Emekli Öğretmen Sürücülere Çevre Bilinci Aşılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Emekli Öğretmen Sürücülere Çevre Bilinci Aşılıyor

Aydın'da 34 yıl boyunca motorlu taşıtların çevreye verdiği zararları anlatan Erkan Atalı, emekliliğinin ardından da, halkı çevre konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor.

24.11.2014 11:55  Güncelleme: 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'da 34 yıllık meslek hayatı boyunca öğrencilerine motorlu taşıtların çevreye zararlarını anlatan Erkan Atalı, emekliliğinin ardından sergiler açıp broşürler dağıtarak halkı bilinçlendirmeye çalışıyor.

62 yaşındaki emekli öğretmen Atalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce Aydın Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden emekli olduğunu, boş oturmak yerine birikimlerini toplumla paylaşmaya çalıştığını söyledi.

Yanlış kullanım sonucu motorlu taşıtların çevre ve insan sağlığına büyük zararlar verdiğini, bunun toplum tarafından anlaşılması için çaba gösterdiğini belirten Atalı, hazırladığı görsel ve yazılı materyalleri sergileyerek vatandaşlara uyarılarda bulunduğunu anlattı. Bu amaçla 7 sergi açtığını, hazırladığı broşür ve afişleri kendi çabasıyla vatandaşlara dağıttığını ifade eden Atalı, şunları kaydetti:

"Mesleki hayatım boyunca motor bölümü öğretmeni olarak öğrencilerime motorlu taşıtların yanlış kullanımı sonucunda çevreye verdikleri zararları anlattım. Emekli olduktan sonra kahvehane köşelerinde boş oturmak yerine bu birikimlerimi çevre ve insan sağlığı adına toplumla paylaşmaya karar verdim. Tüm bu bilgiler dosyalarda kalmasın, öğrencilerin dışında daha geniş çevrelere ulaşsın istedim. Ülkemizde araç sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Bu süreçte araçların ekonomik ve çevreye zarar vermeden kullanılması için neler yapılması gerektiğini sürücülere anlatmak için böyle bir çalışma içerisine girdim."

Kendi imkanları ile sergi açıp broşür dağıttığını bunun için de kimseden maddi destek talebinde bulunmadığını, geniş kitlelere ulaşmak istediği zaman bazı kurumlarla irtibata geçtiğini dile getiren Atalı, "Milli eğitim, sağlık ve trafik şube müdürlükleri ile temas halindeyiz. Kimi zaman bu konuları milli eğitim ile görüşerek okullarda öğrencilere aktarıyoruz. Ayrıca sergilerimize öğrencileri getirerek bilgilendirme imkanı buluyoruz" diye konuştu.

ARAÇ BAKIMI ZAMANINDA YAPILMALI

Motorlu taşıtların yanlış kullanılması sonucunda, hava, su ve toprağa zararlı atıklar bıraktığına dikkati çeken Atalı, sergilere katılanların anlatımlardan sıkılmaması için, araç lastiği, kayış, radyatör ve fren hortumu gibi görsel dokümanlar da kullandığını anlattı.

Görüştüğü vatandaşlara, araçların bakımının zamanında yaptırılması, ani duruş ve kalkışlardan kaçınılması, araca gereğinden fazla yük yüklenmemesi gibi uyarılar yaptığını anlatan Atalı, şunları söyledi:

"Öncelikle araçların bakımının zamanında yaptırılması gerekiyor. Araçlarda en basitinden bir hava filitresinin dahi zamanında değiştirilmemesi, ciddi çevre kirliliğine sebep olabiliyor. Egzoz gazı zararının asgariye indirilmesi için ani duruş ve kalkışlardan kaçınılması şart. Sürücülerin araçlarının bakımı sırasında sökülen parçaların çevreye zarar vermeyecek şekilde bir yerde toplanıp yetkili kurumlarca imha edilmesini takip etmeleri gerekiyor. Araç gereğinden fazla yüklendiğinde daha fazla yakıt yakar ve çevreye daha fazla atık bırakır."

Yanlış araç kullanımının çevrenin dışında insan sağlığına da ciddi zararlar verdiğine işaret eden Atalı, bastırdığı broşürlerle sürücülerin yanı sıra yayalara da çeşitli tavsiyelerde bulunduğunu kaydetti.

SÜRÜCÜLER DUYARLI HALE GELİYOR

Atalı'nın sergilerine katılarak çevreyle ilgili duyarlılık kazanan vatandaşlardan 55 yaşındaki Önder Karataş, bilmediği birçok konuda aydınlandığını söyledi.

Yaklaşık 35 yıldır araç kullandığını belirten Karataş, "Araçların bakımı yapıldıktan sonra doğada yok olması uzun süreç alacak parçaların gelişigüzel atılmayıp uygun bir şekilde imha edilmesi gerektiğini bilmiyordum. Bundan sonra araç bakımı sırasında yetkili servis ile görüşerek buna dikkat edilmesini isteyeceğim" dedi.

Ehliyetini yeni aldığını belirten 36 yaşındaki Özlem Toplu ise, aracıyla çevreye en az zararı vermek için çaba harcayacağını kaydederek, "Ani duruş ve kalkışların, egzoz gazı zararını arttırmasından dolayı çevreye zarar verdiği ile ilgili bilgi sahibi değildim. Araç kullanırken bu konuda gerekli hassasiyeti mutlaka göstereceğim" ifadelerini kullandı. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Emekli Öğretmen Sürücülere Çevre Bilinci Aşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.


Advertisement