tek kelimeyle pravakatör:sanatçıyım diye geçinen bölücü 32 22 Yanıtla
  • KİM SANATÇI: FİKRİNİ SÖYLİCEKMİŞ KORKUYORMUŞ OĞLUM 45 YAŞINDAYIM AKP DEN ÖNCEDE SANATÇI VARDI AMA BUNLARDAN NE BİRŞEY ÖĞRENDİM NE BİR ÖRNEK ALINCAK YANLARI VAR KİM KİMLE ÇIKMIŞ KİMLE YATMIŞ KİM BOŞANMIŞ KİM NERDE TATİL YAPMIŞ HEP BUNLARI ÖĞRENDİK VAR MI BİRŞEY ÖĞRENEN YAZSIN BİLELİM 31 5 Yanıtla
  • GEZİ SANATÇISI: TAYYİPYEN KORKUYON DA NİYE GEZİYE GİTTİN TAYYİBİ DEVİRMEYE KORKAK GİDERMİ. DEVİREMEYİNCE E KORKUYORSAN NORMAL BENDE YERİNDE OLSAM KORKARIM 23 11 Yanıtla
  • SİNAN SARMUSAK: ALLAHDAN KORK CMB NE KORKUYON BEN KORKMUYOM BENİM KADAR CESARETİN YOKMU HAKSIZLIGIN KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR KÜCÜK COCUKLARIN ELLERİNDE SAPAN VERENLERİ DESDEKLİYORSUNUZDA İNSANLIGINZINDAN KORKMUYORSUNUZDA VİJDANINIZDAN URKMUYORSUNUZDA TAYYIP BEY SİZİ İDAMMI EDİYOR YARGICMI HALA ULKEDE İNSANLARI BÖYLE KONUŞARAK KAOS ORTAMI YARATMAYIN 15 19 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement