Emekli Orgeneral Başer: Büyük Kürdistan'a Doğru Gidiyoruz - Son Dakika
Güncel

Emekli Orgeneral Başer: Büyük Kürdistan'a Doğru Gidiyoruz

Bir dönem PKK ile mücadele için Amerika ile pazarlık yürüten Emekli Org. Edip Başer, Büyük Kürdistan'ın kurulmasına doğru gidildiğini söyledi.

22.09.2014 09:05  Güncelleme: 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenirken emekli edilen Orgeneral Edip Başer, Ortadoğu'da yaşanan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörü hakkında "Büyük Ortadoğu Projesi devam ediyor" diyerek, ""Büyük Kürdistan"a doğru gidiyoruz evet. Önce Türkiye Kürdistan'ını da içine alacak bir Kürdistan, ondan sonra da Büyük Kürdistan" ifadelerini kullandı.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan emekli Org. Başer, son dönemde Ortadoğu'daki terör gelişmelerini anlattı. Çamlıbel'in "Edip Başer: Hedef büyük Kürdistan" başlığıyla yayımlanan röportajın ilgili bölümü şöyle:

PKK'YA ERZAK GÖTÜREN ASKERİN GÖRÜNTÜLERİNİ RALSTON'A İZLETTİK

2006'da Terörle Mücadele özel temsilcisiyken Barzani ve Talabani'ye bağlı Peşmergelerin PKK'ya lojistik destek verdiğini tespit ediyorsunuz. Hatta bunu yapanlar arasında Amerikan askerleri de vardı diyorsunuz.

O görevi kabul ederken Amerikalılardan iki şey elde etmeyi düşünüyordum. Birincisi, ABD'nin Barzani'ye gerekli baskıyı yapmasını sağlayarak PKK'nın lojistik destek zincirini ortadan kaldırtmaktı. İkincisi de, Avrupa ülkelerinde PKK'nın finans kanallarına engel olunması. Irak'ın kuzeyinde devamlı olarak mühimmatı, yiyeceği, içeceği, giyeceği akan bir örgütten bahsediyoruz. Düşünün bu lojistik hattında Amerikalı askerler yardımcı oluyor. Ralston'a Genekurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın odasında bir CD izlettik. PKK kamplarından birine erzak götüren pikabın ön tarafında Amerikalı asker oturuyor. Tabii Ralston "Hemen bunu inceleteceğiz, size cevap vereceğiz" diye aldı. Hiçbir cevap falan gelmedi. Bir yerde daha benzer bir durum tespit ettik. "Onlar Amerikalı asker değil, yardım gönüllüleri, Peşmergeler onlara Türk uçaklarının yıktığı bir köyü gösteriyorlar" gibi şeyler söylediler.

Özetle "PKK, Irak'ın kuzeyinde ABD'den de destek alarak bugüne geldi" diyorsunuz. Yanlış mı?

Kesinlikle, hiç yanlış değil. Bakın EUROPOL'ün raporuna göre PKK'nın bir yıl içinde sadece uyuşturucudan elde ettiği para 300 ila 500 milyon Euro arasında. Bu para işte Avrupa bankalarında aklanıyor, ondan sonra PKK'nın finans kanalına giriyor. Sonra silahını alıyor Avusturya'dan, Almanya'dan ve Fransa'dan en ileri telsizlerini falan alıyor. Oralarda liberal ekonomi söz konusu olduğu için gidip herhangi bir firmadan sipariş verip malzeme alma imkânları var. Bunlara da o ülkeler engel olmuyor. Bir takım sonuçlar da aldık Amerikalılardan beklentilerimizde. Ama çok gevşek bir çalışmaydı. En sonunda da toparlanıp gittiler bildiğim kadarıyla.

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ DEVAM EDİYOR

Kitapta görevden alınmadan hemen önce yaptığınız Washington ziyaretinde daha önceden sizde var olan bir kanaatin pekiştiğini anlatıyorsunuz. "ABD'nin Kürdistan projesinin gerçekleşmesi için bu kanlı örgüte rol tasarlanmıştı" diyorsunuz.

ABD'nin bölgeden son derece önemli çıkarları var. Belki yakın zamanda enerji bağımlılığı bu ölçüde olmayacak ama yine de bölge ticari bakımdan ABD'nin hayati çıkarlarının olduğu bölgelerden biri olmayı sürdürecek. Orada bir diğer önemli faktör de İsrail'in güvenliğinin devam ettirilmesi. Amerika'nın biliyorsunuz bir Büyük Ortadoğu Projesi var. Hatta bir muhterem büyüğümüz de bunun eşbaşkanıydı, hala öyle mi bilemiyorum.

Büyük Ortadoğu Projesi rafa kalkmadı mı?

Sonra onun adı Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi oldu. Eski Amerikan Dışişleri Bakanı Condelezza Rice bir sefer demişti ki; "Bölgede 22 ülkenin sınırlar değişecek". Bu arada Amerikan Silahlı Kuvvetleri'nin bir dergisinde bir harita yayınlandı. "Büyük Kürdistan"ı ayrı bir devlet olarak gösteren ve Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin büyük bir kısmını içine alan bir haritaydı bu. ABD'nin kafasındakinin bu olduğu kanısındayım ben. Bu büyük planlarında ABD önemli sapmalar yapmaz. Büyük devlet olmanın verdiği güvenle ana politikalarını saptar ve o politikanın uygulanması için aynı puzzle'da olduğu gibi parçaları adım adım yerine koyar. Ben o politik bir proje olan "Büyük Ortadoğu"nun iptal edildiği kanaatinde değilim. Bu genel proje içinde Kürdistan'ın önemli bir konu olduğu anlaşılıyor. O size bahsettiğim yanlışlıkla basılacak bir harita değildi. Yine 2006 yılının sonlarına doğruydu. Ben özel temsilciyken Irak kuzeyinden Barzani'ye karşı olan iki aşiret reisini Türkiye'ye getirttim. Bunlardan bir tanesi bana bir almanak verdi. Süper bir baskı, deri kapak, en arka kapak içinde bir harita. Büyük Kürdistan haritası. Kafalarında böyle bir planla yaşayan insanların bugün o hedefleri gerçekleşmediği sürece Türkiye ile dost olacaklarını düşünmek mümkün değil. Son süreç de, "Büyük Kürdistan"ın oluşması için onlar açısından bir adım.

2006 yılının Eylül ayında Roma'daki NATO Savunma Koleji'nde Ortadoğu'daki son gelişmeler konusunda brifing veren ABD'li bir albay, Türkiye'yi bölen bu haritayı açmış, toplantıyı izleyen Türk subaylar sert tepki göstererek salonu terk etmişti.

ABD BUGÜN BOĞAZLARI TUTAN TÜRKİYE YERİNE PETROLÜ TUTAN KÜRDİSTAN'I TERCİH EDER

"Büyük Kürdistan"a doğru mu gidiyoruz yani?

"Büyük Kürdistan"a doğru gidiyoruz evet. Önce Türkiye Kürdistan'ını da içine alacak bir Kürdistan, ondan sonra da Büyük Kürdistan. Biliyorsunuz, Büyük Kürdistan dedikleri, Kars'tan başlıyor, Erzurum- Erzincan, Sivas ve Malatya'yı içine alıyor, Mersin'e iniyor. Mersin de dahil olmak üzere bir harita.

ABD'nin bundan çıkarı nedir?

Şimdi artık Amerika için Boğazların eskisi kadar önemi kalmadı. Amerika artık Boğazları elinde tutan bir Türkiye'ye, petrol bölgelerine hâkim ve İsrail'in güvenliği açısından hayati olan bir Kürdistan'ı mutlaka tercih eder.

Dokuz ay süren Terörle Mücadele Özel Temsilciliği sırasında yaptığınız temaslarda edindiğiniz izlenim bu mudur?

Evet, edindiğim izlenim bu.

PKK'ya bu süreçte nasıl bir rol tasarladıklarını düşünüyorsunuz?

PKK mevcut haliyle Türkiye'yi mümkün olduğu kadar meşgul eden, başka işlerle meşgul olmaktan alıkoyacak bir meşgale olarak kalsın gibi bir düşünce mi var, bilemiyorum. Elimde bir belge yok ama düşüncem o. PKK onlar için küçük bir enstrüman, olsa da olur olmasa da olur aslında. Ama PKK'nın varlığını onlar bir ara bu Kürdistan oluşumu için çok önemli bir unsur olarak gördüler. Belki de hâlâ öyle görüyorlar. Kuzey Kürdistan'ı yani Türkiye ile ilgili olan bölümünü oluşturmak için PKK'ya çok önemli görevler verildiği kanısındayım. Barzani'nin ve diğerlerinin bu görevi verdiği, Amerika'nın da bunu desteklediği kanaatindeyim. "Büyük Kürdistan" tam olmasa bile bir Kürdistan, İsrail'in güvenliği açısından çok önemli bir işlev yerine getirebilecektir.

Edip Başer kimdir?

Edip Başer, Kara Harp Akademisi'nden 1972 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi'nden, 'Atatürk'ün dış politikası' üzerine doktorası var. İlki Napoli'de, ikincisi Brüksel'deki uluslararası askeri karargâh olmak üzere iki kez NATO'da görev yaptı. Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı ve Kara Harp Okulu Komutanlığı yaptı. Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde 'Başbakan Askeri Danışmanlığı' görevini yürüttü. 3. Kolordu Komutanlığı, Genelkurmay İkinci Başkanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı yaptı. 2002 yılında Yüksek Askeri Şûra'da Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu. Ancak sürpriz bir kararla emekli edildi. 2006 yılında Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi olarak atandı. Bu görevi 9 ay sürdü. ASAM Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Yeditepe Üniversitesi'nde ders verdi. (Kaynak: Hürriyet)

Emekli Orgeneral Başer: Büyük Kürdistan\'a Doğru Gidiyoruz
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Emekli Orgeneral Başer: Büyük Kürdistan'a Doğru Gidiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (27)

  • Gonyali Kürd: Türkiye'nin 30 yılda yapamadığını İslam Devleti 1 yıl içinde başardı. Bu gün şehit haberi gelmiyorsa bunun nedeni pkk nin kaçacak tek yerinin Türkiye olmasındandır. 24 11 Yanıtla
  • memo: Bir kürt olarak kürdistanın kurulmamamsı için savaşırım. 27 8 Yanıtla
  • merti: MADEM BİLİYORDUN NİYE O ZAMAN İTİRAZ ETMEDİN AÇIKLAMA YAPMADIN PAŞA ŞİMDİ MEDYADA GÖRÜNMEK İÇİN KONUŞUYORSUN. SİZLERİN SAYESİNDE ÜLKEMİZ BU HALE GELDİ ŞİMDİ UÇURUMUN KENARINDAN TOPLADIK. BARİ SUSDA ADAM SANSINLAR 23 11 Yanıtla
  • Mehmet ASLAN: HADİ ORDAN DARBECİ SENİ. BEN ÇOCUKKEN KÖYÜMÜZDEN HER ASKER GEÇİŞİNDE YOLDA GÖRDÜKLERİ KÖYLÜLERİ SORGUSUZ SUALSİZ DÖVERLERDİ. DAYAK YİYEN NEDEN DAYAK YEDİĞİNİ BİLMEZDİ. ASKER KEYFİ OLARAK DAYAK ATARDI. ŞİMDİ BAZI FAŞOLAR ÇIKAR DER Kİ BİZİM ASKER ASİLDİR ÖYLE ŞEYLER YAPMAZ DİYEBİLİR. DAYAK YİYEN BİZİZ SİZ DEGİLSİNİZ ANLADINIZ MI FAŞOLAR? SINIR BOYUNDAKİ VATANDAŞI KENDİNİZE DÜŞMAN ETTİNİZ. SONRADA VAY EFENDİM TERÖR NİYE ÇIKTI DERSİNİZ. 11 22 Yanıtla KARAMURAT: Hainlik kanınızda var. Bahane bulma kalleşliğinize. Hadi asker öyle yaptı diyelim. Lan öğretmeni doktoru imamı size ne yaptı da onları da şehit ettiniz şerefsiz. Sınırdan kaçakçılık yapıp ot ekip satmak daha kolaydı. Sınır boyu olarak tabi düşman olursunuz askere 0 0
  • harun yiğit: Önüne gelen bir harita çizip Kürdistan kuruluyor masalları anlatıyor bizlere. Aynı masal 30 yıl öncede anlatılırdı. Anlatılırdı da ne oldu? Kürdistan mı kuruldu? Ne uzun vadeli projeymiş bu Büyük İsrail projesi. 10 yıllar geçti hala kurulmadı. Bugün işim var ama yarın bende bir harita çizeceğim ve Kürdistanı dolayısı ile de Büyük İsrail'i ilan edeceğim!!! Ne tuhaf bir milletiz biz! Biri bir şey söylüyor 30 yıl onun peşinden koşuyoruz. Bence emekli orgeneral can sıkıntısından saçmalamış biraz. 9 16 Yanıtla
  • ali demir: allah bunlara fırsat vermesin ayrılıkçılara 16 6 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: BU 90 LI ZİHNİYET BÖYLE AÇIKLAMA YAPARAK PKK'LILARI TATMİN EDİYOR 10 10 Yanıtla 1453 kartalları: BAVURDULU. . . . CAHIL ADAM PKK YENİLDİ SEN HALA ANLAMADINMI 0 0
  • 1453 kartallar1: GEZİ ZEKALILAR TÜRKIYE ESKİ TÜRKIYE DEGİL KEMALIST OLSAN N'OLUR OLMASAN N'OLUR ZAVALLI EZİKLER 9 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor
    01:09 Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor

    Apple'ın iPhone 16 modelinde dikey kamera kurulumuna geri dönüş yapacağı ve SIM kart tepsisi yerine Eylem düğmesi kullanabileceği belirtildi. Yeni sızıntılar, iPhone 16 serisinin tasarımında yapılan değişiklikleri ortaya koydu. Ayrıca çerçevelerin incelmesi, telefonun darbelere karşı daha hassas olabileceğini gösteriyor.

  • Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları
    01:09 Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları

    Son yıllarda DVD'ler, yerini dijital akış platformlarına bırakmış durumda. Türkiye'de hızla yaygınlaşan dijital akış platformları arasında en popüler olanı yüzde 38 pazar payıyla BluTV oldu. İkinci sırada yüzde 27 pazar payıyla Netflix yer alırken, Amazon Prime Video yüzde 19 pazar payıyla üçüncü sırada yer aldı. Disney+ ve MUBI ise daha küçük pazar paylarıyla listeye dahil oldu.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap
    01:06 İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap

    Pendik Belediye Meclisi'nde CHP meclis üyesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Belediye Başkanı Cin ise, 'Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de Ekrem Bey'in resmini asacağım' dedi.

  • Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu
    01:03 Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu

    Londra Oyun Festivali kapsamında Türk ve İngiliz girişimciler, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda bir araya geldi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, festival başkanı Michael French, Women in Games Türkiye Kurucusu Simay Dinç ve önemli oyun firmalarının temsilcileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, Türk oyun sektörünün önemli başarılara imza attığını belirterek, Türkiye'nin küresel oyun sektörüne destekler sağladığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

  • Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası
    01:00 Ardahan'da Ata Eziyet Edenlere Para Cezası

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine harekete geçen yetkililer, şüphelileri tespit ederek cezai işlem uyguladı.


Advertisement